Waar de Zaanse woningcorporaties elke keer een aparte ontheffing moesten aanvragen om een gebouw, straat of woning te verduurzamen, is dat nu niet meer nodig. Begin november keurde de provincie het Soortenmanagementplan (SMP) goed. Parteon, ZVH en Rochdale kunnen nu per gebied aan de slag met het isoleren van woningen, zonder iedere keer een ontheffing aan te vragen.
Voor de ontheffing moest telkens onderzoek worden uitgevoerd naar welke dieren aanwezig zijn en welke maatregelen daarbij nodig zijn. Bij het isoleren van een dak of muur kunnen beschermde diersoorten, zoals de vleermuis of de gierzwaluw, namelijk worden verstoord. Nu wordt het onderzoek over een heel gebied uitgevoerd.
In het nieuwe systeem kunnen verduurzamingsmaatregelen beter worden gepland, waardoor bewoners ook sneller op de hoogte kunnen worden gebracht. Woningcorporaties kunnen efficiënter te werk gaan.
Meervleermuis
Toch is niet iedereen enthousiast over dit plan. Monique Zonneveld van Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) geeft aan dat dit voor de meeste diersoorten een goed systeem is, maar dat het nog kwetsbaar is voor specifieke soorten zoals de laatvlieger en de meervleermuis.
‘Deze dieren kunnen eigenlijk helemaal niet worden verstoord. We hebben de plicht om ze te beschermen. De laatvlieger en de meervleermuis hebben grotere, specifieke verblijfplaatsen onder een nok op zolder of in een hele spouwmuur. Deze kunnen niet worden vervangen door een vleermuiskastje.’
Ook vindt Zonneveld dat de controleerbaarheid nu minder wordt:
‘We kunnen het nu ook veel slechter in de gaten houden. Eerst waren de ontheffingen voor alle burgers openbaar in te zien. Nu moeten de woningcorporaties één keer per jaar een verslag uitbrengen aan de omgevingsdienst. Deze verslagen zijn voor ons echter niet inzichtelijk, en wat de omgevingsdienst ermee doet, is ook niet duidelijk.’
In het SMP staat dat er voor specifieke diersoorten maatwerk zal worden toegepast, maar wat dit precies inhoudt, is onbekend.
Het plan geldt voorlopig alleen voor corporatiewoningen in Zaandam-Oost, Wormerveer en Krommenie. De gemeente doet op dit moment onderzoek naar de verblijfplaatsen van de beschermde diersoorten. Begin 2026 zou dit onderzoek afgerond moeten zijn.
Door Silva Honig. Bronnen: Soortenmanagementplan en Monique Zonneveld van Kontakt Milieubeheer Zaanstreek. Foto: Heemtuin.
Dat is een goede vraag, Kees!
Als jouw woning onderdeel is van wat we “gespikkeld bezit” noemen, zal de woningcorporatie waarschijnlijk contact met je opnemen om te bespreken of je mee wilt doen aan hun verduurzamingsplannen. Via hen kun je mogelijk gebruik maken van het SMP. Het is een goed idee om de corporatie te benaderen om te vragen naar hun planning.
Wil je liever zelf aan de slag? Dan kun je op dit moment helaas nog geen gebruik maken van het SMP, maar vanaf 2026 waarschijnlijk wel, dan hoopt de gemeente een eigen SMP te hebben. Voor grondgebonden woningen mag je nu al wel verduurzamen, maar je moet hiervoor een isolatiebedrijf inschakelen dat natuurinclusief werkt en rekening houdt met de natuurkalender. Houd er wel rekening mee dat de kosten in dat geval voor jouw eigen rekening zijn.
Dat de corporaties ontheffing hebben is geweldig, maar wat als je een koopwoning hebt in een blok met corporatiewoningen? Moet je dan wel een ontheffing aanvragen? Of kan je meeliften op de ontheffing van de corporatie?