De Raad van State heeft een streep gezet door het bestemmingsplan Sportpark Het Fortuin.
De beslissing is een gevolg van bezwaren van KMZ (Kontakt Milieubeheer Zaanstreek) en omwonenden die stelden dat het stikstof-besluit niet deugde.
De Raad van State heeft vastgesteld dat het bestemmingsplan in strijd is met artikel 2.8, derde lid, van de Wet natuurbescherming. Dit omdat het PAS (Programma Aanpak Stikstof) niet meer gebruikt kan worden om aan te tonen dat een plan voldoende compensatie voor stikstof-uitstoot bevat.
Wethouder Slegers heeft eerder aangegeven dat er komende week begonnen wordt met het kappen op het terrein. Verschillende partijen hebben om uitstel verzocht en in ieder geval te wachten tot de raadsvergadering van 19 september. Vooralsnog heeft wethouder Slegers aan dat verzoek nog geen gehoor gegeven.
Vanmorgen vroeg bezochten we het terrein, we troffen er geen woelmuis aan, maar wel een buurvrouw van De Harpstraat.
Er is nog hoop dat al die projecten die door de RvS zijn verboden als nog doorgaan.
PAS voldoet niet aan de Europese regels en mag niet gebruikt worden !
Dus gemeente: zo snel mogelijk kappen die bomen!
Citaat uit de Telegraaf:
Door een uitspraak van de Raad van State zijn tienduizenden bouwprojecten in gevaar gekomen. Bij deze projecten zijn vergunningen verleend waarbij de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is gebruikt om rekening te houden met Europees beschermde natuurgebieden. Maar de hoogste bestuursrechter stelt dat de PAS niet voldoet aan de Europese regels en niet meer gebruikt mag worden.
Gelukkig gaat het niet door laat ze maar lekker fietsen naar de Wijdewormer wat een onzin dat het te ver fietsen is en wat dat ze gebracht moeten worden met de auto,goede warming up voor de sport kan geen kwaad toch.Het grootste probleem in zaandijk nu de overgang bij het spoor laat daar de miljoenen eerst eens naar toe gaan.Bomen laten staan leuk parkje maken goed voor de mens en natuur. OVERLAST verkeer fortuinweg en lawaai is al genoeg nu welvaart is niet welzijn doe wat aan de overbevolking in Nederland.
Gerechtigheid. Hele goede beslissing. We kunnen niet zo blijven doorgaan met het kapot maken van de natuur. Iedereen wil meer en meer, maar hier zit een indirect heel duur prijskaartje aan en dat is de vernietiging van de natuur en onze leefomgeving. Wij moeten meer van egocentraal naar ecocentraal denken. De hockeyvereniging kan de huidige plek ook weer opknappen of andere creatieve oplossingen. En ipv met de auto kun je ook op de (elektrische) fiets komen. Lekker stukje fietsen is gezond.
De kinderen gaan niet fietsen omdat ze niet willen fietsen of niet gezond willen zijn.
Veel ouders ervaren de weg naar het complex te gevaarlijk. Er wordt erg hard gereden, zeker nadat het voetbalcomplex is geopend, en 's avonds is het er verlaten en donker.
ach, ja, hockey kids en hun ouders. apart slag.
Belachelijke uitspraak, veel projecten liggen stil.... woningbouw, sportvelden, snelwegen, renovatie Afsluitdijk. Even een hart onder de riem voor De Kraaien; hoop dat jullie toch snel gebruik kunnen maken van de nieuwe en centrale locatie in Zaandijk!
Het is niet de uitspraak die belachelijk is, maar de fictie van de overheid dmv de PAS dat al deze ontwikkelingen geen extra stikstof in natuurgebieden zouden opleveren... De rechter houdt de overheid gewoon aan zijn eigen regels en afspraken. Als de overheid het anders wil... Tja, wie maakt ook alweer regels die deze rechters toepassen?
De uitspraak zal er hopelijk voor zorgen dat er een beter plan komt voor de natuur en daar kan niemand iets tegen hebben.
Voor De Kraaien betekent dit een extra uitdaging want het veld dat er nu ligt is tot de draad toe versleten en zal waarschijnlijk door de bond worden afgekeurd. Hier moet een oplossing voor worden gevonden en er zal tijdelijk een nieuwe veld moeten komen.
Naast de kosten betekent dit extra uitstoot omdat nu in een korte periode twee keer velden worden aangelegd. Daarnaast zullen veel kinderen langer met de auto naar de huidige locatie worden gebracht en niet gaan fietsen naar het centraal gelegen nieuwe plek.
Of de natuur er nu werkelijk beter van wordt vraag ik mij af maar we zijn weer een stap verder. Er komen ongetwijfeld meer afleveringen in deze serie.
Bestaande veld weer inzaaien met echt gras. Hebben de kieviten er ook nog iets aan.
Die spelen ook gewoon op kunstgras: https://www.kieviten.nl/
Dat kunstgras gaat moeilijk worden als ze in Zaandijk willen spelen. Er is namelijk geen vergunning aangevraagd voor de bestrijdingsmiddelen waarmee de watervelden algenvrij worden gemaakt. Dus de velden kunnen niet worden onderhouden - zie de antwoorden van de RUD NHN op bezwaren van omwonenden. Alsnog een vergunning hiervoor aanvragen wordt lastig, omdat dat weer extra stikstofdepositie betekent.
Maar de wethouder lijkt vastbesloten om het plan alsnog in te dienen in gewijzigde vorm. Het ligt voor de hand om de watervelden dan te vervangen door een onderhoudsvrij alternatief.
Watervelden? Het zal toch niet nat gehouden worden met kraanwater? Of een pomp met grondwater in tijd van schaarste en droogte is dit toch een beetje raar. Of zie ik het verkeert.? Mvrgr
Dat was inderdaad het geval. Gelukkig zijn er tegenwoordig biologische bestrijdingsmiddelen waardoor het gebruik van waterstofperoxide niet meer nodig is om van de algen af te komen op een waterveld.
Voor de helderheid; op een hockeyveld worden geen versnipperde autobanden gebruikt, alleen water en/of zand.
Heel erg triest dat de RvS zoveel broodnodige projecten verbied terwille van een stelletje linkse milieufreaken zoals dhr Sluis.
Dit heeft helemaal niets met democratie te maken maar met het doordrammen van milieugroeperingen. Volgens mij wordt de RvS ook geleid door links!
Iedereen moet kunnen wonen, werken en sporten in Nederland.
Aan woningen is een schrijnend tekort en voor de woningen die er zijn betaal je een godsvermogen. Wegen slippen dicht waardoor de files toenemen dus meer asfalt. Files veroorzaken veel meer stikstof- en fijnstof dan verkeer dat kan doorrijden.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele zeilbootjes waar heel veel bruggen voor moeten open gaan waardoor veel wegverkeer moet wachten maar daar wordt niets tegen gedaan omdat de genoemde milieufiguren waarschijnlijk zelf gek op varen zijn en om 17.00 even een rondje gaan varen over de Zaan in hun zeilbootje !
Hoi Egbert,
we hebben je reactie doorgelaten, maar - tip - het op de man spelen en het gescheld maakt je betoog niet sterker.
Merel, ik was niet aan het schelden maar flink aan het mopperen op mensen uit een bepaalde hoek.
Ik ben zeer verbolgen over het feit dat wat er in Nederland allemaal gebeurd zomaar kan.
Ook vraag ik me af waarom de politiek niet in staat is om uitspraken van de RvS te omzeilen .
Wat er nu gebeurd is heel slecht , het milieu wordt er niet beter op, het is slecht voor de bouwsector, de werkgelegenheid en ook de economie loopt tikken op.
De politiek kan de uitspraak 'omzeilen' als zij beargumenteren waarom een project noodzakelijk is, en waarom natuur en stikstofnormen er voor moeten wijken. Elders in Nederland kan een snelweg uitbreiding daarom wel door (noodzakelijk, geen alternatieven, zoveel mogelijk compenserende maatregelen). Het probleem is dat de Nederlandse overheid een list had bedacht waardoor ze én alles vol konden bouwen, én konden beweren dat het niet slecht voor het milieu was. De PAS liet ze volhouden dat omdat in de toekomst er (waarschijnlijk) maatregelen, technologische ontwikkelingen, enz zouden plaatsvinden, die de (zekere) toename van stikstof in Natura 2000 gebieden uiteindelijk zouden compenseren. Hiervan hebben veel mensen jaren geklaagd dat dit een fictie is die niet volgehouden kan worden. De overheid moet keuzes maken, en niet doen alsof ze een snelweg door een natuurgebied kunnen bouwen zonder verslechtering van de natuurwaarden. Maar de ruimte is er nog steeds, zolang je eerlijk bent in de aanvraag en vergunning over de consequenties en waarom dat van ondergeschikt belang zou zijn.
Je moet je pijlen op Europa richten of onze overheid. Er gelden onder meer Europese normen voor stikstofdepositie op natuurgebieden. Die normen zijn door Nederland jarenlang opgerekt, door feitelijk alle ontwikkelingen toe te staan onder de toezegging dat het in de toekomst beter wordt (pas) Europa heeft bepaald dat dat niet langer mag. De raad van state kan niet anders dan dat oordeel volgen. Nu moeten met terugwerkende kracht keuzes worden gemaakt. Bijvoorbeeld voor schoner verkeer, en verandering van de manier waarop landbouw wordt bedreven. Inmiddels blijkt veel natuur verwoest, hebben boeren waardeloze vergunningen en worden veel mensen ziek (oa veel kinderen krijgen astma). En zijn de afgelopen jaren onvoldoende benut om door betere techniek voor minder uitstoot te zorgen.
Echt sneu heer Visser. Sneu
Eindelijk! Dit is logisch gevolg van vigerende wetgeving die democratisch tot stand is gekomen, en daar heeft iedereen zich aan te onderwerpen. Daarnaast is dit geen wetgeving bedacht door een stelletje idioten, maar door mensen/instituties die inzagen dat we niet kunnen doorgaan met het verSTIKKEN van de lucht, water en bodem. Dat heeft namelijk verstrekkende gevolgen voor organismen inclusief de mens. Je creëert een soort van monoculturen op den duur. En daarnaast is de lucht vergeven van stikstofoxiden, die fijnstoffen veroorzaken, waar we o.a astma e.d van krijgen. Nee, op naar meer evenwicht.
Alhoewel de voormalige PAS slaat op Natura2000 gebieden, zegt dit wel iets over hoe we als mens bereid zijn iets 'op te geven' en niet alleen maar doordenderen. Dit is een goed statement!