Een rustige en een heel erg anders dan anders Koningsdag gaat het dit jaar worden.
Willem-Alexander viert zijn verjaardag thuis op paleis Huis ten Bosch samen met zijn gezin en zal om 10.00 uur en om 16.00 uur wat van zich laten horen via tv en sociale media.
Daar moeten we het mee doen, want ook wij blijven allemaal thuis. Van het traditionele feestvieren buiten op straten en pleinen, de festiviteiten en de vrijmarkten, het bootje varen, de spelletjes spelen en het koekhappen, vieren wij deze keer Koningsdag binnen. Oranje Boven is nu Oranje Binnen.
In mijn herinnering bood vroeger de vrijmarkt in de hele wijk Poelenburg Zaandam op, toen nog, Koninginnedag al een heel spektakel aan kraampjes en kleedjes waarop de meest uiteenlopende zolder- en schuuropruimingen voor kleine prijsjes te koop aangeboden werden. Met ook veel eten, drinken en muzikale optredens op podia her en der. Later werd het Veldpark ook het domein van de vrijmarkt- handelaren en snuffelaars, tevens de muziekliefhebbers, en kwamen de kermis en de terrasjes erbij. En aan de Poelenburgmarkt, daar is dan nu weer na zo’n 50 jaar een einde gekomen…
Vele jaren stond ikzelf op deze nationale feestdag met een kraam aan de Lauriergracht in de Amsterdamse Jordaan. Vrienden van ons die daar woonden reserveerden elk jaar een plek voor zichzelf en voor ons en we waren bevoorrecht dat we onze handel in antiek en curiosa een dag van tevoren in hun souterrain kwijt konden. Om 06.00 uur ’s morgens waren we reeds de kramen aan ‘t inrichten en moesten we al de ‘vroege vogels’ van dienst zijn die de spullen die je aan het uitpakken was, het liefst uit je handen wilden rukken. Het was de tijd dat ook Beatrix (in 1988) zonder toestemming van de regering op Koninginnedag de vrijmarkt in de Jordaan bezocht. En het spontane kusje kreeg van een toeschouwer. En dat Herman Brood ineens achter mij uit de boot van zijn bijslaapje klom en mij slaperig-stoned maar heel lief een hele goede morgen wenste. Amsterdam was destijds in alle opzichten ‘the place to be’.
In een latere periode wilde ik zelf ook graag wel eens struinen langs de kramen. Dan togen we ’s morgens vroeg met de speciaal voor deze dag ingezette veerboot van de Prins Hendrikkade Zaandam naar Amsterdam Centraal. Dan was de Jordaan qua publiek en sfeer nog in optima forma. Tegen de tijd dat Amsterdam totaal verstopt raakte door de massaal binnenstromende hoeveelheid aan bezoekers voeren we terug naar Zaandam om in het Zaantheater Het Royal Jazz Festival (sinds 1974) te bezoeken. En op het Damplein bij de muziekoptredens en de gezellige Zaanse horeca bekend en bevriend te ontmoeten en verder door te feesten.
Nu we buitenstebinnen Koningsdag moeten vieren kunnen we in heel Nederland gehoor geven aan de oproep van het Koninklijk Concertgebouworkest gezamenlijk op 27 april om klokslag 10.00 uur ons nationale volkslied het Wilhelmus te spelen of te zingen. Dat kan op vele manieren, uit het raam, op je balkon, op de stoep of in de tuin. Het leek mij wel gaaf om de Bullekerk daarin mee te nemen met een muzikale solo-uitvoering hiervan.
Als kers op de oranjetaart wordt uiteindelijk het Wilhelmus letterlijk ‘hoog van de (klokken)toren geblazen’ door twee topmuzikanten; Robert Vethaak (sopraan saxofoon) en Ati Lust (alt saxofoon).
We gaan het zien en we gaan het horen op 27 april 10.00 uur als ‘Heel Holland Wilhelmust!’
N.B. Een fraaie bijkomstigheid is dat de Bullekerktoren voor de gelegenheid oranje verlicht wordt (vanaf 21.30 uur het best te zien) en op 4 en 5 mei kleurt de toren in rood-wit-blauw. Dit op initiatief van onze burgemeester Jan Hamming, in samenwerking met Comité Zaanstad 4 en 5 mei en uitgevoerd door de specialisten van AVV Zaanstad.
*Ruth*