De tocht waarvan je hoopt dat ie overbodig is. Morgen, op kerstavond, 24 december 2024, wordt weer stilgestaan (al lopende met een fakkel) bij het feit dat iedereen anders is en mag zijn. Anders, maar gelijk.
De tocht is bedoeld om een krachtig signaal af te geven tegen discriminatie en ongelijkheid, maar – wij spreken uit ervaring – het is ook hartverwarmend, beregezellig. Zelfs voor lui die niet direct op de barricade willen tegen al het onrecht.
De boodschap van de fakkeloptocht is helder: een open en tolerante samenleving waarin iedereen, ongeacht achtergrond, zichzelf mag zijn, is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Die ‘smeltkroes’ van culturen is in onze streek niet nieuw. We staan bekend als het oudste industriegebied van Europa en hadden (en hebben) altijd mensen en kennis van buiten nodig. Het besef daarvan en de waardering daarvoor ligt niet direct aan de oppervlakte.
De tocht wordt (weeeeeer) georganiseerd als reactie op de recente ontwikkelingen in Nederland, waar ondanks de gelijkheidsprincipes van artikel 1 van de Grondwet, niet iedereen als gelijke wordt behandeld.
Programma
De bijeenkomst begint om 19.30 uur bij De Groote Weiver aan de Industrieweg 1a in Wormerveer.
- Voorafgaand aan de fakkeloptocht voordracht door stadsdichter Reinier Fosch
- Bij de oude burgemeesterswoning in Krommenie toespraak door burgemeester Jan Hamming
- Bij De Bevrijdingsboom Arinkplein optreden Alkmaars Straatorkest
- Na afloop optreden van zanger Michael Schelfhout
- Doorlopend in de zaal van De Groote Weiver tentoonstelling “Alleen de stilte spreek ik vloeiend” van fotograaf Sandra Minten. In dit project heeft zij samengewerkt met 138 migrantenjongeren van de Internationale Schakel Klas Zaanstad
Door: Dorine Kat
Discriminatie is overal. Neem bv. de reclame, hoger-opgeleiden krijgen korting of dating, alleen voor ...
Ja, ben ik wel deels mee eens, maar een hogere opleiding kan iedereen bereiken (denken ze) en is niet bij je geboorte bepaald, dat maakt het dat het volgens de wet mag. Net als leeftijdsdiscriminatie, dat mag bijvoorbeeld dat iedereen van 68 jaar en ouder AOW ontvangt. En 18 jaar voor een rijbewijs, 14 jaar voor verplicht id en ga zo maar door.
De dicriminatie die hier bedoelt wordt is dat je gedicrimineerd wordt om afkomst, geslacht, seksuele orientantie, handicap, religie etc. etc.