Welgeteld 74 mensen woonden het debat over de komst van een cultuurcluster naast station Zaandam bij.

Dit betekent dat we niet kunnen spreken van een bomvolle Bullekerk, en toch stond het gebouw te trillen op haar hoogbejaarde grondvesten.

In de 380 jaar dat de kerk bestaat, heeft ze een hoop meegemaakt, dus erg snel is ze niet onder de indruk. Ondanks dat, zal de culturele Nee-stem-roedel die zich gisteren op haar plein verzamelde haar een glimlach hebben bezorgd: rare wezens, die mensen. (onder het filmpje tikken we verder):

Debat

Nadat het debat begon, trok de culturele caravaan weer door, zodat de mensen binnen elkaar konden verstaan. Vanuit het Ja-kamp debatteerden Tjeerd Pietersma (PvdA), Otto Berg (Fluxus), Jan de Vries, het Nee-kamp bracht Jan de Bruin (Kutuurklutsers), Patrick Zoomermeijer (SP), Menno de Haas (ROSA) en Rick Schellingerhout (Partij voor de Dieren) in stelling.

Debatleider Piet Bakker (De Orkaan) kijkt graag vooruit:

‘Als het nou eens niet doorgaat, waar komt er dan een poppodium? Waar moet Fuxus naartoe? Wat moet er met De Bieb gebeuren? Besparen we echt zoveel geld als het niet doorgaat? Kunnen we die 48 miljoen in ons achterzak steken? We gaan tijdens dit debat dus niet hangen in het verleden’.

Tjeerd Pietersma: JA

‘Ik denkt dat de vereiste opkomst niet wordt gehaald, dus dat de beslissing uiteindelijk bij de raad komt te liggen. Bij die raad is momenteel een meerderheid tegen het cluster. Plan-B is goed nadenken hoe we het met elkaar dan wel gaan invullen. Zowel voorstanders als tegenstanders vinden dat Zaanstad hoger op de culturele kaart moet komen te staan.’

Jan de Bruin: NEE

Jan verspeelt zijn eerste spreekbeurt omdat hij, ondanks dat gespreksleider Piet had aangegeven vooruit te willen kijken, toch terug wilde naar 2013. Later mag hij in de herkansing.

Patrick Zoomermeijer: NEE

“Terug naar de tekentafel met alle mensen die betrokken zijn. Wat is er nodig om cultuur te houden en te brengen tot in de haarvaten van de Zaanse maatschappij?”

Herkansing Jan de Bruin: Nog steeds NEE

Jan sneakt toch weer terug in de tijd, maar de gespreksleider laat het toe:

‘Drie-en-een-half jaar geleden durfde ik niet te dromen, dat ik vandaag in een optocht van Noord naar Zuid terecht zou komen. Waarbij 70 tot 80% jongeren aanwezig waren. En dat is eigenlijk het mooiste wat ik de afgelopen jaren bereikt heb.’

Otto Berg: JA

“Mijn primaire doel is een goed dak boven ons hoofd, voor onze klanten en onze medewerkers. Dat hebben we absoluut het liefst in het cultuurhuis, want dan hebben we alles bij elkaar. Het liefst ook samen met anderen, omdat ik daar de meerwaarde van zie.”

Jan de Vries: JA

Foto: Jan Lapère

‘Er wordt nagedacht over een cultuurcluster in Krommenie. Misschien wel op de plaats van De Durghorst. Ik wil eigenlijk niet denken aan een plan-B. Want als ik een plan-B in de kast zou hebben, zou ik de burgers niet serieus nemen. Door het referendum is de burger nu aan zet. We moeten de stem van de burgers respecteren.’

Menno de Haas: NEE

Foto: Jan Lapère

Wil ook terug naar de tekentafel:

‘Wel toekomstgericht. Hoewel ik denk dat je altijd terug moet kijken voordat je de toekomst ingaat want daar kan je van leren. ROSA is een erfgoed-partij, dus als er een mooi bestaand gebouw is, dan graag. Het gaat ons erom dat we tegen clusteren van cultuur zijn. Er is niet een kloppend hart, we hebben er een heleboel in de Zaanstreek.’

Rick Schellingerhout: NEE

Foto: Jan Lapère

‘Wij zijn voor cultuur, en dus ook voor een poppodium, en er zijn genoeg oude panden, industriële panden. En dat mag best wat kosten.’

Het publiek: ja en nee

Leyena van der Laan

Het aanwezige volk was en bleef verdeeld. Er waren warme voorstanders: ‘We moeten dit afmaken!’ en tegenstanders: ‘Dit is investeren in stenen, niet in cultuur!’ Wij kijken uit nar de uitslag woensdag.

Met veel dank aan Jan Lapère en Leyena Zoey van der Laan voor hun foto’s.