De mensen die zaterdag besloten naar ZVC ’22 – DZS te gaan kijken, hebben hun middag goed besteed. Na een slappe eerste helft, volgde in helft twee alles wat de neutrale kijker zich maar kan wensen. Penalty’s, prachtgoals, arbitraire dwalingen en comebacks; niks was te veel aan de Sportlaan achter de A7. De derby (Zaandam – Neck) tussen de twee promotiekandidaten in de 4e klasse eindigde uiteindelijk in 3-3.

Beginnen deden de ploegen zaterdagmiddag een half uur later dan gepland. De duim van de keeper van DZS raakte in de warming up uit de kom en een vervanger was niet aanwezig. Er moest een oudgediende ingevlogen worden, waardoor het duel behoorlijk later begon. Eenmaal bezig was de eerste mogelijkheid er na een minuut of tien, toen aanvallende middenvelder Erkan Malkoc in kansrijke positie overkopte.

ZVC ’22 had in de openingsfase de overhand, maar geen volledige controle. Ballen die achter de Zaandamse verdediging werden gelegd, werkten te vaak gevaar in de hand en rond het kwartier zelfs een honderd procent kans, al bracht de grensrechter redding. Of het echt buitenspel was… laten we de ZVC-vlagger het voordeel van de twijfel geven.

Ondertussen werd duidelijk dat DZS in de persoon van Bas Kok niet zomaar de eerste de beste reservedoelman had opgetrommeld. Kok maakte zowel voetballend als in het tegenhouden van ballen indruk. Eén keer zat hij in de eerste helft mis, maar wist één van zijn verdedigers een poging, van ZVC-spits Onur Saricam, van de lijn te halen. Dichterbij kwam de thuisploeg in helft één niet bij een goal.

Het bleek achteraf het signaal voor DZS om wat meer uit de schulp te kruipen. In het slot van het eerste bedrijf was het de uitploeg die voetbalde. Aanvankelijk nog zonder de keeper van de tegenstander echt te testen, maar vlak voor rust volgde er binnen een minuut twee enorme mogelijkheden. Getest was de doelman na die minuut echter nog steeds niet. Beide pogingen verdwenen, tot groot geluk van ZVC, naast het doel.

Tweede helft

Na rust was het opeens ZVC weer dat de klok sloeg. De mannen van Serdar Özturk kwamen veel beter de kleedkamer uit dan hun tegenstanders. Nadat een afgezwaaide voorzet in minuut 47 de paal trof, was het niet veel later alsnog raak. Vleugelaanvaller Sergio Comvaluis kwam aan de rechterkant door en rondde koeltjes af: 1-0. Het duurde niet lang voor ook de tweede Zaandamse treffer volgde. Faisal Ouazane kon een voorzet vanaf links controleren en terugleggen op Saricam. De centrumspits verdubbelde de voorsprong. Met nog een half uur te gaan zat ZVC op rozen.

Maar… toen begon het grote circus. Hoewel DZS niet meer over de kracht leek te beschikken om terug te keren in de wedstrijd, deden ze dat toch. Na een verkeerde bal door de as moest er een ZVC-verdediger aan de noodrem trekken. Hoewel hij ontsnapte aan rood, ging de vrije trap die, op de rand van de zestien, volgde, er wel in: 2-1.

Marge weer twee

Binnen no-time was de marge weer twee. Ouazane, nog aangever bij de 2-1, nam de bal na een klutssituatie op de wreef en tekende voor de derde treffer van zijn ploeg. Weer had DZS reden tot klagen, gezien Ouazane de bal in die klutssituatie op de arm leek te raken. Arbiter Arend Hovinga was niet van zijn stuk te krijgen en bleef bij zijn beslissing: 3-1.

Was de spanning nu dan echt weg? Nee. Wéér kwam DZS terug. Niet door een cadeautje van de tegenstander, maar vanwege een goedmakertje van de leidsman. Rond minuut 75 moest een corner nog getrapt worden, toen Hovinga, volstrekt tegen de regels in, een penalty aan DZS schonk. De beslissing had in eerste instantie heel veel commotie tot gevolg, maar uiteindelijk ook een nieuwe aansluitingstreffer. De strafschop werd namelijk benut.

Wonderschone gelijkmaker

Dit presentje gaf de gasten uit de Wijdewormer wél nieuwe energie. In het bijzonder linksbuiten Daan Wichhart, die bij een 3-2 stand doorkwam aan de linkerkant en de bal op werkelijk prachtige wijze in het ZVC doel wist te stiften. Hier kwam geen arbiter, verkeerde pass of klaagzang aan te pas. Zelfs het thuispubliek stond op de banken voor de wonderschone gelijkmaker van Wichhart.

De spelers en staf van ZVC werden er ondertussen alleen maar chagrijniger door. Helemaal toen de DZS-grensrechter zich er ook nog even mee besloot te gaan bemoeien. In de slotfase van het duel kon geen aanval van ZVC doorgang vinden, omdat vrijwel elke diepe bal afgevlagd werd. Ja, er zat een aantal buitenspelgevallen bij, maar zeker niet iedere situatie had moeten leiden tot een fluitsignaal.

‘Gestolen puntje!’

Dat, de bizarre penalty en het feit dat ZVC ’22 in grote delen van de wedstrijd de betere ploeg was, zorgde ervoor dat er na afloop maar één ploeg tevreden was. Uit het kamp van de gasten klonk na afloop: ‘Gestolen puntje!’. Even verderop was ZVC-trainer Özturk not amused.

‘Ik weet niet waar ze deze scheidsrechter vandaan hebben gehaald, maar hij kon het allemaal niet bijbenen. De beslissingen hebben écht invloed gehad op de uitslag vandaag. Ik neem de jongens niks kwalijk. We stonden 3-1 voor, de tegenstander was gebroken en door zo’n arbitrale blunder komen ze terug tot 3-2. Wat ik vandaag heb gezien, heb ik echt nog nooit meegemaakt. Echt een schande.’

Met zeven punten uit drie wedstrijden kan Özturk, ondanks de veelbewogen middag, wel tevreden kijken naar het grotere plaatje.

‘Zeker. We zijn als ploeg enorm gegroeid. We hebben een missie dit seizoen. Vandaag was het doel om voor de drie punten te gaan. De jongens hebben er alles aan gedaan. Ze hebben geknokt, kansen gecreëerd en goeie goals gemaakt. Dan is het heel pijnlijk dat het zo eindigt. Maar goed, we hebben er een punt bij en gaan lekker door.’

Door: Hugo Heinen (tekst en foto’s).