We hebben d’r weer één: de Deutzhof in Assendelft. Skeve stoeptegels, fietsen die de weg blokkeren, containers die het zicht belemmeren: het zijn alledaagse obstakels waar je zomaar over kunt struikelen. Soms met pijnlijke gevolgen.
We kregen een melding van bezorgde ouders woonachtig aan de Deutzhof in Assendelft. Over losse tegels, water dat niet wegloopt en een potentieel gevaarlijke situatie bij de aangrenzende sloot.
Om te beginnen bij het water dat niet wegloopt. Bij de voordeur van onder meer de familie Ris ontstaat bij regenval een grote plas. Op 27 januari heeft de familie een melding gemaakt op de site van de gemeente:
‘Water overlast! Gigantisch tegenschot geen afschot naar de hemelwaterafvoer (kolk leiding). Nu al twee keer gehad dat een van mijn kinderen met de deur open stond en er een auto/busje langs kwam rijden met als gevolg de hal vol water, iedere dag met natte poten mijn huis in moeten, hink stap sprong met boodschappen In de handen.’

Tot op de dag van vandaag heeft de familie geen antwoord gehad op de melding. Er is ook geen verandering in de situatie. Dit in tegenstelling tot de op site vermeldde servicebelofte: ‘Het oplossen van een melding duurt maximaal 30 dagen’.
‘Gelukkig hebben we de afgelopen dagen prachtig weer gehad.’
Stoeprand
Losliggende tegels, tegels die omhoog steken en tegels die wegzakken; het komt allemaal voor op de Deutzhof. Bij geparkeerde auto’s staat de stoeprand verraderlijk omhoog. Je zal maar net naar je auto willen en een opstaande stoeprand tegenkomen.

En in een steeg zijn verschillende stenen gezakt. Zo verzakt dat op sommige plekken de rand van de fundering van de aangrenzende woningen zichtbaar is.

Slecht hekwerk
Tot slot nog iets wat eigenlijk niet direct met tegelwerk te maken heeft. In de buurt van de Deutzhof ligt een sloot. Om te voorkomen dat je het water in loopt staat er een verkleurd rood hek om heen. Niet alleen de kleur is vergaan, maar ook de beschoeiing en de stabiliteit van het hek zijn niet meer wat het geweest is.
Buurtkinderen spelen regelmatig met een bal. Die bal raakt wel eens te water. De ouders vrezen het moment dat een kind, in een poging om een bal uit het water te halen, met hek en al in het water valt. We maakten een filmpje om de situatie duidelijk in beeld te brengen.
Meldingen
Op onze eerdere artikelen zijn inmiddels diverse meldingen binnengekomen over scheve stoeptegels. Meldingen zijn nog steeds welkom. Zie jij een gevaarlijke stoep? Stuur een foto en de locatie naar De Orkaan; info@deorkaan.nl (met in de onderwerpregel ‘Gevaarlijke Stoep).
Overigens positieve meldingen zijn ook welkom. Want we weten dat er ook erg goede zaken gebeuren aan de Zaan op stoepgebied of voor de verbetering van de woonomgeving. Mocht jij een warme wind willen uitdelen voor zo’n actie: mail ons dit ook vooral!
Tekst en foto’s Marion Kors. Met informatie van de familie Ris. Foto boven is voorbeeld van enkele opstaande tegels.
De beste remedie tegen regenplassen is meer groen, zodat het water kan bezinken. Misschien een idee om in deze straat alle tegels en klinkers uit de voortuintjes te halen en te vervangen voor planten en struiken. De gemeente haalt op een aantal dagen de tegels gratis op: https://www.zaanstad.nl/direct-regelen/wonen-bouwen-en-omgeving/buiten/tegelwippen-2/