‘Wij kennen vele successen, maar Bokashi is er niet één van,’ meldde wethouder Gerard Slegers in mei tijdens een raadsvergadering. Hij lag onder vuur omdat de raad niet blij was met Bokashi en met de manier waarop de wethouder met de klachten was omgesprongen.
Afgelopen week stuurde wethouder Slegers een brief aan de raad om de gang van zaken rond het uitrijden van bladafval waarin zwerfvuil was opgenomen. Hoewel de wethouder in die brief stelt dat niemand zal kunnen garanderen dat er geen zwerfafval in de Bokashi zal zitten’, sluit hij niet uit dat het opnieuw zal worden toegepast:
‘Een besluit tot opnieuw toepassen van Bokashi wil het college alleen nemen met instemming van de raad.’
De BVOR (Bedrijfsvereniging Organische Meststoffen) vindt dat er meer onderzoek nodig is om te kunnen bepalen of Bokashi kan worden toegepast. Ze willen niet dat ‘Bokashi-pilots’ misbruikt worden ‘om op grote schaal goedkope, illegale verwerking van groene reststromen mogelijk te maken.’
Lees hier de hele brief van wethouder Slegers.
Je zou dus zomaar kunnen concluderen dat de vorige dumpingen niet via de gemeenteraad zijn gegaan en dat iemand dus gewoon heeft lopen hobby'en... Komend jaar vinden ze het allemaal een fantastisch circulair idee (en het levert 150000eurootjes op door het niet weg te hoeven brengen naar de AVR) en zal het dus gewoon weer gebeuren...
Met andere woorden als de Raad instemt met toepassen van Bokashi, stemt de Raad ook in met de mogelijkheid dat er zwerfvuil wordt verspreid. Zo'n voorstel kan je toch niet serieus neerleggen bij de Raad.
valt de instemming van de raad te raden?