De Kruisstraat in Krommenie is de laatste weken vooral in het nieuws vanwege de opbrekingen – het aansluiten van het riool op dat van de Noorderhoofdstraat loopt vertraging op omdat de aannemer “ondergronds op allerlei onverwachte zaken is gestuit.”
Wat daarmee bedoeld wordt is niet geheel duidelijk maar dankzij archeologisch onderzoek weten we nu wel wat er allemaal in de grond is aangetroffen. Het gaat volgens Zaanstad om grote hoeveelheden vondstmateriaal. Onder meer aardewerk: papkommen, borden, wandtegels en tabakspijpen (foto boven).
“De oudste vondsten lijken hierbij te wijzen op de beginperiode van het Kruispad, in de laat 16de of vroeg 17de eeuw. Tabakspijpen in witte pijpaarde zijn goed dateerbaar en hiervan zijn enkele van de vroegst voorkomende typen gevonden. Opmerkelijk is de grote hoeveelheid dierlijk botmateriaal, met veel middenvoetsbeenderen van rund en veel delen van de schedel met hoorn(pit): het lijkt erop dat hier de runderen gevild zijn, waarbij de hoeven en kop gescheiden werd van de huid.”
Een bijzondere vondst is een kopje van zogenaamd witbakkend industrieel aardewerk, waarop een tekst geschilderd is. In sierlijke letters is hier de tekst “Dit is Pietertjes kommetje’ aangebracht. Van een andere orde is ‘Kris’. Op dit ‘Boerenbont’ kopje van industrieel aardewerk is in kleurige letters zijn naam aangebracht. Dergelijke kopjes werden zo rond 1860-1890 gefabriceerd, onder andere in de werkplaatsen van Petrus Regout in Maastricht.
Door Piet Bakker, bron: artikel van Sander Hakvoort, adviseur Archeologie Gemeente Zaanstad, gemeentearchief.
Op de foto het standaard vondstmateriaal uit de 16e t/m 18e eeuw .
We zien vooral fragmenten van roodbakkend (slib) aardewerk, dit was aardewerk dat voornamelijk door het gewone volk werd gebruikt.
Rijkere mensen hadden ook majolica en porselein.
Op de foto zie ik linksboven nog een glazen flesbodem en rechts op de foto een fragment van een Duits steengoed kruikje, waarschijnlijk een Keulse pot.
Tot aan het begin van de 20 eeuw werd het afval in de Zaanstreek gewoon in de sloot gegooid wat de grot hoeveelheid vondstmateriaal verklaard.
In de steden had men beerputten waar afval n fecalien in werd gegooid
Heb enkele weken geleden even met de archeologen staan praten. Het grappige is dat ze belangstelling hadden voor m’n eigen gemaakte hondenpoep schep . Op de van een wilgen tak gemaakte schep staat Charlies chit stick . Ze hebben ook nog een foto van de hond en de stok gemaakt.