Twee jaar geleden meldden we verheugd dat volgens een levensgroot billboard de verbouwing van het Sportfondsenbad, gebouwd in 1938, aan de Jan van Goyenkade (hoek Mauvestraat) was gestart.
Het bord staat er nog altijd, maar voor vreugde lijkt geen reden meer.
Gisteren plaatste Ben Rijks bovenstaande foto in de Facebookgroep Je bent Zaankanter als…
Wij gingen er heen om de boel zelf te bekijken en maakten een filmpje van een minuut.
J.H. Beheer BV ging in december 2015 failliet. Ze bezat 95% van de Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad. In het bad zou een multifunctioneel gezondheidscentrum moeten komen. In 2016 zouden de gebruikers erin moeten trekken. Bakker kocht het pand in 2008 maar heeft het pand slechts in erfpacht. De gemeente Zaanstad:
In 2008 is het pand bij openbare inschrijving verkocht. Toen hebben 4 partijen geboden en Bakker heeft toen het hoogste bod neergelegd. Het pand is verkocht voor 4,5 ton aan J.H. Beheer BV. Bakker heeft vervolgens de gemeente verzocht het in erfpacht te mogen afnemen. Dit is voor Zaanstad een niet ongebruikelijke constructie en voor de koper scheelt dat een stuk voorfinanciering, omdat hij anders ineens het aankoopbedrag moet betalen. In een later stadium kan je, indien gewenst, alsnog het blooteigendom verwerven.
Omdat wij de zakelijk rechten hebben overgedragen, hebben wij niets meer te zeggen over de grond. De overeenkomst tussen J.H. Beheer BV en de gemeente is niet openbaar, dat geldt ook voor de wijze waarop ze al dan niet aan haar verplichtingen voldoet.
Met dat laatste “aan haar verplichtingen voldoet” werd antwoord gegeven op onze vraag of Bakker de erfpacht daadwerkelijk afdraagt. Dat wil de gemeente dus niet zeggen.
Hotel Kalverschans
Bakker is ook betrokken bij de plannen voor hotel Kalverschans van 150 kamers in Wormerland waarvan dit jaar de bouw moet beginnen. Toen dat ging spelen in september 2016 meldde Bakker overigens aan Dagblad Zaanstreek dat de failliete BV los van de andere stond – een aantoonbare onjuistheid.
Wethouder Frans Saelman vond het geen probleem om met Bakker in zee te gaan, tegen Dagblad Zaanstreek zei hij dat hij geen problemen zag: “Zaanstad is bereid om aan Bakker grond te verkopen”. Dat klopt dus half, de grond voor het Sportfondsenbad is weliswaar verkocht, maar slechts in erfpacht gegeven terwijl de gemeente niet wil zeggen of de erfpacht wordt afgedragen.
Eerder schreven wij deze stukken over het Sportfondsenbad en over J.H. Bakker Beheer.
Najaar 2015 zat ik nog bij wethouder Emmer om duidelijkheid te krijgen over de afspraken tussen de Gemeente en Bakker en of de Gemeente niets kan doen aan de verpaupering. Via de wijkmanager verklaarde hij, dat zolang Bakker aan zijn verplichtingen voldoet, zij niet kunnen ingrijpen. Zowel die overeenkomst als de mate waarin aan de verplichtingen voldaan wordt, zijn dus blijkbaar niet openbaar en in nevelen gehuld. Bakker zou er beter aan doen om daar duidelijkheid over te geven in plaats van te klagen over imagoschade en het zogenaamde natrappen. Hij kan ook gewoon zeggen hoe het wel zit, dan houden de geruchtenstromen en beschuldigingen aan zijn adres abrupt op. Alle begrip voor een moeilijk project maar ik kan mij bijna niet aan de indruk onttrekken dat er, om welke reden dan ook, bewust een rookgordijn wordt opgetrokken!
De gemeente was bij de gunning slechts geinteresseerd in geld. Uitgewerkte plannen van de krakers en Ymere legden het af tegen een wat nu blijkt nooit overgemaakte som geld zonder plan van Bakker. Vervolgens is de kraakwet misbruikt om opnieuw leegstand te creeren. En dit allemaal terwijl de gemeente in de jaren negentig een slepende procedure heeft gevoerd tegen de sloopplannen van....Bakker. Allemaal de schuld van Sonneveld. De meest incompetente ambtenaar van Nederland.
Beste Jan Hein,
Je hebt in ieder geval de schijn tegen. Laat eens zien dat het je serieus is om aan dit monumentale pand een geschikte bestemming te geven. Slechts op die wijze kan je het vertrouwen terug winnen dat je nu beschaamt. Zaanstad heeft niets aan mannetjes die veel beloven, maar weinig of niets doen.
De hoop die ik nu heb als directe buur van het zwembad is het Retentierecht wat HSB heeft gelegd op het gebouw.
Na ruim 20 jaar leegstand en verpaupering mag aan deze toestand wel eens een einde komen.
De hoop is dus straks op HSB gericht in de hoop dat zij het gebouw verder gaat ontwikkelen
Kan nog leuk worden, meneer Bakker voelt zich aangesproken.Kijk nu al uit naar de volgende reactie.
Wederom roddel en achterklap.
zonder hoor en wederhoor publiceren.
zonder de beschikking over de juiste informatie publiceren.
Een moeilijk project nog een trap nageven; chapeau! er wordt ondertussen verder geinvesteerd in een aangepast plan. dit bericht helpt daar niet aan mee.
Volgens mij is deze vorm van journalistiek verwerpelijk.
Doe eens een positieve bijdrage als je het zo goed weet.
Ga toch heen met je zelfmedelijden huilebalk. Het spoor van vernieling en het leed dat je de afgelopen jaren hebt aangericht is te groot om hier te vermelden. Voer eerst maar eens wat uit met dat zwembad. Als het dan niet lukt mag je hier komen uithuilen.
Ik sluit me verder volledig aan bij de reactie van de Orkaan.
en daarnaast Bakker het recht ontnemen om nog eens iets te kunnen ondernemen.
Het is jammer, allemaal mooie praatjes aan de bewoners presenteren met mooie beelden, iedereen tuinde er in. Walgelijk.
Waarom zo geheimzinnig.. Vertel dan hoe de vork wel in de steel zit.
Wij zullen nu en dan eens bij het zichtbaar verwaarloosde pand gaan kijken en zodra er iets positiefs te melden valt, dan zullen we het van de daken schreeuwen.
Ondanks alle waarschuwingen uit de Schildersbuurt moest de gemeente Zaanstad zonodig met J.H. Bakker in zee. Bakker, die in de buurt al een spoor van vernielingen aanrichtte, o.a. door het besodemieteren van de bewoners van het Van Raaltecentrum, kon met hulp van de gemeente zijn destructieve werk voortzetten. Voor deze rampzalige schipbreuk hebben de bewoners vijf jaar geleden al gewaarschuwd. Het zou de gemeente sieren de begane fout te herstellen en initiatieven te ontplooien om het gebouw te redden, voor het definitief te laat is. Desnoods door het gebouw te onteigenen.