Een enorme domper voor ZCFC. Op bezoek bij Sporting Krommenie speelde het ‘Zaans Oranje’ 75 minuten met en man minder, scoorde het twee keer in eigen doel en verloor uiteindelijk met 3-1.

Na een kwartier waarin er vooral werd afgetast, leek het, ondanks een waterig zonnetje, een grijze dag te worden voor de bezoekers. Eerst scoorde ZCFC’er Tijn van Beek na miscommunicatie met keeper Daan Luckfiel in eigen doel. Een minuut daarna moest die laatste met een tweede gele kaart voortijdig douchen. Die uitsluiting zorgde voor nogal wat commotie. Bij het eerste geel zou de goalie hands hebben gemaakt. Bij de tweede kwam Luckfiel uit, probeerde de bal te controleren, maar raakte daarbij Krommenieër Clement Ypma. Verschillende ploeggenoten beweerden dat de handsbal niet goed geconstateerd was. ‘Die tweede actie was misschien niet zo handig, maar ik wil mijn teamgenoten wel geloven dat het geen hands was’, keek invaller Jesper Jonker terug op dat moment. Hij moest als sluitpost de kastanjes uit het vuur halen. Dat is niet lekker invallen. ‘Vervelend genoeg heb ik voor het team en mezelf geen bal kunnen pakken. Dan zit je toch anders in de wedstrijd’.

Nog meer ergernis bij ZCFC was er in de eerste helft over het optreden van arbiter van Gisbergen. En dan nog niet eens zo zeer over de rode kaart. ‘Iedereen kan fouten maken’, aldus ZCFC-coach Damien Prinsen. ‘Maar hij was niet consequent genoeg. Er waren vergelijkbare overtredingen waarvoor hij ons wel, maar Krommenie geen kaart gaf.’ Na de 2-0, opnieuw een eigen goal, leek de wedstrijd zo goed als gespeeld. Vlak voor rust kregen de bezoekers de kans om toch terug in de wedstrijd te komen. Na een handsbal binnen het strafschopgebied mocht Milan Berg vanaf elf meter zijn ploeg terug in de wedstrijd schieten. Hij faalde niet: 2-1.

Luckfiel en van Beek balen na eerste eigen goal ZCFC.

Tweede helft

In de tweede helft keerde de rust enigszins terug. In de eerste helft bleef ZCFC met tien man de bovenliggende partij, dat veranderde ook na de thee niet. Terugkomen in de wedstrijd werd wel een stuk lastiger nadat Romano Denneboom, en nee dat was niet de oud prof, de stand op 3-1 bracht.

Het Zaans Oranje streed wel door. Het sleurde, combineerde en probeerde, maar bleef op een paar momentjes na tandeloos en zag de tijd steeds meer in het nadeel wegtikken. Iemand die voorop ging in de strijd was Lyndo van Maasdam. ‘Daar lag het ook niet aan’, stelde de aanvoerder. ‘Alleen heel vervelend van die goal na rust. Terwijl we hadden afgesproken zeker de eerste tien minuten na rust scherp te blijven en dan de controle te nemen.’

Ondanks het ene puntje uit twee wedstrijden wanhoopte van Maasdam niet. ‘We willen graag voor promotie gaan. Dit is even een lastige start, maar het gaat beter worden.’ Hij kreeg bijval van zijn trainer. ‘Het is niet dat we slecht voetvallen’, vond Prinsen. ‘Vorige week tegen de Volewijckers waren we ook de bovenliggende partij en nu ook. Het kwartje valt dan de verkeerde kant op. Er zijn genoeg aanknopingspunten om vertrouwen te houden.’

Bij de winnaars zijn er zelfs na twee zeges op rij geen toekomstplannen over hogere doelen. ‘We gaan voor handhaving’, lachte Tom Mirck. Teamgenoot Clement Ypma ging nog wat dieper in op de doelen van zijn ploeg. ‘Gewoon lekker voetballen en dan zien we wel. Soms is het een beetje het bij elkaar schrapen van spelers. Soms kunnen we wat spelers van onder negentien lenen. Maar we spelen dit seizoen uit en gaan er gewoon van genieten. Voor mij wordt het ook één van de laatste jaren als voetballer op niveau.’ Ook bij hem kon er nog wel een grapje vanaf. ‘Met zes uit twee kunnen we de platte kar alvast wel klaarzetten.’

Door: John Leppink (tekst en foto’s), foto boven: Sporting Krommenie juicht na wat bleek de beslissende 3-1.