Gijs Doeglas, de vakspecialist Ecologie van onze gemeente, adviseert Zaanstad om het zogenaamde Naoorlogse bos van het Hembrugterrein gesloten te houden voor publiek.
Hij benadrukt dat het naoorlogse bos een van de weinige echte bossen is die Zaanstad rijk is, en juist omdat het sinds aanleg niet toegankelijk is geweest heeft het zich bijzonder kunnen ontwikkelen.
Door het gebrek aan beheer en bemoeienis is het een voedingsbodem geworden voor allerlei soorten die nergens anders voorkomen: roofvogels die broeden, spechten in het dode hout, minstens drie soorten vleermuizen die dat hout als kraamkamer gebruiken, een hoop insecten die een heerlijk hapje voor vogels vormen…
Het in ‘oude staat’ houden van het bos zou overigens waarschijnlijk ook de meest goedkope oplossing betekenen. Zaanstad heeft getekend voor ontsluiting en onderhoud van het stukje Hembrugterrein waar geen geld aan te verdienen is.
De ecoloog vindt wel dat mensen van het bos moeten kunnen genieten, maar dan door er omheen te lopen en niet er doorheen:
‘Het dichte, donkere, spannende bos gesloten houden, daar heeft de natuur het meeste aan.’
Landschapsarchitect Marc Kerpel roemt de cultuurhistorische waarde en de natuurwaarde van het Plofbos, dat is ouder dan het Naoorlogse bos en werd aangeplant om een natuurlijke bescherming te bieden tegen explosies. Ze gaan de komende tijd bekijken hoe het terrein ontwikkeld zal worden. Bekijk hier het filmpje dat Gijs en Marc voor het college maakte.
PS. Ecoloog Gijs heeft het over het HEMburgterrein, wij leggen de KLEMtoon altijd anders. Waarvan akte.
Bos ????? Bomen kaarsrecht naast een slootje. Niet toegankelijk maken voor publiek omdat er roofvogels, spechten en vleermuizen zitten, dan ook het Vijfhoekpark dicht. Daar zitten ook spechten, roofvogels en zelfs nu zijn de ooievaars weer op hun nest teruggekeerd. Wel de industriële architectuur opknappen dat zet zoden aan de dijk en het “bos” toegankelijk maken. Heb ook roofvogels, muizen, egels, roodborstjes, merels, houtduiven, eksters en katten van de buren in mijn tuin en dit allemaal vrij te bewonderen zonder geneuzel van de Stadsecoloog van Zaanstad.
De stadsecoloog zal wel snel worden ontslagen of weggepest... Dit past absoluut niet bij de kapwoede van onze bos- en bomenonvriendelijke gemeente.
Begrijp niet wat er te bewonderen is in het plofbos, zo te zien is er een bom ontploft. Bij ons voor het raam hebben we ook roofvogels. Maar ja, de stadsecoloog moet af en toe in beeld komen.
Dat is dus een bos zoals het moet zijn. In het artikel wordt de waarde aangegeven van het bos. Dus waarom niet? Omdat het niet "netjes" is?
In de auto dan maar weer naar buurtgemeentes om daar in het bos te lopen.
Op grond van zo'n video kun je geen mening vormen. Inhoudelijk vind ik het niet zo goed onderbouwd. Wellicht is er eeen rapport met tellingen en andere inventarisatie? De komende bouwplannen worden niet genoemd als verstorende factor.
De tweede meneer in de video vertelt dat er nog steeds geen 'visie' is. Best wonderlijk na zoveel jaar aandacht voor dit gebied, lijkt mij. Klopt dat wel?
Een kabelbaan erover met open zitjes dan kunnen we genieten van iets wat zaanstad overal weghaalt of vermindert namelijk bomen puur natuur in een echt bos. Beter dan 25 eiken op een rij midden tussen de provinciale tussen koog en zaandam. Dat staat niet natuurlijk. En over 15 jaar rijden er mensen zich dood tegen die dingen.
Zet aan de randen een paar uitkijktorens dan kunnen mensen vanaf daar het bos observeren en heeft de Orkaan gelijk weer een nieuw hoogtepunt voor de zondag.
Een paar goeie webcams wellicht als tussenoplossing? Dan kunnen we vanuit huis de natuur bewonderen en heb je meteen een beetje controle op ongenode bezoekers.
Prima idee
Heel goed plan, zorgt ook voor betrokkenheid bij het idee.
Top-plan!
Plofbos, niks bijzonders, mogelijk wat oude gebouwen wat bunkertjes om explosieven te verwerken en voor de rest gewone snelgroeiende wilgen en populier. Nul, nul, waarde. Ondertussen zijn de 600 paar reigers allang verdwenen nadat het niet meer werd onderhouden, en de stads uitbreiding de afstand tussen nest en voedsel te groot werd.
Weet een glas half leeg
Goed plan om publiek te weren. Op een afstand kun je je ook verwonderen.
Ja lijkt me het beste plan om voor de mensen af te sluiten. Laten we de goede dingen behouden zoals het is. De natuur kan daar zijn gang gaan en het zal waardevol zijn.
Ik zou er ook Wolven in stoppen.
Leuk idee...maariķ denk dat er voor hen doodgewoon geen eten genoeg is. Ik zou in plaats daarvan beginnen met egels....
Fantastisch, wat een respect voor de natuur. Doorgaan, en niet teveel publiek. Net wat jullie zelf beogen erom heen!!!
Klasse!een waardevol behoud, het zelf reguleren van de natuur,hiervan krijg je echte natuur. Vertrouen alom,en ook goed voor volgende generatie.