Voor het 8e seizoen gaan Maarten van Rossem (schrijver, presentator, historicus en nog veel meer), zijn zus Sis (kunsthistorica) en zijn broer Vincent (architectuurhistoricus) weer op stap voor het populaire tv-programma ‘Hier zijn de Van Rossems’. Er zijn dus nu al 7 series van 6 afleveringen geweest waarbij het drietal steden bezocht in Nederland of net over de grens, waarvan serie 7 nu te zien is op televisie.
Als een van de gekozen hotspots voor de eerste (Zaanse) aflevering werden afgelopen woensdag opnamen gemaakt in en bij onze Bullekerk met als item het verhaal van de ‘woeste stier’. We wisten niet precies wat en hoe we e.e.a. konden verwachten maar alles was tiptop in orde gemaakt voor de ontvangst.
Totdat ineens de stroom uitviel. Dat gaf lichtelijke paniek in de tent; was dit een stroomstoring door kortsluiting of was er meer aan de hand? Deskundigen werden snel opgetrommeld die de inhoud van de meterkast bestudeerden en testen uitvoerden maar het lukte niemand om de (gedeeltelijke) elektriciteitsuitval te verhelpen. Energieleverancier Liander werd gebeld want de inmiddels gearriveerde tv-ploeg kwam al vragen of de kroonluchters misschien aan mochten?
Ze hebben er niets van gemerkt, van de stroomstoring in de kerk. De Van Rossems arriveerden om kwart over elf per busje bij de kerk en bespraken meteen buiten in ’t zonnetje het beeld van de ‘Stier met vrouw’.
Daar komt geen stylist of visagist aan te pas, ze zijn zoals ze zijn en ‘mooier’ mag het niet gemaakt worden. Ze zijn namelijk wars van opsmuk en uiterlijk vertoon en blijven onder alle omstandigheden puur zichzelf. Wat voor de kijkers van het programma trouwens alleen maar als een verademing wordt ervaren…
Van het praatje bij het beeld konden we niets verstaan want we moesten tijdens de opname uit het vizier van de camera blijven. Maar foto’s ervan maken moest ik natuurlijk wel, daarvoor wring ik me desnoods in bochten! Binnen bij het schilderij boven de entree werd door het trio, gewoontegetrouw met enig onderling gekibbel, het verhaal verteld van het gruwelijke drama in 1647 waarbij een losgebroken dolle stier een boer op de horens neemt en daarna ook zijn hoogzwangere vrouw die haar man probeerde te redden. Daarbij werd haar buik opengereten en beviel ze van haar kind. De man en zijn vrouw overleefden dit bizarre drama niet, het kind overleed negen maanden later en werd net als zijn ouders in de Bullekerk begraven; sindsdien werd de oorspronkelijke Westzijderkerk zo genoemd in de volksmond!
Toen de missie was volbracht werd het hoog tijd voor koffie. Door het mooie weer kwam er genoeg licht naar binnen, zodat het gemis van verlichting en sfeervol brandende kroonluchters niet zo opviel. “Ach wat een vreselijke stoelen weer in zo’n kerk”, mopperde Maarten toen hij zich omdraaide en naar de koffiehoek slofte. (“Maar wel fijne en comfortabele stoelen voor een Cultureel Centrum, Maarten!”). Ze toonden verder geen belangstelling om de rest van de kerk te bezichtigen, dus verdere kritiek, behalve doorlopend op elkaar, bleef achterwege…
Na de koffie, waarvoor vooral Sis, met haar broze gezondheid door een chronische longaandoening, rustig de tijd nam en bleef zitten op haar praatstoel: “geloof maar niet dat we elkaar ook opzoeken buiten de opnamen om hoor, dat denken de mensen wel maar we zien elkaar verder het hele jaar niet”, reageerde ontstemd toen haar gevraagd werd op te schieten. Ze moesten immers nog door naar de Verkadefabriek, op korte afstand van de Bullekerk, in aansluiting op hun bezoek aan het Verkademuseum de vorige dag.
Op het programma van deze aflevering stonden nog meer Zaanse highlights gepland om te bezoeken zoals o.a. het Czaar Peterhuisje en het Hembrugterrein.
Vanwege hun leeftijd en de afstand vanaf hun woonplaats is het niet haalbaar om de dag heel vroeg te starten. Maarten (78) woont in Utrecht, Sis (76) in Wijk bij Duurstede en Vincent (71) in Den Hoorn op Texel. Dat vraagt om aanpassing en dat krijgen ze natuurlijk ook.
Ik liep met ze mee naar buiten en verzocht om nog heel even te blijven staan voor een foto van hen drietjes voor de kerk ~ “als we maar niet meer die trap op hoeven”~ “Nee hoor, dat hoeft niet” en toen bleven ze gewillig even bij elkaar staan voor de pr-dame. Al is poseren bepaald niet hun sterkste kant…
De uitzending van de 8e reeks ‘Hier zijn de Van Rossems’ inclusief de Zaanse aflevering zal volgend jaar plaatsvinden en we zijn allemaal zeer benieuwd naar het eindresultaat.
Toen alles en iedereen vertrokken was kwam Liander om de stroomstoring op te sporen.
Er werd een kabelbreuk geconstateerd en er moest gegraven worden bij het plein t.b.v. het aanbrengen van een noodvoorziening. Maar de serieus grote ‘kink in de kabel’ zit midden in de Westzijde en die moet dus over een paar weken (al)wéér open!
*Ruth*
Wat een gemiste kans dat ze de Stichting Monet
In Zaandam niet bezocht hebben in de aanloop
Naar alle activiteiten van de komende Monet Zomer!
Als stadspromotie zou dit een uitgelezen kans
Zijn geweest om de wisselwerking tussen zaanstad
En Monet uit te buiten
Het zouden Zaankanters kunnen zijn! Géén blad voor de mond!!!
Geweldig, zou graag op college gaan bij alle drie.
Cultuur,daar heb je wat aan,als ze niet waren gekomen,was er niets veranderd,behalve dat de stroomstoring elders had plaats gevonden
Lee Towers is nog niet weg of de van Rossems staan hier op de stoep.
De cultuur in ZNSTD bloeit!
Dinsdag 11 mei zijn ze bij ons op de Gekroonde Poelenburg geweest om hun licht te werpen op welke invloed de houtzaagmolen heeft gehad op de ontwikkeling van de Zaanstreek. Heel relaxed geen script wel hadden ze zich ingelezen. Jammer dat het weer niet meewerkte geen wind en veel regen.
Tja die stoeltjes... 🙈😥
Mooie mensen, lekker nuchter en kritisch waar het kan, geen opsmuk ik houd er van