Het productieproces van het Oreo-‘HFC Black’ koekje kan volgens SP-Statenlid Anna de Groot het beste direct worden gestopt. De Groot – ook raadslid in Zaanstad – vraagt de Provincie Noord-Holland in te grijpen bij Olam (tegenwoordig ofi).
Uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad blijkt dat er bij Olam in Zaandijk niet alleen ammoniak vrijkomt bij de reguliere productie voor cacao, maar dat er ook ‘grote hoeveelheden giftige ammoniak’ worden gebuikt om de chocola voor de Oreo-koekjes zwart te maken (cacao is van nature bruin).
De omgevingsdienst zou op de hoogte geweest zijn van deze praktijken maar ze verborgen hebben gehouden op verzoek van Olam.
Olam behoort tot de grootste ammoniak-uitstoters van Nederland. De neerslag van ammoniak heeft negatieve gevolgen voor de natuurgebieden in de omgeving zoals het Westzanerveld en de Kalverpolder.
In het Noordhollands Dagblad geeft Olam-directeur Eric Nederland toe dat er ammoniak wordt toegevoegd om de smaak en kleur aan te passen maar wil niet zeggen om hoeveel ammoniak het in totaal gaat.
Statenlid Anna de Groot:
“Ik volg de stappen van Olam op de voet. Ammoniak is schadelijk voor mens, dier en milieu. Deze hoeveelheden zijn desastreus. Zeker voor mensen met luchtwegproblemen en voor de hoogwaardige natuur zoals de Kalverpolder. En dat allemaal om er cacaopoeder te maken voor Oreo-koekjes, die voor de mensheid absoluut niet van levensbelang zijn.
Je kunt kiezen. Wel of geen koekje nemen, toch?
Dat gaat niet als je medicatie nodig hebt waarin plastic zit verwerkt.
En dan moet het ook nog doorgaan voor gezond!?
Wilt u weten wel ‘ geneesmiddel’ ik bedoel?
De orkaan mag mijn mailadres doorgeven. Want wie weet slikt u het ook.
Gaat het echt om ammoniak of over het E nummer 503 (ammoniacarbonaten). Dit laatste geldt als NIET schadelijk en ammoniak WEL.
Ik laat mij graag door een chemicus voorlichten hier.
Op de radio (npo1) werd bij 'feit of fictie' het artikel in NHD als fictie afgedaan, ivm bovenstaande verwarring.
Overigens vind ik het óók als geboren Zaankanter best vreemd dat de industrie ondanks allerlei verbeteringen nog zo geurbepalend mag zijn. Nostalgie en rechtpraten zal niet helpen
De Zaanstreek ontleent zijn bestaansrecht al eeuwen aan het feit dat Amsterdam de industrie niet binnen de muren wilde hebben. De mensen gingen er naast hun werk wonen en waren gewend aan de geur- geluid en millieu effecten van de industrie. De Zaanstreek heeft uit alle streken van Europa mensen aangetrokken die hier eeuwen naar hun zin woonden en werkten. Zaankanters noemden we die mensen. Een Zaankanter kon geblinddoekt ruiken en horen waar hij in de Zaanstreek was. Als je een gat in de tuin groef dan kwamen er allerlei stoffen bovendrijven dus dat deed je beter niet.
Volgens mij heeft de import van nieuwe inwoners, zo sinds de vorming van Zaanstad, steeds minder binding met de Zaanse industrie.
De industrie verdwijnt, mede hierdoor, ook uit de Zaanstreek.
Ik kijk dan ook met verbazing naar de safaritochten en de krokodillentranen over het verdwenen industriel verleden en de "makers" langs de Zaan. Helemaal vergeten zijn de luchten, geluiden en millieueffecten die daarbij horen.
Ik pleit om met dit historische besef wat minder fel en agressief te reageren op de laatste mooie industrie die we nog in de Zaanstreek hebben.
De industrie was er namelijk al toen jullie er gingen wonen.
Gewoon de totale industrie uit Nederland bannen. Dat is de beste oplossing. Daarna iedereen aan de bedelstaf. Vadertje staat gaat ons voeden met eten uit de 3D printer en voor ons zorgen. Boeren ook maar weg, gas-en elektriciteitsprijzen met 10000% omhoog en met z’n allen lekker mekkeren op het weer. Er roept weer eens een gedeputeerde iets, wordt direct gelooft, maar zelf je hersens laten werken is er niet meer bij. Is die koek ongezond voor je? Nou dan eet je het toch niet. Is ammoniak zoooo gevaarlijk? Waarom zit het dan o.a. in onze poep en vooral vogelmest? Laat je toch niet zoveel aanleunen door de politiek. Die zijn voor de eerste Wereldoorlog van huis gegaan en zijn nooit meer iemand tegengekomen. Ook een goede hulp om je hier niet zo druk over te maken, is lekker keihard werken en moe worden, dan heb je geen tijd meer om je in al die nonsens te verdiepen.
Laat die eigenaren die fabrieken plaatsen in hun eigen land, wedden dat het daar niet mag vanwege de regelgeving? Hier in Nederland is het op elk gebied een veel te gunstig klimaat voor grote buitenlandse bedrijven, of het nu gaat om de belastingontduiking of milieuregels ontduiken. Een bedrijf als Tata-steel zou in een land als China of India niet eens mogen werken op de manier zoals het hier in Nederland werkt, en die landen zijn nou niet de meest milieuvriendelijke landen.
Cargill de eigenaar van o.a Gerkens cacao is al vele keren in aanvaring geweest met de EPA (U.S. Environmental Protection Agency). Geloof het of niet, maar zij bezitten ook bijvoorbeeld enorme gigantische varkens mesterijen die veel mest produceren en de wateren vervuilen van rivieren en grondwater en met het mest uitrijden. Maar ik weet niet van de cacao, als je in Pensalvania komt heb je daar van die grootte cacao fabrieken en dan reuk je het gelijk, het is Hersey chocola. Maar de mensen houden van die geur er is zelfs een pretpark van Hersey, maar misschien is het wel veranderd. maar van vroeger rook je het gelijk. Maar het slaat niet zo erg op de keel als met varkens of kippen mest.
Dat is een hypocriete reactie. In onze consumptiemaatschappij willen velen zo goedkoop mogelijke goederen kopen, die de afgelopen decennia merendeels in het Verre Oosten en vooral in China geproduceerd worden. De uitstoot, vervuiling en onherstelbare schade aan het milieu is daar enorm. We hebben allemaal (cacao-)boter op ons hoofd. Gaat u ook tegen de grote Nederlandse multinationals zeggen die overal op onze aardbol productiefaciliteiten hebben dat ze daar niet meer mogen produceren? Kijk naar de milieuschade die Koninklijke Shell aangericht heeft in Nigeria. En zo zijn er nog talrijke schandalen te noemen. Velen willen 3 keer per jaar op vakantie naar verre bestemmingen met het vliegtuig, hebben 2 auto's voor de deur etcetera. Willen we duurzaam leven en wat zuiniger op het milieu zijn, dan zal eerst de mens zijn onbedwingbare behoefte aan consumptie moeten beteugelen. Ben alleen bang dat dit niet gaat lukken voordat onze aarde uit ellende implodeert. Maar om buitenlandse Multinationals te verwijten dat ze in Nederland ondernemen, terwijl ze voor veel werkgelegenheid en welvaart zorgen, terwijl het rijke Westen de maakindustrie grotendeels in China laat plaatsvinden met alle vervuiling, slechte werkomstandigheden etcetera is wel heel hypocriet en een makkelijke ver-van-mijn-bed-show.
Maar Olam en Cargill zijn Amerikaanse bedrijven, die horen zich aan de wet the houden. Dit zal niet makkelijk te handhaven zijn maar het is wel de wet. Dit zijn hele rijken bedrijven. De fortune 500 bedrijven behoren zich daarnaar zo te gedragen, anders zullen ze die lijst niet meer kunnen behalen. Ik heb medelijden met de boeren die moeten wel meer koeien per hectaren houden om het rendabel te maken, maar mogen dat nu niet meer. Maar deze Amerikaanse multinationals zijn heel winstgevend en moeten zich gewoon aan de wet houden.
heb je een auto, heb je wel eens gevlogen, ben je afgelopen jaren op vakantie geweest? Als je 1 van deze drie vragen met ja beantwoord kun je beter je mond houden, anders petje af. En ik heb geen auto, heb nooit gevlogen en was in 2003 voor het laatst een weekje op vakantie in Luxemburg, sorry daarvoor. Oh ja, ik heb verleden week nog een stukje vlees gegeten en mijn telefoon is gemaakt in Taiwan in 2016, wat ben ik toch hypocriet om nu de grote ondernemers de schuld te geven aan het ten ondergaan van de aarde, ik moet mij schamen.
Dus er is nu extra ammoniak alleen voor de zwarte kleur. Ze smaken dus het zelfde in bruin met minder ammoniak. Dan zijn ze in mijn ogen een stuk lekkerder in bruin, dit zou een goede reclame boodschap zijn om die OREO's te verkopen. Ik heb zelf jaren terug voor het uitzendburo een paar keer gewerkt bij Gerkens Stuurman, toen vond ik de lucht nog niet zo erg, maar toen wist ik het nog niet. De meeste mensen die er gewoon voorbij fietsen vinden het wel lekker reuken.
Het zit al vele jaren niet meer in de recepten maar, er is een notenproducent die ook ammoniak gebruikt heeft in bepaalde producten maar dan hebben we het over zeer kleine hoeveelheden per batch.
Kan het me verkeerd herinneren maar, volgens mij heeft Verkade ook jaren lang ammoniak gebruikt in hun recepten.
De reden voor gebruik van ammoniak in deze gevallen was dat het deeg beter rijst. Dus een dikker/groter product voor dezelfde of kleinere hoeveelheid deeg. Het gaat hier om 'maar' enige 10tallen milliliters op 100den kilos aan receptuur
of ze het in hun waar stoppen mogen ze zelf weten, het is aan de consument of ze het kopen en nuttigen. Maar aan de uitstoot ontkom je niet, en het is toch belachelijk dat er ammoniak wordt uitgestoten om een snoepje te fabriceren?
WOW... Ora koekjes met Ammoniak.
De bedenker en uitvoerder zouden hier strafrechtelijk voor moeten worden vervolgd. Net als de instanties die hiervan op de hoogte (zijn) waren...
Misschien eerst even alle feiten controleren voordat er wordt geoordeeld?
https://odnzkg.nl/reactie-od-nzkg-op-olam-artikel-noord-hollands-dagblad/
Wiens brood men eet wiens woord men preekt.
blijkt elke keer weer, geen slecht woord over deze vervuiler of Th de Gooijer
weerlegd alles als niet waar. loyaal aan zijn vroegere werkgever...
U zou eens contact met me kunnen opnemen of alles wel klopt voordat het in de krant staat.. U neemt alles klakkeloos aan dat het waar is. Staat vooraan bij de heksenjacht op de Zaanse industrie. Wat voor belang heeft U daarbij?
mijn gezondheid en die van de omgeving. het milieu. De afbraak van de omgeving.
hoeveel kanker gerelateerde gevallen zijn er in koog en zaandijk. hoeveel meer cara patienten rond de Olam fabrieken..
dat is.mijn belang. gelukkig pakt de landelijke pers het nu op.
Door het in vraagvorm te formuleren blijft toch onduidelijk wat er wordt bedoeld. Voor de goede orde: rapporten waarin een bovengemiddelde hoeveelheid kanker- en cara-gevallen zijn in de omgeving zijn er dus niet.
Of het een goed idee is om zo'n ammoniak-uitstotende (en fijnstof, en CO2 en stikstof) fabriek in een woonwijk te hebben is de vraag. Tegenwoordig zou dat nooit meer worden toegestaan maar in de Zaanstreek is dat nu eenmaal zo gegroeid.
Wat ook gegroeid is, is de gevoeligheid voor de ongewenste aspecten van dit soort bedrijven. En de uitstoot van Olam hoort daar zeker bij. De data die bij het RIVM worden aangeleverd (2020 als laatste) zijn nogal bizar. In dat jaar vervierdubbelde de ammoniak-uitstoot van Olam (van 83 naar 264 ton in vergelijking met 2019) en dat is ruim 700 kilo per dag.
De vragen die daarover gesteld worden zijn terecht wat ons betreft. En dat er ammoniak gebruik wordt (ook al is het in een verdunde ammonia-oplossing) bij het zwart maken van de Oreo-chocolade is wel een dingetje. Vooral als die 'niet of nauwelijks' in de koekjes terecht komt (want waar komt het dan wel terecht, en waarom mogen wij niet weten hoeveel dat is - het recept mogen ze zelf houden, maar de totale hoeveelheid kan natuurlijk nooit een bedrijfsgeheim zijn). De geheimzinnigheid over die hoeveelheid (door de Omgevinsgdienst en Olam in stand gehouden) is uiteraard mede oorzaak van deze discussie.
Die discussie mag ook hier gevoerd maar, maar graag wel bij de feiten blijven (die zijn al ernstig genoeg).
Het is jammer dat de pers geen verder onderzoek doet en mensen aan het woord laat die van de hoed en de rand weten. Nu wordt er een klokkenluider geciteerd die hele, halve en onwaarheden verteld. Het programma Radar heeft al bekendgemaakt dat de koekjes niet giftig zijn. De geheimhouding van de Ammonia is alleen maar ten opzichte van het recept. Iedereen (zelfs de concurrent ) weet dat er Ammonia wordt verwerkt in de zwarte poeier. Het geheimhouden van het laden en lossen is echt onzin. Overal staat aangegeven waar dat moet gebeuren en de vervoerders zijn allemaal op de hoogte. Er staat een spliksplinterneiuwe fabriek en alle rookgassen gaan naar de naverbrander. Zo kan ik wel doorgaan. Wat schrijnend is dat is dat SP statenlid de Groot het predikaat OLAM-deskundige opspeld maar zij wist het niet. Het enigste wat uit de pen komt bij haar is dat de medewerkers zich het "schompus"werken om bramenstruiken te snoeien. Tegen haar zou ik willen zeggen, verdiep U eens in deze problematiek en schiet geen losse flodders. af. Volgens mij is Olam meer bezig met de natuur en de gezondheid van de mensen als de SP anders waren zij wel op de hoogte geweest. De informatie ligt zo in te zien bij de omgevingsdienst. Olam heeft in het laataste jaar miljoenen geinvesteerd om het milieu beter te maken.......weet U daar ook niets van?
voor zover ik begrepen heb doet de ggd onderzoek naar de gezondheid en ziektes bij onderwonende van de uitstotende fabrieken. gezondheidsklachten en kwaadaardige aandoeningen.
Gezien het (internationale) interesse gisteren en vandaag van de media is het een pikzwarte bladzijde voor het wereldwijd meest verkochte koekje ...
Of op den duur de cacao-industrie aan de Zaan überhaupt kan overleven is nog de grote vraag. Onduidelijkheden over cijfers en de èchte waarheid doen nu hun slopende werk zolang het crisismanagement de vragen niet kan of wil beantwoorden.
Cargill, Olam en Duyvis Wien hebben samen ca. 1.000 werknemers op hun loonlijsten staan ... een grote verantwoordelijkheid voor alle stakeholders.
U drinkt zeker azijn als ontbijt want u kunt beter ingaan op de uitnodiging van de heer de Gooijer en u onze kant van het verhaal te laten zien en niet alleen afgaan wat er in de krant staat
Gelet op het stukje wat de omgevingsdienst Noordzeekanaal meldt is het stukje van Vuijk in het Noordhollands dagblad deels bezijden de waarheid. Mijns inziens dient er een rectificatie in het NHD te worden geschreven. Vuijk heeft klakkeloos een opstel van een anonieme klokkenluider overgenomen. Hij had zich eerst even moeten vergewissen of het allemaal wel klopt. Wel, ik kan verzekeren dat er niet veel van klopt. Het stukje van SP Olamexpert slaat ook helemaal nergens op.
https://odnzkg.nl/reactie-od-nzkg-op-olam-artikel-noord-hollands-dagblad/
In 2017 stage gelopen bij Olam en er is mij ook verteld dat er inderdaad met ammoniak wordt gewerkt voor de oreo koekjes, dit is nooit een geheim geweest zover ik weet. Had Olam niet gezorgd dat zij 86% minder stikstof uitstootte? moeten zij nu onder schot worden gehouden voor 1 product? Wanneer gaan we dan focussen op bedrijven zowel industrie als boer, die nog geen verbeteringen hebben toegepast?
Klopt Mevrouw, Men heeft er nooit een geheim van gemaakt dat er Ammonia werd gedoseerd.. Wat we wel geheim hielden was het recept. We wilden niet dat de concurrentie wist hoe er zwarte poeier werd gemaakt.
"De omgevingsdienst zou op de hoogte geweest zijn van deze praktijken maar ze verborgen hebben gehouden op verzoek van Olam". Is dat diezelfde omgevingsdienst die ook Tata Steel en Schiphol controleert?
ja... en AAK.. daar was ook een ammoniak , nietmelden incident..., onder de pethouderij ..