Cultuur-wethouder Sanna Munnikendam ontving als eerste het plan voor een scheepswerf op de Burcht dat door de Zaans Erfgoed-werkgroep Maritiem is samengesteld. De rest van de wereld moet nog een paar weken wachten.
De Burcht is volgens de Maarten Voster van de werkgroep een ideale plek: “een monument van nu op de plek van toen.”
De plannen zijn niet geheel nieuw. Al ruim een jaar ijvert de werkgroep voor een historische scheepswerf in het centrum van Zaandam. De eerste plannen werden in april 2018 gepresenteerd. In juli van dat jaar werd een maquette in het Monet-atelier getoond.
Voster sprak over de plannen bekend tijdens een inspreekronde bij de gemeenteraad van Zaanstad over het Centrum-Oost deel van MAAK.Zaanstad.
Bij de participatie over Centrum-Oost kreeg de werkgroep een goed gevoel. Maar dat verdween toen “zonder nadere toelichting ons voorstel van de hand werd gewezen. Naderhand kreeg de werkgroep weer goede moed na gesprekken met een aantal ambtenaren. Maar in de uiteindelijke plannen was de scheepswerf op de Burcht toen niet ingetekend, “onfatsoenlijk” volgens Voster. Hij deed daarom nogmaals de oproep om het voorstel op te nemen in Maak.Zaanstad.
En vandaar ook de overhandiging van het projectplan. Onder de vrolijke tweet gaat het verhaal verder.
projectplan ‘Replica 17e eeuwse scheepswerf met #fluitschip aan de Zaan’ is 29 mei door Werkgroep Maritiem van vereniging @ZaansErfgoed aan wethouder Munnikendam overhandigd. Binnenkort volgt de uitkomst vh locatieonderzoek! @GemZaanstad @MAAKZaanstad @DeOrkaan @MaritiemPortal pic.twitter.com/usxrsix101
— Zaans Maritiem (@ZaansMaritiem) 30 mei 2019
De scheepswerf moet volgens Voster ook een schip in aanbouw krijgen, een fluitschip van zo’n 27 meter. En een ontvangstruimte voor bezoekers, een expositie, een horeca-voorziening en ruimte voor vrijwilligers en vaste staf (wij zijn benieuwd naar de financiële onderbouwing van het projectplan.)
Tijdens de bijeenkomst met de raad werd gesteld dat de Hogendijk – historisch gezien – een betere plek zou zijn, opgravingen maken ook duidelijk dat daar scheepswerven waren. Volgens Voster is er op de Hogendijk nu geen plaats en bovendien, het hele ‘Timmerrak’ zou scheepswerven hebben gehuisvest. Daar hoorde volgens Voster ook de Burcht bij: “daar gebeurde het”.
Via Twitter kwam de suggestie om De Melkmeid te herbouwen.
(Wij hebben trouwens ook een ideetje: waarom niet aansluiten bij de nieuwe Canon van Nederland waarin meer schaduwkanten van de Nederlandse historie aan bod komen, dan zou een slavenschip in aanbouw misschien ook wel een geinig idee zijn, de Vigilante van de bekende Zaanse slavenreder Aris van Broek bijvoorbeeld.)
Zo'n plan zou zonde zijn om de potentie van de Burcht in het belang van de omwonenden, de hele stad en haar bezoekers. Het zou deze locatie in alle opzichten vervelend blokkeren met iets waar (bijna) niemand op zitten te wachten. Welk algemeen doel zou dit mieten dienen? Ik zie het niet. Zelfs de toeristen hoor ik afkeurend praten over de "plastic fake town" Zaandam. Dus niemand heeft hier belangstelling voor of baat bij behalve een clubje die dit een leuke hobby vind? Laat ons ajb met zijn allen een mooi hedendaags stedelijk plein maken van de Burcht, dat voor iedereen iets leuks te bieden heeft. Ik weet zeker dat de omwonenden een petitie tegen dit plan talrijk gaan ondertekenen. Men kan dus beter inmiddels stoppen om hier energie aan te besteden. Kansloos.
Het woord 'geinig'en 'slavenschip'in één zin vind ik persoonlijk nogal ondoordacht!
Deze werf zou in Hoorn moeten komen te liggen. Het fluitschip is "uitgevonden" door Liorne een Hoornse koopman. De vereniging Oud Hoorn heeft hier een expositie over de komende maanden
Zou zonde van de Burcht zijn en lijkt bovendien als dit door zou gaan een schip van bijleggen. Zie de Werf in Rotterdam, afgelopen december failliet gegaan. Te weinig bezoekers en te weinig subsidie...
https://nos.nl/artikel/2263309-historische-scheepswerf-rotterdam-failliet-verklaard.html
Er mag ook niet een gewoon plein komen. Waar de kermis kan, en evenementen voor de inwoners. Mooi en functioneel ingericht en goed onderhouden.
Nee, er moet weer iets plastisch komen. een neppe werf met een half nep schip. als aanvulling op de neppe Zaanse huisjes.
een historische scheepswerf is enkel een historische scheepswerf als deze er al sinds een eeuwigheid ligt. nep nep nep, alles moet maar naar wens nagemaakt worden.
Doe normaal. De mensen willen geen plastic fantastic scheepswerf, ze willen de gemeentebelasting naar beneden. Ze willen goed onderhouden straten en stoepen. En nogmaals: er is meer aan Zaanstad dan Zaandam.