Woensdag schreven we over een ‘stuurgroep’ die huis aan huis had geflyerd op het Zaaneiland. Op het officieel ogende pamflet viel te lezen dat ‘Stuurgroep Nieuwbouw Zaaneiland’ een uiterste poging zal doen om de komst van twee woontorens op het eiland te stoppen.
Daarop ontving De Orkaan verschillende vragen en reacties van bewoners van het Zaaneiland. De vraag rees wat de status is van zo’n stuurgroep. Hoe groot het draagvlak van de groep precies is en of zij zich naar de gemeente en naar de ontwikkelaar presenteren als officiële gesprekspartner was voor sommige lezers ook onduidelijk.
Probleemjongeren
De flyer van de ‘Stuurgroep’ (voorzien van het logo van Zaanstad) wordt ondertekend door de heren Sven Hotting, Victor Lamme, Johan Dessing (FvD-senator en statenlid in Noord-Holland), Erwin Slob en Arno Schreuder. Zij keren zich tegen te weinig parkeerplaatsen, de verkeersdrukte en de ‘eenzijdigheid’ van het project omdat alle 120 woningen sociale woningbouw worden. Daarbij noemen ze de eventuele komst van probleemjongeren en Afghaanse ouderen op ‘deze A-locatie’.
Als we Sven Hotting bellen, vertelt hij dat hij uit de groep zou stappen wegens drukte, en dat alleen Johan Dessing het woord voert. En dat doet hij inderdaad: Dessing belt ons op voor wederhoor: “Het verbaasde me dat jullie ons eerder niet al benaderd hadden omdat Rochdale wel aan het woord kwam.”
Belangenvereniging
We vragen Dessing naar de status van de werkgroep. Hij vertelt dat de groep breed gedragen wordt door zo’n 150 bewoners van het Eiland. De term ‘stuurgroep’ is niet beschermd. Het rondgestuurde pamflet ziet er wel officieel uit (logo’s kleuren van Zaanstad). We vragen naar de status van de groep:
“Wij hebben geen officiële status en vervullen geen formele rol.”
De gemeente meldt in gesprek te zijn met de stuurgroep:
‘De stuurgroep is een zelf georganiseerde belangenvereniging, naar eigen zeggen namens het Eiland. Of dat namens alle bewoners is of een deel daarvan, weten wij niet precies. Wij hebben meerdere malen contact en overleg met hen gehad. Zo hebben zij een zienswijze ingediend waarop wij hebben gereageerd.’
Angst en onwetendheid
In de reacties onder het artikel op De Orkaan kreeg de stuurgroep geen steun:
- “de stuurgroep is een tendentieus en politiek gemotiveerd clubje”
- “Voor mij liever 100 Afgaanse ouderen en ‘probleemjongeren’ dan 1 van bovengenoemde geitenbreiers van die ‘Stuurgroep'”
- “Laat svp niet de indruk ontstaan dat de Stuurgroep spreekt namens de bewoners van het Eiland”
- “er zijn ook veel mensen die de woningen een goed plan vinden.”
Op de Facebookgroep van het Zaaneiland overheersen ook de negatieve reacties:
- “Ik vind de bouw van de appartementen prima”, “Probeer angst of onwetendheid niet te misbruiken en al helemaal niet om in een buurtgroep politieke punten voor je partij te scoren”
- “Mensen bang maken met ‘Afghanen’ is geen synoniem voor de Nederlandse samenleving. (…) Als een bewoner van het Eiland moet ik zeggen: niet in mijn naam”
- “Wordt het geschetste parkeerprobleem ook niet mede veroorzaakt door huidige Eilandbewoners zelf met tenminste 2 auto’s per woning (en het vrijwel nooit parkeren op eigen terrein)?”
Een enkeling steunt de actie van de Stuurgroep: “ze moeten luisteren naar mensen die echte wonen dichtbij, die gaan bouwstof ademen, probleem met drukke wegen hebben, lawaai van bouwen luisteren, kinderen niet met rustig hart buiten laten spelen”.
Zaanstad Beraad
De groep beheert een eigen Facebookpagina ‘Bezwaar Nieuwbouw Badhuisweg’ (161 leden). Daar is de stemming wel anders alhoewel er nauwelijks reacties op de laatste flyer-actie zijn te vinden.
- “Hoop dat de gemeente eens gaat nadenken”
- “ben net thuis van werk en heb rondjes gereden om een plek te vinden (…) lijkt mij een prestige object dat kost wat het kost doorgedramd moet worden”
Op 14 september komt het plan aan de orde in het Zaanstad Beraad (waar o.a. Dessing inspreekt), daarna gaat het voor goedkeuring naar de raad.
Lees hier ons dossier Badhuisweg.
Door Merel Kan. Bronnen: flyer ‘Stuurgroep’, reacties Zaanstad en Johan Dessing, eerder nieuws op De Orkaan, Facebookgroepen Zaaneiland en Nieuwbouw Zaaneiland. Foto: De Orkaan (bestaande bouw die gesloopt wordt).
Gelukkig hoeft de heer Dessing om in te spreken slechts verstek te laten gaan bij de commissievergadering Ruimte van Proviciale Staten, maar wordt er niet vergaderd in de Eerste Kamer.
Dat eiland heeft zeker 5000 inwoners en niet één daarvan woont in een sociale huurwoning dus dan valt 150 sociale woningen erbij nog wel mee dat moesten er veel meer zijn
Als eilandbewoner volg ik de discussie al een tijdje, in stilte, evenals het overgrote deel van de Eilandbewoners.
Ik vraag me daarom af hoe meneer Dessing aan het veronderstelde draagvlak komt (die van 150 mensen)?
Naar mijn inziens zijn de extra sociale huurwoningen van harte welkom op het Zaaneiland, zelfs noodzakelijk.
De veryupping heeft dringend balans nodig, bakfietsen en Tesla's beginnen me hoofd heet te maken.
Faka met Dessing & Co trouwens, niemand op het Eiland zit te wachten op die afgezaagde FvD retoriek.
Wel vind ik het jammer dat het architectenbureau Maccreanor Lavington niet is gecheckt voor de beoogde nieuwbouw, zij waren met Rudy Uytenhaak immers verantwoordelijk voor de legendary architectuur op het Eiland (de TU Delft, TU Eindhoven en GSD in Cambridge gebruiken het Eiland regelmatig in lectures als voorbeeld voor goed binnenstedelijk verdichten). Het plan van Mulleners & Mulleners heeft daarentegen helaas veel weg van die plastic troep van Soeters.
Een gemiste kans van Rochdale.
Peace out,
Piet de Jong
P.S. Cees, feitelijk onjuist. Op het Zaaneiland wonen per 2023 1.265 mensen (zie CBS).
De woningen in de flat aan de Badhuisweg, Justpier en Syltpier zijn sinds jaar en dag sociale huur.
Aan de badhuisweg staan soc. huurwoningen.
( appartement).. niet veel heel weinig en ook nog voor 65+. zie woningnet.
.Graag heelveel.soc.huurw. op het eilandbouwen.
Op Het Eiland staan 527 bestaande woningen en daarvan zijn er 154 gebouwd in de sociale huursector (ruim 29 procent). Door de beoogde toevoeging van 120 sociale huurwoningen komt de verhouding sociaal versus midden-/hoogsegment op dus op ruim 42 procent van de totale woonwijk. Dus graag wel bij de feiten houden.
fijn dat u duidelijk bent. wel lelijk dat u zo naar gelijk schrijft: wel bij de feiten houden...". neem aan dat u een soc.huurder bent.?