Niet 588 maar ‘circa’ 700 woningen worden aan de Houthavenkade gepland. Daarnaast moet er een jachthaven met een horeca-voorziening in het gebied komen.
Projectontwikkelaar Porten verwacht dat in de tweede helft van 2020 gestart kan worden met de bouw.
Omwonenden worden uitgenodigd om op dinsdag 26 maart de plannen te bekijken in de voormalige showroom van houthandel Bentvelzen & Jacobs die op het terrein gevestigd was.
Het plan Houthavenkade is één van de 16 snelle woningbouwprojecten die Zaanstad voorrang geeft. Binnen twee jaar moet er gebouwd worden.
De plek van de loods van Bentvelzen & Jacobs wordt uitgegraven voor een jachthaven. Het autoschadebedrijf van Van Oudenaren moet plaats maken voor woningbouw. Tussen de Russische Buurt en de nieuwbouwwijk komt een brug voor fietsers en voetgangers.
Projectontwikkelaar Porten praat met de gemeente Zaanstad over een ‘anterieure overeenkomst’ waarin afspraken gemaakt worden over de huurprijzen, wie wat betaalt en hoe de huizen eruit gaan zien. Porten verwacht dat de overeenkomst volgende maand al wordt getekend. Het nieuwe bestemmingsplan moet na de zomer door de raad worden vastgesteld.
Vorig jaar werd bekend dat de bedrijven die op het terrein gevestigd waren, spraken met projectontwikkelaar Porten Development waarmee een ‘intentieovereenkomst’ is gesloten door Zaanstad. In 2017 maakte Zaanstad bekend dat ze wilde onderzoeken of het bedrijventerrein aan de Houthavenkade geschikt zou zijn voor woningbouw.
Op het terrein is houthandel Bentvelzen & Jacobs inmiddels verdwenen. Engie (technische installaties), Suzuki-dealer Jonker en schadebedrijf K. van Oudenaren zijn nog steeds op het terrein gevestigd. Volgens de gemeente werd “de mogelijkheid tot verplaatsing van een aantal bedrijven meegenomen” in de onderhandelingen.
De bijeenkomst van 26e is tussen 17.00 en 21.00 uur.
Geuroverlast hoort bij de Zaanstreek, Exter is maar een van de velen. Hembrugterrein/havens Amsterdam, Zaanstreek midden en noord/cacao, Forbo. Geef je hier gehoor aan dan kunnen bijna alle bouwplannen de prullenbak in.
Om deze woningen te verkopen, is het nodig om de geur van Exter eerst te temmen. Het stinkt hier permanent naar kippenbouillon. Echt een afknapper.
Overigens wilde ik nog aanvullen dat ik in principe niet tegen bouwen ben voor de hogere prijsklasse, maar dan liever koopwoningen, zodat mensen zich ook aan hun buurt gaan hechten.
Naar mijn mening zullen mensen die een dure huurwoning betrekken dat meestal voor een aantal jaar doen om vervolgens weg te trekken en elders een woning te kopen.
Beste Orkaan, gisteravond heb ik de informatieavond bezocht over dit plan (Houthavenkade). Wat ik daar begrepen heb is dat er 700 huurwoningen gebouwd gaan worden, waarvan 30% sociale huur, 20% middensegment en de rest dus dure huurwoningen. Ik vermoed dat je dan moet denken aan een huur van zo’n 1500 euro Pm.
Nu vraag ik mij af:
1. Liggen deze percentages al vast?
2. Op welke doelgroep mikt Zaanstad?
3. Is er iets bekend over wat voor soort woningen gebouwd gaan worden in de andere projecten?
In mijn beleving kunnen alleen expats een huur van 1500 euro opbrengen en expats zijn nou niet bepaald een bestendige groep die zich permanent wil vestigen. M.i. zal deze groep de blik vooral op Amsterdam gericht hebben (misschien is dat niet echt een probleem, dat hebben wel meer mensen, maar toch...).
Wat mij vooral bevreemdt is: waarom wordt er niet gebouwd conform de vraag?
Dus: betaalbare koopwoningen, leuke projecten voor ouderen en natuurlijk ook sociale huur.
Dan creeer je doorstroom. Elders komen dan weer betaalbare woningen vrij, omdat veel ouderen best bereid zijn naar een huurwoning te verhuizen als ze er iets betaalbaars voor terug kunnen huren.
Ben ik de enige die zich hierover verbaast?
waar is de bijeenkomst en wordt er de 26e van maart bedoeld?
Gewoon even beter lezen het staat duidelijk in het stukje vermeld.
eehhhh... "Omwonenden worden uitgenodigd om op dinsdag 26 maart de plannen te bekijken in de voormalige showroom van houthandel Bentvelzen & Jacobs die op het terrein gevestigd was."