We kregen mail van Kick van der Horst: “Beste Orkaan, jullie weten altijd alles… dit symbool staat op de straat bij molen de Dood maar wat betekent het? ‘Google Lens’ levert helaas geen hits op.”
Beste Kick, dank voor het compliment. We weten echt niet alles, maar dit toevallig wel. De stoepkrijt-schildering is onderdeel van het masterplan The Way We Walk van Zaanstad, Stichting de Zaanse Schans en Marketing Zaanstad om toeristen veiliger te laten lopen naar en op de Zaanse Schans.“
De eerste keer dat toeristen met de boodschap geconfronteerd worden is als ze op de Stationsstraat in Koog aan de Zaan lopen. Daar zien ze een prullenbak voorzien van een ‘wrap’ (ja, alles moet in het Engels) met daarop het logo van een persoon (m/v) die een kaart vasthoudt met daarop stippellijntjes.
De boodschap is ons overigens niet geheel duidelijk: is het een speurtocht? Heb je een kaart nodig? Is het de bedoeling dat je met die kaart voor je neus loopt (walkt)? Dat laatste lijkt ons overigens niet aan te raden. (Onder de foto tikken we verder)
Als ze de straat oversteken zien ze bij molen De Dood dus de stoepkrijttekening die jij op de foto zette: persoon met kaart (zonder stippeltjes en zonder tekst) maar met een pijl: die kant op (dus toch een speurtocht?). Het blijft raden naar de bedoeling van de boodschap. (Onder deze foto tikken we weer gewoon verder.)
Op de route naar de Zaanse Schans staan ook andere borden, onderstaande troffen we aan bij de bushalte bij het Michael-College. Niet The Way We Walk maar: Visiting The Zaanse Schans?” (‘Onderweg naar de Zaanse Schans?). De boodschap: een pijl. (Alsof er niks gebeurd is, tikken we ook onder deze foto gewoon verder).
De ontknoping staat op andere borden (wij vonden er eentje op het parkeerterrein – er zouden er meer komen, maar die zagen we nog niet). Er zijn dus drie regels (three):
- Op de stoep lopen
- Links en rechts kijken
- Oppassen voor fietsers
Briljant in z’n eenvoud zeggen we dan. Er zijn natuurlijk ook vragen waar we geen antwoord op hebben: wie heeft dit bedacht? Wat kostte het? Werkt het ook?
Lees ook:
Ach mensen, als je in het buitenland bent dan ben je zelf ook doorgaans toerist. En weet je ook niet altijd wat er van je verwacht wordt. Je hoopt dan op wat inlevend vermogen van de plaatselijke inwoners.
De lokale ondernemers zouden ook meer kunnen doen, het gaat tenslotte om hun klanten. Stewards aanstellen o.i.d
in Zaanstad zie je door de borden het bos niet meer!
Wie loopt er tegenwoordig nog met een kaart voor zijn neus? Campagne waarschijnlijk bedacht door iemand die nog geen mobieltje heeft (zijn die er nog?) Zelf vind ik het nogal onduidelijk allemaal.
Hartelijk dank voor deze heldere uiteenzetting! Ik hoop dat de toeristen het snappen als ze het überhaupt zien, de blik is meestal omhoog gericht op de molen of de persoon die er uitgebreid voor staat te poseren.
De meesten sjokken trouwens wel zo ongeveer de goede kant op ( je kunt daar zo heerlijk mensen kijken, onder het genot van een kopje of glaasje..)( of is dat sluip reclame voor de neringdoenden aldaar?)
Ach, als Zaanse fietser weet je dat het een beetje bellen en slalommen is rond de Schans. Die toeristen leren het nooit want het zijn altijd weer nieuwe!
Ik hoop dat het helpt, bij de brug naar de Zaanse Schans stappen regelmatig kuddes toeristen voor je wiel als het licht op groen gaat. Op de Schans zowel als er naar toe lopen toeristen regelmatig midden op de weg, met als excuus I am a tourist. Deze actie is volgens mij bedacht om het voor het verkeer vooral fietsers veiliger te maken
"Kijk naar links en kijk naar rechts ... " eerder een contra-productieve maatregel!
Toeristen doen niet anders om alle indrukken op te nemen en te fotograferen, tòch?
Wanneer ze zich bij hun gedrag bevestigd voelen, kijken ze dus niet meer naar voren ...
BOEM!!! een fietser, boing een lantaarnpaal of plons en te water geraakt.