De gemeenteraad van Zaanstad heeft zich nog niet definitief uitgesproken voor de bouw van twee woontorens op het Zaaneiland. Maar de ‘Stuurgroep Nieuwbouw Zaaneiland’ heeft al aangekondigd dat ze naar de Raad van State stappen om het plan tegen te houden.
Deze maand moet het besluit in de gemeenteraad vallen. De Stuurgroep roept Eilanders op om bij het Zaanstad Beraad van 14 september aanwezig te zijn of daar in te spreken. Er zouden onder meer ‘probleemjongeren’en Afghaanse ouderen’ gehuisvest worden, maar dat is “tendentieuze berichtgeving” aldus Rochedale.
De ‘Stuurgroep’, bestaande uit Sven Hotting, Victor Lamme. Johan Dessing (FvD-senator en statenlid in Noord-Holland), Erwin Slob en Arno Schreuder klaagt over te weinig parkeerplaatsen, verkeersdrukte en een ‘eenzijdig’ project omdat alle 120 woningen sociale woningbouw worden.
Die sociale woningbouw is een doorn in het oog van de Stuurgroep, ook omdat er 20 appartementen voor ‘probleem-jongeren’ en Afghaanse ouderen zouden komen. De precieze invulling is overigens nog niet zeker. Volgens de tekst bij het bestemmingsplan worden er “ongeveer 20 appartementen aangewezen voor bijzondere doelgroepen. Hiervoor voert Rochdale momenteel gesprekken met twee zorgstichtingen/-instellingen.”
Speciale aandachtsgroep
.Rochdale schrijft op de website van Badhuisweg: “Een selectieprocedure voor een partij die twintig woningen aan een speciale aandachtsgroep kan verhuren loopt nog.”
Tien van deze woningen zouden volgens eerdere berichten voor alleenstaande jonge moeders bestemd zijn. Voor die andere tien is zou de Stichting Woongroep Afghaanse Ouderen (WAO) uit Assendelft in de race zijn:
“Het voornemen is om de woongroep in Zaandam aan de Badhuisweg op te richten, waar momenteel een complex wordt gebouwd met 120 sociale huurwoningen. Dit zijn tweekamerwoningen van 40 tot 50 m2. Er is op dit moment een mogelijkheid om in aanmerking te komen voor tien betaalbare appartementen, waar een kleinschalige woonzorgvoorziening kan worden gerealiseerd voor de Afghaanse ouderen. Wij zijn een van de drie organisaties waaruit de gemeente Zaanstad en de woningcorporatie Rochdale een keuze zal maken.”
‘Tendentieus’
De Stichting (voor “klantgerichte en cultuurspecifieke woonzorg”) is opgericht in februari van dit jaar en is gevestigd in Assendelft. Voorzitter is Tuba Sahar. Doel is “het (doen) bemiddelen bij de totstandkoming van huurovereenkomsten met betrekking tot woonruimte gericht op zorg, alsmede het bieden van zorg, doch uitsluitend uit PGB-gelden.”
Volgens de woordvoerder van Rochdale is het nog geen gelopen race, “we praten met veel instellingen, er is veel belangstelling, maar dit is duidelijk tendentieuze berichtgeving van deze club.”
De Stuurgroep stapt naar de Raad van State omdat hun eerdere zienswijzen niet zijn gehonoreerd door de gemeente.
Lees hier ons dossier over de woontorens aan de Badhuisweg.
Door Piet Bakker. Bronnen: flyer Stuurgroep, bestemmingsplan, website en contact met Rochdale, website WAO, KvK, eerder nieuws op De Orkaan. Afbeelding boven: Rochdale.
Laat svp op niet de indruk ontstaan dat de Stuurgroep spreekt namens de bewoners van het Eiland.
Rob Vreeken (bewoner van het Eiland)
Precies. Ik denk dat veel mensen hun mond houden omdat ze liever niet de stuurgroep tegen de haren strijken, maar er zijn ook veel mensen die de woningen een goed plan vinden. Mensen die ruimte en een homogene bevolking willen zullen zich beter voelen in Drenthe denk ik.
Voor mij liever 100 Afgaanse ouderen en 'probleemjongeren' dan 1 van bovengenoemde geitenbreiers van die 'Stuurgroep'. Bahh.
Volgens mij hebben alle bewoners van het eiland een parkeerplaats op eigen grond ! Dus !!!!!
Dat is niet zo, maar wat hier staat klopt wel: de stuurgroep is een tendentieus en politiek gemotiveerd clubje. (Johan Dessing (fvd) is een prominent lid)
Stel je voor, sociale woningbouw is een doorn in het oog van de Stuurgroep, ook omdat er 20 appartementen voor ‘probleem-jongeren’ en Afghaanse ouderen zouden komen. Stel je voor dan kunnen de huidige bewoners de 3e auto niet meer voor de deur parkeren. Het liefst willen deze huidige bewoners 2 slagbomen bij de beide bruggen met bewakers voor controle van de identeficatie.