Vanmiddag, vrijdag 5 april, heeft burgemeester Hamming, namens de gemeente, zijn excuus aangeboden aan de familie van de Zaanse Spanjestrijders voor de behandeling door de overheid na terugkeer.
Hamming beloofde ook zijn best te doen om nieuwe straten naar Zaanse Spanjestrijders te noemen.
Hamming maakte excuses bij de presentatie van het boek ‘De Zaanse Spanjestrijders’ van Pim Ligtvoet en Wilhelmien Schenkeveld vanmiddag in het stadhuis van Zaanstad.
Het boek gaat over Zaankanters die tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) aan de zijde van het republikeinse bewind tegen Franco vochten. Na terugkeer in Nederland – als ze niet gesneuveld waren – raakten ze hun staatsburgerschap kwijt (en hun kiesrecht) omdat ze in ‘vreemde krijgsdienst’ waren getreden. Bij sommigen duurde het tot diep in de jaren zestig voordat ze zich weer ‘Nederlander’ mochten noemen.
In totaal vochten zo’n 700 Nederlanders tegen Franco. Op de website spanjestrijders.nl zijn 24 Zaankanters te vinden die naar Spanje trokken. In het boek komt daarnaast het verhaal van een Zaandamse verpleegster aan bod die naar Spanje trok.
Het boek werd uitgegeven door Uitgeverij Noord-Holland.
Dom voornemen.
Het is veel beter straatnamen te kiezen waar je je nu of later geen buil aan kunt vallen. Vroeger of later blijkt er wel opeens een smet te rusten op deze of gene persoon of organisatie,misschien in dit geval ook wel.