‘Ik wil opgeknapt’ schreeuwt ze vanaf haar etalageruit, en ‘Rotkrot’.
De verwaarloosde schoenwinkel aan de Zuiderhoofdstraat in Krommenie is ‘keurig’ dichtgetimmerd, maar blijft een bron van ergernis zijn voor passanten en dorpsgenoten.
Helaas staat het iedereen vrij zijn bezit te verwaarlozen. De gemeente kan pas ingrijpen als er sprake is van gevaar voor de eigenaar of derden.
Wie wanneer de letters en de omgekeerde smileys heeft aangebracht weten we niet. Wel zou het mooi zijn als er naar het lieve pandje wordt geluisterd.
Stadsherstel heeft de winkel een aantal jaren geleden bezocht met een restauratie-architect. “Het is een mooi, typisch Zaans pand dat de moeite van het restaureren waard zou kunnen zijn.” Het is nooit tot een onderzoek gekomen naar de historische en bouwkundige waarde en de conditie van de constructie, omdat de eigenaar daar geen behoefte aan had.
Het pand is de bakermat van de families Schots in Krommenie. Stamvader Jacob Schots betrok het in 1871 en kocht het zes jaar later. Dochter Alida begon hier in 1912 samen met haar man Nico Aten een kruidenierszaak die later is overgenomen door de kaashandel Gebr. Schots.
In 1947 stopte zij met de kruidenierszaak en verhuurde het pand aan Jan Heijne die er een schoenwinkel begon. Hij kocht de winkel in 1953. (foto hieronder van gemeentearchief, ± 1970).
Historische schatten
Voor de Dienst Stadsherstel is de schoenwinkel een gesloten dossier. Jammer, geeft de woordvoerder toe, want dit soort panden bevatten soms historische schatten die je pas ontdekt tijdens de restauratie. Als voorbeeld noemt zij het Wevershuisje uit Assendelft, waar een smuiger (schouw met tegels) tevoorschijn kwam toen een later geplaatste muur werd verwijderd.
Een niet zo verborgen schat is de collectie retroschoenen die in de etalage staan en die met het verstrijken van de tijd in waarde stijgt.
Historische foto is afkomstig uit het familieboek van Schots ‘Familieportret op papier gezet’.
Vereniging Zaans Erfgoed is al ruim 10 jaar bezorgd over en bezig met de bescherming van dit pand. Vorig jaar hebben wij het formeel voorgedragen voor gemeentelijke bescherming, het pand heeft inmiddels al wel een voorlopige bescherming en Mooi Noord-Holland heeft opdracht om dit verder uit te werken. Maar de gemeente moet er haast mee maken. Probleem is dat de eigenaar niet mee wil werken, wel wil hij het pand verkopen.
Vorig jaar is Jan Piet Bloem van onze werkgroep Advies, Documentatie en Bedreigd Erfgoed er binnen geweest, en heeft er foto's van het interieur kunnen maken.
Wil je ook dat dit soort beeldbepalende, monumentale panden behouden blijven? Steun ons dan in ons belangrijke werk. Sluit je aan en wordt lid voor slechts €22,50 per jaar. Daar krijg je dan ook nog eens elk kwartaal gratis ons prachtige tijdschrift voor toegestuurd! Zie zaanserfgoed.nl/home/lid-worden/
Marieke van den Berg heeft over deze schoenzaak op 13 november 2019 een heel poetisch verhaal geschreven.
Na te lezen in de Orkaan
Oh super goed dit!
Eindelijk (!!!) weer eens iemand die aandacht vraagt voor dit afschuwelijke verval in onze winkelstraat. Ik hoop dat er iets positiefs uit voortkomt. Ik heb wel eens aangebeld bij het huis van de eigenaar, om in gesprek gegaan, maar helaas is hij daar zelden aanwezig, onbereikbaar of wil niet bereikbaar zijn. Die schoenen wil ik best uit de winkel halen, dat zou al een goed begin zijn. Óp naar een mooiere toekomst voor dit pand.
het gaat hier om een verwaarloost pand wat midden in de winkelstraat staat.
in de etalage liggen beschimmelde schoenen en het pand stinkt.
dat heeft dus niets te maken met een nieuw pand wat niet bij u in de smaak valt.
Misschien is de eigenaar niet meer in leven?
Gewoon triest, maar er staat zoveel te verloederen. Café Roemer ?
Toen een begrafenis ondernemer een lelijk uitvaartcentrum voor een Monument plaatste waar nu niets meer van te zien is daar hoor je niemand over en dan nog over een straatbeeld durven praten
smaken verschillen, met deze aanntekening, de door u genoemde panden, verkeren niet in verloederde, verkrotte staat.
Ze moeten zich diep schamen. Zoveel mensen die geen nieuwe schoenen kunnen kopen en daar liggen ze gewoon weg te rotten.
Volgens mij gaat het om een conflict in de familie en is het daarom in deze staat….
Het is doodzonde en beschamend voor het straatbeeld.
Ja, volgens mij zijn de kinderen de erfgenamen en zijn zij het onderling niets eens. Zonde dat zij de trots van hun overleden vader niet in ere houden/herstellen.
Dat gaat het zeker niet.
waar dan wel over,? ,u lijkt goed op de hoogte.
Wat bezielt de eigenaar om dit pand zo te laten verrotten? De winkel is nog compleet ingericht en staat al jaren vol met (gevulde) schoenendozen. Doe de deur een keer open en schenk de mensen een paar schoenen per persoon. Dan je als eigenaar eens iets goeds.
Zoals nu de situatie is, is schandalig
Ik heb een geweldige collectie van decennia lang gekregen van de eigenaar voor school. Helaas waren de stiksels al vergaan. Dus een schenking zal niet juist zijn.
Wij hebben 22 jaar geleden café Wilhelmina in de Wilhelmina straat te Krommenie gered van de ondergang. Ook daar stond en dan met spuitbus geschreven red mij als woning. Het heeft geholpen want het staat er nog steeds en is bewoond. Het is een roep om aandacht voor dit winkelpand. Gemeente zou ook wel wat meer mogen bemiddelen om dit culturele erfgoed te bewaren. Bart Nieuwenhuijs zou een ideale aannemer zijn om hiermee aan de slag te gaan.
Respectloos om dit op iemand zijn pand te plakken en schrijven.
Het blijft iemand zijn pand.
In gesprek gaan met de eigenaar is een veel mooier manier.
Wij hebben vorig jaar een bod gedaan bij de huidige eigenaar. Wij willen het pand als het woonhuis ernaast in ere herstellen. Onze handen jeuken nog steeds. Wij kunnen het net zo mooi maken als wat wij gedaan hebben met ons woonhuis op het Padlaan (oud politiebureau).
Het is er alleen maar van opgeknapt.
Een beetje een ludieke actie met nog leuke gezichtjes kan best.
U heeft gelijk Tineke zeer respectloos dit de eigenaar zou er politie werk van moeten maken
Dank u
Straks stort het in, of valt er wat van het dak af op een voorbijganger of kind....
En dan zijn de " hadden we maar's " niet van de lucht
Rare reacties voor iemand die het dorpsgezicht zo verwaarloosd en wanneer je er langsloopt de lucht uit het pand niet te harden is!
Waar mensen zich allemaal druk om maken. 2 dames van over de 50 jaar hebben dit gedaan, deze beklading. Dat noemt men vandalisme. Wie heeft hen het recht gegeven om dit te doen? Niemand maar die dames denken dat ze boven de wet staan. Je hoeft er niet langs te lopen, je kan aan de overkant lopen. Ik woon hier al geruime tijd, ik ben er aan gewend. En ik heb meer behoefte om mij druk te maken over de prijzen van het dagelijkse levensonderhoud die de pan uit rijzen voor de mensen met een kleine beurs, dan dit soort muggezifterij.
in gesprek gaan?? blijkbaar helpt dat niet / of willen hun dat niet.
Juiste actie. dit beplakken. tis verloederen van de openbare ruimte.
Als de eigenaar mee zou werken was het allang gerestaureerd.