Laten we maar met de deur in huis vallen. Wij vinden de nieuwe verkiezingsborden helemaal niks. Dit is Holland op z’n sulligst. Aangeharkt, kaarsrecht, netjes binnen de lijntjes…
Wij willen scheve posters, over elkaar heen geplakt, voorzien van ‘grappige’ teksten van de tegenstanders. Wij willen nachtelijke plakploegen en wildplakkers die gewapend met affiches en emmers lijm door de buurt zwerven, op zoek naar lege schuttingen en blinde muren voor hun politieke propaganda.
We hebben heimwee naar een ‘verkiezingsstrijd’ die op grote houten borden gestreden worden. Welk een traditie heeft Zaanstad hier om zeep geholpen.
[Update: Wormerland heeft ook issues, zie onderaan dit artikel.]
Nog geen tien jaar geleden (2009) hadden we dit:
In 2002 (Koog aan de Zaan, Hoogstraat) met lijsttrekkers Anna de Groot (SP) en Leny Vissers (ZOG). D66 is half weggescheurd, ROSA en ZOG hebben geen goede lijm gebruikt (foto W. de Jong, gemeentearchief Zaanstad).
Een wagen van Gemeentebelangen (Lijst 5) in Koog a/d Zaan in 1935. (foto gemeentearchief)
De CPH (voorloper van de CPN) in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw: Louis de Visser (“stemt vuurrood”). (foto gemeentearchief)
Pelmolen ‘De Sint Willibrordus’ ook ‘Verdwaalde Boer’ genoemd, stond ten zuiden van de Kuil. Op de muur de CPN-voorman: “Kiest L. de Visser” (1930). (foto gemeentearchief)
De PSP kalkt in 1958 haar haar naam op het marktmeestershuisje op de Gedempte Gracht. (foto gemeentearchief)
We willen PSP-activisten zoals Ruud Pauw en Harm-Jan Egbers terug (wat zou er toch van ze geworden zijn?) die zich voor de rechter moesten verantwoorden wegens illegaal plakken, “We doen een beroep op de vrijheid van meningsuiting” riep H.J. E. (met dank aan Erik S.)
UPDATE 20:00
In Wormer wordt actie gevoerd vóór moderne borden. Deze foto kregen we van Marcel Peereboom die vindt dat de huidige borden te klein zijn:
“Door ruimtegebrek op de verkiezingsborden zijn de gevestigde partijen D66, ChristenUnie en 50Plus gezichtsloos in Wormerland. Ook de nieuwe partijen, VoorNederland, Ondernemerspartij, DENK, Nieuwe Wegen, Forum voor Democratie, De BurgerBeweging, Vrijzinnige Partij, GeenPeil, Piratenpartij, Artikel 1, Niet Stemmers, Lokaal in de Kamer en de Vrije Democratische Partij, kunnen geen posters plakken of zullen creatief moeten zijn. In de gemeente Zaanstad is het beter geregeld.”
Maar ook in Wormer zijn er ouderwetse plakkers die best tevreden zijn met de houten (duurzame!) borden.
We trappen in Wormerland maar eens af voor de verkiezingen #tk2017 Mijn stemadvies luidt @RosemarijnDral op nr. 56 @VVD pic.twitter.com/9B3vza5tGl
— Rob Berkhout (@rob_in_wormer) 6 februari 2017
In Oostzaan heeft de VDP op eigenwijze sandwichborden geplaatst (met vergunning van gemeente).
@DeOrkaan Partijen kunnen-tegen betaling- sandwichborden gebruiken. Zie bv de VDP (niet bepaald mijn favoriet!) in Oostzaan pic.twitter.com/QU9FyNh6gK
— fr4nsje (@fr4nsje) 1 maart 2017
Lees net dat Tjeenk Willink niet door wil als informateur. Nogmaals verkiezingen houden dan? ; ) En eens, zonder v-borden is het geen echte, boeiende verkiezingsstrijd meer.
Gewoon alle borden weg. Die oude beplakte borden vond ik maar troep, eerlijk gezegd. Geen gezicht. Geef mij maar een boom, of een bloemperk :-) Ze lijken me vrij overbodig.
Oude borden!! Maar dan wel met voldoende ruimte. In Wormerland zijn de huidige borden echt te klein met ruimte voor 6-8 posters.
Weg met die nieuwe borden, of in ieder geval een zootje van die oude terug, gewoon weer ouderwets plakken. En in Westknollendam ook weer eentje, die is al jaren weg....
Op de Zaanse borden passen 24 affiches, dat is het aantal partijen dat in deze kieskring (Den Helder) meedoet. In totaal zijn er 28 partijen, dus in andere kieskringen zal een ander aantal op de borden staan. De affiches moeten digitaal (als pdf-bestand) worden aangeleverd. De partijen 'plakken' niet zelf. Het plaatsen van affiches is uitbesteed aan www.imagebuilding.com (die daar dus ook voor betaald wordt).
Dit past trouwens prima in het beleid om te roepen om een kiesdrempel
Niet alle partijen doen in alle kiesdistricten mee. Waar ze niet meedoen, zijn ze waarschijnlijk ook niet op de borden te vinden.
Verder: terug die oude borden svp. Al was het maar omdat ze per stuk honderden euro's goedkoper zijn (in Amsterdam achthonderd voor de 'oude' borden -all in- en twaalfhonderd voor de nieuwe. Per stuk. Het zal in Zaanstad niet veel anders zijn.)
Zoals de Orkaan al in de reacties schreef hieronder, en ik zat helemaal mis
Er doen maar 28 partijen mee, ik heb me in de luren laten leggen door al die wannabee partijtjes (ik meen dat er meer dan 80 waren ingeschreven)
Wat ik me afvraag is wie eigenlijk bepaald wie er wel, en wie niet, op deze prachtige moderne verkiezings display komt?
Als ik even snel tel dan staan er 24 partijen op vermeld(kan de achterkant niet zien op de foto) en bij mijn weten doen er veel meer partijen mee aan de verkiezingen
Waar is de rest?
Of ik terug verlang naar de oude situatie doet er eigenlijk niet zoveel meer toe, ik zal er mee moeten leren leven..., maar dat deze moderne poster manier oneerlijk is lijkt mij overduidelijk
Of mag iedereen een trapje pakken en zijn verkiezingsposter over dit "geweldige" bord plakken?
Ik ben echt heel nieuwsgierig uit welke partijkoker dit idee komt en wat de criteria zijn om de ene partij er wel op te zetten en de andere niet, en het zal me niks verbazen als dit het nieuwe campagne voeren wordt van diegene die op het pluche zit en er alles aan zal doen om te zorgen dat het pluche niet opgegeven hoeft te worden
Er doen in totaal 28 partijen mee aan de verkiezingen. Echter, moeten zij voor iedere kieskring een bepaald aantal stemmen hebben behaald, om in de desbetreffende kring mensen op zich te laten stemmen. In onze kieskring, kieskring Den Helder, doen 24 partijen mee. Op vier partijen kunnen wij dus niet stemmen... Gek nietwaar? Alle partijen, waarop wij kunnen stemmen, staan dus op de voorgeprinte borden.
Liever al die borden weg. Er staat al genoeg op straat.
Hoeveel mensen zouden zich überhaupt laten beïnvloeden door die borden?
Vind het echt niets volgens mij zit er ook een camera ingebouwd
Van die nieuwe borden gaat geen enkele boodschap uit. Er had nog beter "15 maart verkiezingen" kunnen staan.
Heimwee naar de strijd die op die houten borden werd gestreden.
Ik vind het geen verbetering. Schots en scheef geplakte affiches op splinterende borden, slechte lijm, halve slogans - het verlevendigt het straatbeeld en het helpt bij het opvoeren van de verkiezingskoorts. Eerlijk gezegd had ik bij deze reclamezuilen niet eens door dat ze iets met 15 maart te maken hadden. In elk geval voegen ze niets toe. Dus sluit ik me aan bij de redactie van De Orkaan. Ik stem voor Echte Borden!
veel beter dan die oude verloederde dingen..
oja, ik stem Piratenpartij
Ik wist niet dat Harm Jan Egberts al aan z'n 3e politieke partij bezig is. Hij is wel behoorlijk naar rechts opgeschoven in al die jaren! Wel leuk al die weetjes uit het archief!
In 1979 werd ik lid van de PSP. De wapenwedloop vond ik een gruwel. De schrijnende armoede in de wereld verschrijkkelijk. Hoe vluchtelingen werden behandeld en bejegend verre van humaan. Ach het zijn slechts enkele voorbeelden.
En nu, in 2017, gaat een opmerking van Trump dat hij de VS weer meer kernwapens wil laten hebben dan welk land dan ook, mij door merg en been. En ik vind openlijk het standpunt van mijn partij inzake ontwikkelingshulp zeer onverstandig. Het is een kwestie van fatsoen dat je de allerarmsten in de wereld blijft helpen. En als het gaat om vluchtelingen ben ik zeker niet naar het populistisch rechts opgeschoven.
De PSP hield op te bestaan en ging over in GroenLinks. Ik ben destijds bewust niet lid geworden van GL, omdat de accenten die zij gaven aan de politiek niet de mijne waren. Ik koos in 1989 bewust voor de PvdA. En ik voelde mij lange tijd ook erg thuis bij de PvdA. Zeker ten tijde van Wim Kok en de paarse kabinetten.
Eind 2009 merkte ik dat de hang naar het roemruchte fanatieke linkse verleden met Den Uijl als lichtend voorbeeld, bij mij als ongemakkelijk overkwam. De wereld is behoorlijk veranderd. En ik vond dat de PvdA daar verkeerd naar handelde.
In 2010 besloot ik te stoppen met de politiek. Vlak na het beëindigen van mijn wethouderschap heb ik mijn PvdA-lidmaatschap ook stopgezet. Maar omdat ik mij toch wil blijven bemoeien met wat er allemaal gebeurt, besloot ik toch maar weer lid te worden van een partij. Ik ging veel lezen over partijen waar ik mij zo op het eerste gezicht wel bij thuisvoelde. Dat werd de VVD. En ja, 100% eens zal ik het nooit worden met welke partij dan ook. Maar ik voel mij er erg thuis bij de VVD. Noem het maar zoals je wil. Rechts opgeschoven? Mag iedereen vinden. De wereld is sinds 1979 veranderd. En ik ook. Daar schaam ik mij niet voor.
Ja en HJ was juist heel streng in de leer bij zijn eerste partij. Dat noemen ze wel jeugdzonden.
in deze moderne tijd zijn die borden helemaal niet nodig weg met die dingen wat een onzin alsof ze de mensen anders niet kunnen bereiken
Helemaal mee eens. Wat een narigheid. Ik heb ze in meer gemeentes gezien. Wie bedenkt zoiets?