Dat het kunstwerk ‘Samenleving en Groei’ heet, hebben we zelf verzonnen. Het ‘plastiek’ moet in ieder geval ‘samenleving en groei’ symboliseren. Maar het belangrijkste is dat het terug is.
In november 2021 zag Bert Versteeg dat het kunstwerk aan de gevel van de Honigfabriek aan het Zuideinde was verdwenen: “weten jullie of kunnen jullie achterhalen waar dat gebleven is? Ik woon inmiddels 45 jaar in Koog aan de Zaan en dat kunstwerk hing al die tijd aan de gevel. Hopelijk is het niet bij het oud ijzer beland en wordt het tzt teruggeplaatst.”
Dat klopte. Wij informeerden bij projectontwikkelaar Ten Brinke en kregen per kerende post een antwoord van vastgoedontwikkelaar Joris Zwijnen, het kunstwerk was “ingemeten, genummerd en vervolgens gedemonteerd en opgeslagen.” Bij oplevering van de bouwwerkzaamheden zou het weer ‘vakkundig’ aan de gevel worden gemonteerd. En dat is dus gebeurd. Marene Kok stuurde de recente foto’s.
Honig Heraut
Maar wat is het eigenlijk. In november 2021 was dat niet meeteen duidelijk, maar gemeentearchivaris Frans Hoving bracht uitkomst, hij vond het antwoord in de Honig Heraut, het personeelsblad van Honig Merkartikelen uit 1966:
“Aan de vernieuwde gevel van de puddingfabriek ‘De Bij’ ontbrak nog iets: een passende versiering. De heer J. C. Datthijn, van Honig Merkartikelen N.V., ontwierp een muurplastiek waarvan een eerste tekening vorig jaar reeds in ‘De Heraut’ verscheen. Voordat deze plastiek aan de 17,5 m hoge gevel kon worden bevestigd moesten er nog heel wat voorbereidingen worden getroffen. Bij een afdeling van de scheepswerf N.D.S.M. werd de tekening op ware grootte op board geprojecteerd. Met behulp van dit board-model werd de zwarte kunststofplaat – P.V.C. – uitgezaagd. Toen pas konden maatregelen worden genomen om de plastiek van bijna 9 meter hoog en 2.40 meter breed aan de gevel te bevestigen.
De muurplastiek past uitstekend bij de strakke, sobere lijnen van het fabriekspand en vormt een goede combinatie met de in gele letters aangebrachte naam Honig. Ook de luifel geeft de vernieuwde gevel een bijzondere lijn. Zoals wij al eerder schreven is de gedachte die aan het werk ten grondslag ligt het best weergegeven met de woorden: samenleving en groei. De samenwerking komt tot uitdrukking in de verstrengeling van de figuren, waarbij de een als het ware op de andere steunt. De opgaande lijn, uitlopend in een sierlijke bekroning symboliseert planning en groei.”
Door Piet Bakker, maar vooral door Orkaan-lezers Marene Kok, Beert Versteeg en Frans Hoving. Hier het artikel uit 2021.
bravo
Mooi kunstwerk met een mooi verhaal. Fijn dat het weer thuis is!