De eerste 125 asielzoekers uit het aanmeldcentrum uit Ter Apel komen vandaag aan in de crisisnoodopvang die in en rond de sporthal van Lycurgus in Assendelft is gerealiseerd.
Morgen, zaterdag 23 juli, worden nog eens maximaal 100 asielzoekers verwacht. In de praktijk zou het om minder kunnen gaan, de 225 is het maximum.
Volgens de Veiligheidsregio is het ook mogelijk dat kinderen komen in de opvang. Waar de kinderen in september naar school kunnen is nog niet bekend.
Slaapplekken – en een deel van de recreatie – zijn in de sporthal. In tenten naast de hal wordt gegeten, gedoucht en is ook een recreatieoptie. Vluchtelingen kunnen meesporten in groepen. Er kan niet zelf gekookt worden. Voor de vluchtelingen worden de maaltijden – alles halal – dagelijks vers bereid.
Het terrein is afgesloten met slagboom en hekken. Beveiligers (zes stuks) en EHBO is permanent aanwezig. Er is een Appgroep aangemaakt waar winkeliers, de wijkagent, de bewaking en leiding van de opvang informatie kunnen uitwisselen. Vluchtelingen worden op de hoogte van de huisregels en de Nederlandse regelgeving gebracht. Er zijn extra brandmelders opgehangen voor preventie.
Bij de opvang zijn ook al vrijwilligers uit de buurt betrokken terwijl ook lokale ondernemers bijdragen. In de sporthal is door Forbo een nieuwe vloer over de bestaande gelegd.
De organisatie heeft een oproep gedaan voor bijvoorbeeld oude telefoons, kapperspullen, kleding en kinderfietsen (er zijn al 10 fietsen geregeld). Tussen 8:00 tot 22:00 kunnen mensen terecht bij de opvang voor donaties. Mailen kan naar asielopvang@vrzw.nl.
Marty Vet bezocht de opvang voor De Orkaan en maakte ook het filmpje en de foto’s.
Slideshow:
. Open hokjes, dunne wandjes.......... Sterkte gewenst aan de mensen die hier moeten verblijven.
Sterkte gewenst aan de omwonenden.
Het is allemaal netjes geregeld, dat zondermeer. Al is en blijft het allemaal heel erg triest dat mensen op deze manier heen en weer geschoven moeten worden in de hoop dat ze ergens mogen blijven. Hopelijk kunnen deze mensen gemotiveerd worden om zelf ook actief mee te doen (dagbesteding, vrijwilligerswerk, ondersteuning) en niet alleen maar gaan zitten wachten op wat gaat komen, dat is uitzichtloos.