De Vermaning in Wormerveer is het toneel van een nieuwe Eva Hoeke in gesprek met…. Deze keer spreekt zij met Zaandammer Rob Vreeken: Turkije-correspondent voor de Volkskrant en journalist bij de Groene Amsterdammer over zijn nieuwe boek, Een heidens karwei: Erdogan en de mislukte islamisering van Turkije, dat in april van dit jaar verscheen.
“De Islamisering schiet maar niet op, niet alleen voor Erdogan, maar ook wereldwijd”, vertelt Rob aan Eva en de zo’n 50 mensen, die zondagmiddag op zijn komen draven om het verhaal van de correspondent aan te horen. “Dit is vooral te danken aan dat mensen minder godsdienstig worden. Dat komt door de betere educatie en een grotere deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt van tegenwoordig.”
Nieuwe vrijheden
In het verstedelijkte Turkije hebben met name de vrouwen moeite met de vrijheden die in de grote steden zoals Istanboel en Ankara spelen. “Er is een blijvende spanning. Denk bijvoorbeeld aan seks voor het huwelijk. De Turkse families van de meiden, die gaan studeren in de grote stad, zijn conservatief en veroordelen dit. Maar in Istanboel is de jeugd heel erg vrij. De meiden zijn continu bezig met wat ze zich kunnen veroorloven.”
Eva Hoeke trekt de vergelijking met de Nederlandse jeugd van circa 50 à 60 jaar geleden. “Mijn oom was de middelste van de broers en zussen en die mocht al veel meer dan het oudste kind. En dat zien we dus nu gebeuren in Turkije. De jeugd wordt losser en vrijer.”
Poelenburg
Vreeken heeft zijn onderzoek voor zijn nieuwe boek niet alleen in Turkije gedaan, maar ook in een wijk die erg bekend is onder Zaankanters: Poelenburg. De Turkse gemeenschap in Poelenburg heeft een opvallend kenmerk volgens de journalist: “Aan de hand van meerdere interviews ben ik erachter gekomen dat heel veel van deze Turken uit Poelenburg hun roots hebben in de stad Ankeray.”
En zo ontstond een onderzoeksvraag: Hebben de Turken in Poelenburg een snellere en betere ontwikkeling ondergaan op het gebied van modernisatie dan de Turken in Ankeray?
De mensen in de zaal zitten geïnteresseerd te luisteren naar de bevindingen van Rob. “Eigenlijk zijn veel van de Nederlandse Turken trager gegaan op het gebied van modernisering dan de Turken in de regio van Ankeray.”
Erdogan
Ook is Rob Vreeken onderzoek gaan doen naar de zogenaamde ‘Lange arm van Erdogan’ die veelvuldig wordt benoemd in de media. “Vaak wordt hier dan gesproken over de inmenging van Erdogan in de Nederlandse moskeeën, maar daar hebben ik en meerdere onderzoekers geen spoor van gevonden.”
Toch heeft een groot deel van de Nederlandse Turken met een Turks paspoort gestemd op de ‘grote leider’. “Veel mensen die ik spreek in Istanboel vinden het ontzettend oneerlijk dat buitenlandse Turken op een conservatieve leider stemmen terwijl zij zelf kunnen genieten van een democratie.”
Wanneer het einde in zicht komt van Erdogans bestuur kan Rob niet vertellen. “Ik kan geen toekomst voorspellen over Turkije.” Maar zijn tijd in Turkije hebben in ieder geval wel wat duidelijk gemaakt voor Rob: “Wat is Nederland toch een gaaf landje.”
Lees en beluisteren hier onze serie over het Heidens Karwei waar Rob Vreeken delen uit het boek voorleest.
Door Remi Kerkhoven. Foto boven: Winnie de Wit, foto’s onder: Remi Kerkhoven.