Op 5 juni praat een groep omwonenden in Saendelft met de initiatiefnemers van de moskee die in de wijk gepland is. Het initiatief ging volgens wijkmanager Lenie Rademaker uit van een wijkbewoner.
Zaanstad zegt dat de Stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft graag kennis wil maken met de buurt en dat gesprekken met groepen inwoners in deze fase de voorkeur heeft. Het zijn bijeenkomsten waar buurtbewoners kennis kunnen maken met de stichting en géén gemeentelijke informatieavonden.
Al eerder zijn er gesprekken tussen de initiatiefnemers van de moskee en buurtbewoners geweest. Maar nu het voorlopig koopcontract is getekend, is er een nieuwe situatie ontstaan. De bijeenkomst op 5 juni is waarschijnlijk de eerste in een reeks gesprekken. Op Twitter schreef wijkmanager Lenie Rademaker dat het wel mogelijk is om meer ‘kennismakingsgesprekken’ te organiseren:
“Op initiatief van een bewoner gaan een aantal omwonenden in gesprek met de stichting om kennis te maken. Als meer bewoners dit willen hoor ik dat graag, dan organiseer ik nog meer van dit soort kennismakingsgesprekken.”
De PVV Zaanstad verspreide via Twitter het bericht dat “slechts een select groepje bewoners mogen praten en hun mening uiten” en roept op tot massale aanmelding: “Wie is niet uitgenodigd en wil er ook heen?” Wethouder Addy Verschuren ziet dat anders:
“iedereen moet kunnen kennismaken met de nieuwe buren, dat spreekt voor zich. Maar de vraag is of een grote bijeenkomst zorgt voor een goed gesprek. Mijn oproep is: als je wil weten wat de stichting van plan is, ga kennismaken en ga het gesprek met ze aan. Wil je mij laten weten wat je van de gemeentelijke besluitvorming vindt: stuur me een email en dan maken we een afspraak. Of kom langs als we de komende dagen bij de Pronkgevel zitten.”
Contact maken met de wijkmanager kan ook via en Facebook of door bij haar langs te gaan bij de Pronkgevel op 30 mei tussen 14:00 en 20:00 uur en 31 mei tussen 14:00 en 17:00. Op 30 mei zal ook wethouder Verschuren daar aanschuiven.
Inwoners van Saendelft die kennis willen maken kunnen ook contact opnemen met wijkmanagement@zaanstad.nl of direct met de stichting.
Foto: Google Streetview (uitzicht vanaf Rekenmeester in Saendelft richting de Forbostrook waar de moskee moet komen).
Als een minderheid zich laat horen met een goed plan en een meerderheid vindt dat ook een goed plan dan kan het gedaan worden. Dat is respect voor en van die minderheid en respect voor de democratie.
En waarom? Nederland heeft vrijheid van godsdienst in de grondwet vastgelegd.
Het is niet anders. En mij dunkt dat je gewoon met die mensen in gesprek kunt gaan..Je moet dat wel durven natuurlijk ;-)
inderdaad Nederland heeft vrijheid van godsdienst, maar we leven ook in een democratie, dat wil zeggen als de meerderheid tegen is gaat het NIET door
Belangrijk kenmerk van een democratie is juist dat de rechten van een minderheid gerespecteerd worden.
De geschiedenis leert juist dat de democratie de kleinste minderheid, de eenling, de gans Andere genadeloos geëlimineert. Men leze het aangrijpend verhaal van de dood van Socrates, die op democratische wijze ter dood werd veroordeeld. Of nog erger de dood van Jezus Christus, die door de keuze van het volk (demos) aan het kruis werd genageld. Deze fundamentele misdaad was geen incident in de geschiedenis, maar de kern er van. Laat men toch stoppen met het bewieroken van de democratie, want alleen de tirannie is nog erger.
Wat is dit nu weer voor fundamentalistische onzin? Er was ooit een timmerman die Jezus heette en uit Nazareth kwam. Kan goed zijn dat die aan het kruis genageld is, maar om dan te spreken over een fundamentalistische misdaad? Er zijn er zoveel aan een kruis genageld en er zijn veel meer gruwelijke dingen gebeurd in die tijd.
De betekenis die de oude Grieken (jawel, in de tijd van Plato en Socrates) aan democratie gaven was nu juist een gans andere dan de invulling die wij er aan geven. In hun optiek was democratie de regering van de straat, waarin willekeur hoogtij viert. In onze invulling is er juist een heel systeem van checks and balances.
Dat is niet een wet van Meden en Perzen hoor! Zelfs niet van bepaalde democratieën.
Grondwet? Het wezenlijke kenmerk van een wet is dat die onveranderlijk is en universeel geldig, zoals een natuurwet. Dat is de Nederlandse grondwet beslist niet. Mensen beschikken van nature niet over het vermogen om wetten te maken. Wel om wetten te ontdekken. Wie ontdekt heeft dat Jezus Christus de door God gegeven Grondwet voor mensen is, snapt wel dat er voor ideologieën en afgoderij geen plaats is. Addy Verschuren zou dat moeten weten en er naar handelen.
Wat is dat nou weer voor fundamentalistisch gezwets? Wetten zijn de regels die wij via het democratisch bestuur hebben afgesproken. Wetten zijn niet onveranderlijk - en gelukkig ook maar, want de samenleving blijft ook niet stil staan! Of heeft Jezus ook wat gezegd over het aftappen van internetverkeer of verdeling van het luchtruim voor vliegtuigen?
Bruce, het woord 'wet' is afkomstig van het werkwoord 'weten'. Omdat u blijkbaar slechts vergankelijke en veranderlijke wetten respecteert, en niet de eeuwige, zou Plato u een onwetende hebben genoemd. Die onwetendheid is het eigenlijke kwaad.
Klopt van Plato! Daarin heeft Ton gelijk. Ton heeft kennelijk filosofie gestudeerd? Of heeft de wiskundige wetten goed geïnterpreteerd. Er zijn behalve wetten wel ook afspraken. Waaraan je je houdt na deskundig overleg. Zoals dat je niet iemand vermoorden mag. En die afspraak mag je in een boek opschrijven. En nadat ieder het ermee eens is er zich aan te houden mag je van een wet spreken omdat iedereen het weet. Heel simpel.
Ok, in dat geval hebben wij regels. Want hoewel sommige dingen wellicht kunnen worden geschaard onder 'dat weet je gewoon' - iemand niet doodslaan en niet stelen kan ik mij bijvoorbeeld voorstellen - geldt dat niet voor alle zaken. Of 'weet' men gewoon of je rechts of links moet rijden (en 'weten' wij dat dan verkeerd, of men in het Verenigd Koninkrijk?). Overigens zou ik 'heb een beetje respect voor je medemens' ook onder de vanzelfsprekende wetten scharen, en vind ik het niet acceptabel om te zeggen dat er voor anders denkenden 'geen plaats is' omdat u een ander onzichtbaar mannetje echter vindt dan hun onzichtbaar mannetje. Naast dat het dus in strijd is met onze nationale regelgeving.
Ton van Harlingen u heeft toch wel eerst een kruisje geslagen hé, voordat u deze onzin verkondigde?
geeft weer beroering.