Afgelopen donderdag ging Carolien Trakzel flink onderuit met haar fiets. Dat gebeurde op de Wilhelminabrug. Ze is helaas niet de enige.
Carolien kwam er ‘goed’ vanaf. Ze is grondig nagekeken in het ziekenhuis. Naast kapotte knieën (en broek), heeft ze flink last van haar nek en van een arm. Maar er is niets gebroken.
Gisteren spraken we haar op de plek des onheils:
Carolien wilde vertellen wat er gebeurd was, omdat ze de situatie op de brug gevaarlijk vindt. Ze werd genadeloos afgerekend op een klein moment van afgeleide aandacht. De reacties die ze kreeg na het ongeval waren overwegend positief en vriendelijk, maar via sociale media kwamen er ook andere geluiden binnen:
‘Anderhalve meter breed en daar nog niet binnen kunnen blijven vraagt niemand zich af waarom dit soort mensen zich nog op een fiets verplaatsen’
‘Ik zie geregeld mensen daar fietsen met een mobiel in de hand, fietsen en bellen/appen tegelijk dan vraag je om ongelukken.’
Carolien is een ervaren fietser die dagelijks vanuit Westzaan naar Zaandam trapt voor haar werk (en ze belt en appt niet op de fiets). Ze reed -gelukkig- niet snel en ging onderuit op een plek waar meerdere incidenten hebben plaatsgevonden.
Er kwamen ook reacties van mensen die de brug eng vinden:
‘Dat je dan opzij kukelt vanwege die verhoogde stoep en dan met je slaap op een afgeslepen fliebertje valt. Waarom blijft dat nou zo maar bestaan?’
‘Ik vind het fietspad over de Wilhelminabrug heel vervelend om overheen te fietsen. Het is, of het oogt in ieder geval te smal.’
‘Goh, wie had dat nou verwacht … na alle adviezen van Fietsersbond en Goudappel die in de wind geslagen zijn 🤔?’
We zouden kunnen zeggen dat de waarheid in het midden ligt. Maar de waarheid ligt op deze plek net iets te vaak op de grond. Met een broek met stukke knieën.
In Zaandam is klagen een basis behoefte zo lijkt. Het is heel vervelend voor deze mevrouw maar ongelukjes komen nou eenmaal voor. Gemeente Zaanstad had nooit moeten reageren op de eerste klachten over de brug. Dan had je er nu niemand meer over gehoord.
De fietspaden op de Veluwe zijn smal, er zullen waarschijnlijk elk jaar mensen door vallen, maar niemand die een rondje Veluwe zal laten vanwege de smalle fietspaden. Mijn Advies, wen er aan en wees voorzichtig. Veel fietsplezier!
Het komt bij mij altijd vreemd over, als iemand iets recht probeert te praten, wat zo krom is als een banaan.
Ik maak nooit een fietstocht op de Veluwe, maar ik moet zo nu en dan over een van de gevaarlijke en lelijke bruggen van de Zaan.
Ik hoop dat Carolien wel een klacht ingediend heeft tegen de gemeente Zaanstad cq provincie Noord Holland.
De gemeenschap van Zaanstad hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd, want bij een nog zwaarder ongeluk, kan een kind de was doen in de rechtzaal, met zo’n dossier.
Dus brugdeel vervangen (de maat is bekend), want de garantie is toch vervallen, als men er in blijft boren of autoluw, met stoplichten voor auto’s.
De Zogenaamde "fliebertjes" zijn bijna allemaal afgebroken! Slaat echt nergens op. Zet gewoon hekjes als afscheiding neer. Als je nu met je snuffert op zo een afgebroken "fliebertje" valt ben je de sigaar.
In mijn optiek ben je altijd zelf degene die valt en daar ook zelf verantwoordelijk voor. Maar....
De krapte van het fietspad, de onzichtbare verhogingen, dat belachelijke geel met zwarte kruizen EN die achterlijke fliebertjes mag je toch echt wel zien als een poging tot moord van de gemeente op je fietsende burgers.
De basis van deze bruggen komt natuurlijk nog uit de tijd dat de auto leidend was en de fieters lijdend.
Zonder heel ingrijpende maatregelen is dit niet te veranderen of de Zaankanters moeten plots gaan collecteren en actie voeren voor een nieuw brugdek.
Dat zie ik niet gebeuren dus kun je kijken of je ipv die schuine rand er een hekwerk van minimaal 1 meter kan komen op de plaats van de fliebertjes zodat je niet meer van het randje kunt vallen. Of en eigenlijk veel simpeler maak de auto lijdend en sluit de brug af voor gemotoriseerd prive verkeer. Alleen bussen en nooddiensten en maak van het fietspad een super voetpad.
We kunnen er korte of lange berichten over schrijven, dat is inmiddels wel gebeurd. Vele oplossingen zijn aangedragen, maar de bestuurders in gemeente Zaanstad zullen het altijd beter weten, en hun eigen plannen uitvoeren. Mocht het ooit tot een ernstig ongeval komen, zal er zeker een krans komen namens de verantwoordelijke wethouder.
Er is maar één goede oplossing, en dat is een nieuwe brug, met een geheel plat wegdek.
Dan zal daarnaast ook het autoverkeer naar de stad via deze route moeten verminderen.
Het hele ontwerp van het wegprofiel (klepprofiel?) op de klep van de Wilhelminabrug (en ook de Beatrixbrug) klopt niet, die te smalle fietspaden en opstaande randjes met fliebertjes enz. hebben bij al te veel ongelukken een rol gespeeld. Naar mijn idee was het beter geweest de fietspaden en de autoribaan op gelijke hoogte te hebben. Helaas is dat wegprofiel ook terug te vinden in de constructie van de brugkleppen waardoor aanpassen héél kostbaar gaat worden (bouw van nieuwe brugkleppen). Wie dit bedacht heeft verdient een negatieve Nobelprijs!
Ik ken haar, ze is heel verantwoord met alles. Dit kan iedereen gebeuren . Ik liep die avond met mijn man van de burcht naar de dam over de brug en het viel mij op de afgebroken flabber, ik zeg nog tegen mijn man, dit is levensgevaarlijk als je hierop valt. Echt moet er dan toch eerst een dode vallen. Ik mag hopen dat er groen licht wordt gegeven voor her maken van een veilige Wilhelminabrug.