Na jarenlange leegstand lijkt het er dan toch van te komen: het voormalige verpleeghuis De Durghorst in Krommenie wordt gesloopt. Op deze plek moeten woningen, een buurthuis en een klein theater komen.
Deze week is het pand afgezet met bouwhekken ter voorbereiding van de sloop die in de week van 4 april begint. Ook worden er containers en een bouwkeet geplaatst.
Parteon meldt aan buurtbewoners dat de firma GP Groot de sloop gaat uitvoeren. Sloopafval wordt via de Weverstraat afgevoerd. Het looppad achter de Durghorst wordt afgezet.
Overlast
Deze week worden ook trillingsmeters geplaatst en zijn bouwkundige opnames gemaakt van de woningen in de omgeving, om later vast te kunnen stellen of er schade door de sloop is ontstaan.
De buurt heeft overigens nog steeds bezwaren tegen de plannen die ze te omvangrijk vindt en te hoog (vijf verdiepingen). Ook vrezen ze parkeerproblemen en geluidsoverlast door groei van het verkeer door de bezoeken aan het buurthuis en het theater.
Het plan is volgens Parteon om “ongeveer 44 appartementen” te bouwen. De ‘cultuurzaal’ krijgt een capaciteit van 150 stoelen.
De sloop vindt in twee fasen plaats, fase 1 omvat de rechtervleugel en het achterste deel (plattegrond onder).
Foto’s: Piet Schoone
Lees hier ons Durghorst-dossier
De Durghorst.
Daar woonde mijn Beppe, lang, lang geleden. Toen Krommenie nog niet was opgeslokt in Zaanstad.
Een gezellige grijze Friese oma. De moeder van mijn moeder. Aan de voorkant zodat ze zicht had op de straat waar het dagelijks leven aan haar voorbij trok. Opgegroeid op Schiermonnikoog waar het leven in haar jeugd (begin vorige eeuw) vrijwel statisch was, genoot ze van de dynamiek van de jaren 60 in het westen van Nederland. Hoe ze in de Durghorst is gekomen, ik weet het niet meer.
Misschien hebben mijn ouders haar overgehaald. Beppe, hier zijn de oude dag voorzieningen zoveel beter. We kunnen je elke dag bezoeken. Elke dag zie je je kleinkinderen. Dat elke dag moet u wat ruim nemen hoor. Maar Beppe had altijd wel een schaaltje vol snoepjes klaarstaan voor mij.
Soms gingen we samen wandelen. Naast de Durghorst stond toen de Vredekerk. Een modern betonnen gedrocht met veel gekleurde ramen op het zuiden en westen, dat in niets associeerde met het traditionele beeld van een kerk. Op de binnenplaats een betonnen zuil waarin de kerkklok hing.
Hoe lelijk ook, het gaf mijn Beppe een gevoel van geborgenheid, gereformeerd als ze was. Wonen naast een kerk waar haar getrouwde dochter en kleinkinderen elke zondag de Here aanbeden.
Ze wist niet dat ik als kleine spruit, ergens vanaf mijn 7de levensjaar, die keiharde hardhouten banken in de kerk als een wekelijkse marteling ervoer. Altijd kwam ik thuis met een pijnlijke kont.
Daar heb ik nooit over geklaagd. Mocht ik niet over klagen. Ook niet bij Beppe. Hoewel ik zeker weet dat ze me zou begrijpen. Zij had erger meegemaakt. Een wereldoorlog dat ook Schiermonnikoog trof. Waar een verdwaalde bom enige huizen in het kleine dorp verwoesten.
Op een dag was Beppe er niet meer. Opeens was ik haar warme liefde en snoepjes kwijt.
Opeens ging ik niet meer naar de Durghorst. Het gebouw dat altijd een plezier was om naar toe te gaan.
Mijn Beppe is al lang geleden overleden. Nu volgt haar zo gekoesterde oude dag plekje in het hart van krommenie. De vergankelijkheid van alles, wat ik toen als kind niet begreep.
Misschien dat Beppe nu in haar hemel mag wonen in de Durghorst.
Zou dat niet een mooie gedachte zijn?
Een bejaardentehuis. Iets wat men niet meer aan wil beginnen maar het zou een deel van de oplossing kunnen zijn voor het woningtekort.
Oude mensen worden gedwongen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Veel "empty nesters" bezetten huizen die bedoeld zijn voor een heel gezin maar ze kunnen nergens naar doorstromen. De enige volgende halte is het verzorgingshuis maar daar kom alleen als je zorg zelf thuis al niet meer kunt bolwerken met de expansie van wijkverpleegkundige waar weer een tekort aan is.
Ik zeg, een bejaardentehuis is zo raar nog niet. Alleen maar gezellig.
Een juiste conclusie. De eerste problemen met de huisvesting begon enkele jaren geleden, vlak nadat bejaardenhuizen gesloten werden. Niemand hoor je daar over. Nu is er heel veel eenzaamheid onder te ouderen omdat ze zo lang mogelijk "thuis" moeten blijven wonen. Deze eenzaamheid kan makkelijk opgelost worden door het bouwen van bejaardenhuizen waardoor een sociale leven weer kan ontstaan.
Volgens mij staat naast de durghorst een nieuw pand vol met ouderen
Dan heb je het mis. Dat zijn 55plus woningen met enkele "ouderen" . En totaal niet te vergelijken met een bejaardenhuis.
verzorgingshuizen bestaan niet meer enkel nog verpleeghuizen dus 55 is oud genoeg
Er zijn mensen in de buurt met bezwaren, maar ook mensen die dat niet hebben.
De huidige appartementen zien er echt niet meer uit. Ik zou zeggen laten we er snel iets bouwen, en een extra laag erop: meer woningen zodat we ook de vluchtelingen iets moois kunnen bieden.
Enig een theater in Krommenie
Deze woningen kunnen toch aangepast worden zodat er vluchtelingen in gehuisvest kunnen worden??
Kunnen hier de komende maanden geen vluchtelingen in opgevangen worden, voordat de sloop begint ?
Alle sanitair is er uit gesloopt; duur ...
De sloop begin volgende week al. De woningen zijn ongeschikt voor bewoning gemaakt (om krakers te weren) door bijvoorbeeld alle leidingen te verwijderen.
Er zijn ook nog meer prioriteiten dan vluchtelingen.
Een duidelijk voorbeeld waarin De Orkaan zich weer eens duidelijk weet te onderscheiden van het NHD wat betreft het Zaanse nieuws. In de zgn Zaanse editie van het NHD staat geen letter over De Durghorst. Wel een volkomen nutteloos artikel over beleggende jongeren,een schilderes uit Volendam en een dame die vindt dat er meer groen moet komen. (Allemaal 2 pagina's!!!) Het zal het NHD sieren om de naam dagblad Zaanstreek te verwijderen, omdat dit lezersbedrog is.