Dierendag valt volgens ons op 4 oktober. Dat vieren we op gepaste wijze met onze trouwe viervoeters of gevederde vrienden. Maar we kregen een uitnodiging van Zaanstads wethouder Groen, Wessel Breunesse, om samen met hem de ‘bodemdierendagen’ te vieren door op zoek te gaan naar slakken, pissebedden, regenwormen, duizend- en miljoenpoten, spinnen, mollen, mieren en kevers.

We kunnen ons morgen met een leeg jampotje bij het Natuur – en Milieucentrum vervoegen (we denken er nog even over na).

Volgens het persbericht van Zaanstad is het al de tiende editie van de bodemdierendagen. Dit jaar duren ze van 20 september tot 7 oktober. Bedoeling is in kaart te brengen hoe het bodemleven ervoor staat.

Het thema van de bodemdierendagen is ’10 voor de bodem!’ waarmee naar de 10 hoofdsoorten bij de bodemdieren wordt gezocht: de ‘Tiny ten’ (de mol is de grootste).

Het persbericht maakt duidelijk dat spinnen, wormen en pissebedden niet vies of schadelijk zijn maar juist heel nuttig::

“Bodemdieren maken de grond vruchtbaar door dode planten en ander organisch materiaal af te breken. Hierdoor komen voedingsstoffen vrij die planten nodig hebben om goed te groeien. Dit is belangrijk voor landbouw en het kweken van voedsel. Daarnaast graven bodemdieren gangen in de grond, wat helpt om water en lucht beter door de bodem te laten stromen. Dit zorgt ervoor dat planten beter kunnen groeien en voorkomt dat de grond wegspoelt. Bodemdieren zijn onmisbaar voor een gezonde bodem en een goed milieu.”

Maar hoe zit het nu met dat jampotje? Dat moet je vlak onder de grond ingraven en na één nachtje kijken of er bodemdieren in zitten (maar gewoon met de schop de tuin in mag ook, de kans dat je een mol in je potje vangt is klein).

Waarnemingen kunnen gemeld worden op de website bodemdierendagen.nl waar je ook uitleg over de diertjes en de waarnemingen kan vinden.

Door Piet Bakker, op basis van persbericht van de gemeente Zaanstad.