Een ‘Historische Fout uit 1869’ noemt de heer Peetam, archivaris van het Historisch Genootschap Assendelft het, ‘en het wordt vandaag hersteld.’

Zijn genootschap diende een aanvraag in voor naamsverandering van station Krommenie-Assendelft naar station Assendelft-Krommenie:

‘Het lijkt een onbenullige naamsverandering voor een station maar achter de schermen is er veel gesteggel over geweest dat uiteindelijk resulteerde in een definitief besluit.’

Een speciale commissie van Verantwoordelijke Spoorweginstanties in de Zaanstreek heeft het plan beoordeeld en goedgekeurd. Station Krommenie-Assendelft krijgt zijn oorspronkelijke naam: Station Assendelft-Krommenie.

Vandaag om 12.30 uur wordt het nieuwe station bord onthuld door de heer Bert Koene, schrijver van historische (Zaanse) boeken.

Al in 1856 werd vergunning verleend voor de aanleg van de Noord-Hollandsche Staatsspoorweg Uitgeest-Zaandam. Uiteindelijk werd de spoorlijn vanuit het noordwesten aangelegd en in 1869 door de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij in exploitatie genomen. Langs de spoorlijn kwamen in de Zaanstreek vier stations. Eén op Assendelfts grondgebied dat volgens tekening Assendelft-Krommenie genoemd moest worden. En juist die naam werd versjacheld door de toenmalige burgemeester van Assendelft de heer Le Jay. 

Assendelft-Krommenie. 1867 Provincialeweg. Station van de Nederlandse Spoorwegen NS. Langs de Provincialeweg te Assendelft-Krommenie. Plattegrond stationsemplacement. A.J. van Prehn, ingenieur. Stationemplacement van de staats-spoorwegen. Assendelft – Krommenie 1867.

Brandewijn

De heer Peetam, archivaris van het Historisch Genootschap Assendelft, is diep in de geschiedenis van het station gedoken en kwam erachter dat Burgemeester Le Jay de naam van het station verkwanseld had aan Krommenie:

‘De Krommenieërs vonden dat het station als eerste naam Krommenie moest krijgen en daarna pas Assendelft en niet zoals het op tekening stond. Om daarover te discussiëren nodigden ze burgemeester Le Jay uit op het gemeentehuis van Krommenie.’

Het was een publiek geheim dat de burgemeester van Assendelft een groot liefhebber was van een brandewijntje met suiker:

‘Het schijnt dat dit drankje vele malen in het glaasje van de burgemeester werd geschonken door Krommenieërs. Dat resulteerde erin dat de burgemeester uiteindelijk voor de bijl ging en toestemming gaf om het nieuwe station Krommenie-Assendelft te noemen. Tja…drank in de man, wijsheid in de kan.’ 

Verplaatst

Toen in 2006 het station verplaatst werd en tegen de nieuwbouwwijk Saendelft aan werd gebouwd, kwam dit verhaal weer ter sprake en was men het erover eens dat de naam Krommenie-Assendelft onrechtmatig was verkregen. Maar een naamswijziging voor een station gaat niet van de éne dag op de andere. Daar komt heel wat bij kijken. Niet alleen het stationsbord moet worden vervangen maar ook de systemen in de trein worden aangepast. Maar het is het jarenlange wachten waard geweest: vol trots kunnen we straks de trein nemen op station Assendelft-Krommenie.

Rond 12.52 uur vertrekt een trein met een speciale coupé voor genodigden en andere belangstellenden voor een (gratis) retourtje Zaandam.

Door: redactie De Orkaan.