Ruim 4 jaar geleden, in juni 2018, schreven we voor het eerst over de Eilanden van Hain: een “energieneutrale, waterrijke woonwijk met circa 235 grondgebonden woningen” die op de plek moest komen waar eerder de sportparken Provily en Slibkuil (Krommenie) lagen.

Om een lang verhaal kort te maken: het schoot niet op. Er was verzet vanuit de omgeving, kritiek op de participatie, problemen met hoogte, schaduwwerking en de ontsluiting.

De ontsluiting van de nieuwe wijk is nu nog steeds een van de belangrijkste discussiepunten. In Krommenie willen veel bewoners een eigen ontsluiting voor de nieuwbouwwijk omdat ook elders gebouwd wordt. De drukte in het dorp neemt toe. Voorgesteld werd bijvoorbeeld een extra ontsluiting via de Sportlaan naar de Provincialeweg (N203). Maar die komt er niet omdat de provincie dat niet wil. De gemeente heeft de ‘ambitie’ voor de die aansluiting opgenomen in het Mobiliteitsplan Noord. Maar via een ambitie kun je natuurlijk niet rijden.

Kerksloot

Ook komt er geen brug over de Kerksloot omdat die brug te steil wordt bij een verplichte doorvaarthoogte van 1,5 meter. Dat is in 2021 en begin dit jaar al duidelijk gemaakt door de gemeente. Maar om enigszins aan de bezwaren tegemoet te komen wordt nu opnieuw onderzoek gedaan naar die brug: een second opinion (volgens ons de derde al).

Op dinsdag 20 september organiseert Zaanstad een informatieavond over het onderzoek naar de mogelijkheid van een brug over de Kerksloot voor ‘direct omwonenden’ (Arianehof, Van Allenstraat, Gagarinstraat, Komarowlaan, Militaireweg, Marslaan, Uranuslaan en Jupiterstraat) tussen 19.00 en 21.00 uur in de kantine van Sporting Krommenie.

Wat de second opinion op zou moeten leveren is duister. De brug is immers technisch onhaalbaar. Het gevolg is dat het verkeer van en naar de nieuwbouwwijk afgehandeld wordt via bestaande wegen in Krommenie.

Op de informatieavond worden aanwezigen over de ‘stand van zaken’ van de second opinion bijgepraat waarna ze in groepjes over de verkeersveiligheid gaan praten, hun conclusie wordt door de gemeenteraad ‘meegenomen’.

Lees ook: