De Buiging, de route tussen Stadhuisplein en het centrum van Zaandam, is deze week ontdaan van de rood-witte roadblocks die daar waren aangebracht om voetgangers van het fietspad te weren.*
Eerder kondigde Zaanstad aan dat de blocks (barriers) bij Bagels en Beans en tussen Primark en Mediamarkt nog een tijdje zouden blijven, maar van dat plan is dus afgestapt.
De barriers tussen Primark en Mediamarkt waren er als eerste. Zij zouden het doorfietsen via de steile wandelroute langs de Rabobank moeten ontmoedigen.
Daarna kwamen blocks bij Bagels en Beans en voor het Stadhuis (wij maakten een filmpje). Daar liepen veel voetgangers op het nauwelijks herkenbare fietspad. Na de openstelling van de Haarspeld/Slinger (richting Houtveldweg) leverde dat gevaarlijke situaties op.
Op onze vraag hoelang ze bleven, antwoordde de woordvoerder van verkeerswethouder Slegers op 20 augustus nog:
“Op het Stadhuisplein staan de barriers. Deze barriers blijven nog ongeveer 2 weken staan zodat de meest frequente gebruikers weten wat de bedoeling is. De barriers bij Bagels en Beans langs het voetpad en op de Y-brug op het fietspad blijven langer staan. Zolang de aftakking van het fietspad richting Rustenburg (of Stationsstraat) er niet is zullen fietsers daar de voetgangershelling afgaan. Deze barriers blijven vermoedelijk staan totdat het fietspad is aangelegd. Wanneer dat gereed is, is nog niet bekend.”
Het inzicht is kennelijk voortgeschreden. Vanaf het Smidspad kan je nu rechtuit langs de Primark.
* het is dus maar tijdelijk vanwege de storm. (Zie onder)
Een keer het nieuwe fietspad de Buiging genomen, vanuit Westerwatering een veels te steile klim, haakse bochten, bij drukte levensgevaarlijk, bij het stadhuis weten de mensen geen verschil tussen fietspad en voetpad, vraag mij af welke achterlijke dit bedacht heeft, had men beter het tunneltje kunnen verbeteren voor dat geld.
Ach meneer, of mevrouw Pool, daarom bent u dus totaal ongeschikt als ambtenaar "fiets en wandel veilig" van Zaanstad. (Zie ook het lachwekkende beleid rond het fietsen op de Dam)
https://twitter.com/GemZaanstad/status/1298547649633820672 "Miste u vanochtend de rood-witte blokken langs het #fietspad de #Slinger? Dat klopt. Ze zijn tijdelijk weggehaald vanwege de wind. Maar ze komen snel weer terug! Tot die tijd: let een beetje op elkaar."
("Missen?" Maar dat terzijde).
Ik denk niet dat er ook maar 1 ambtenaar is die er tenslotte met zijn neus bovenop zit heeft bedacht of kunnen bedenken dat het duidelijker zou moeten zijn dat het een fietspad is. Elke burger van Zaandam heeft dat al bedacht. Kijken hoeveel ongelukken er gaan ontstaan.
Ik zou een onderliggend probleem willen aankaarten: Zes jaar geleden woonde ik nog in Amsterdam en kreeg ik een hond. Die had binnen de kortste keren door, dat een rood wegdek -fietspad - voor haar niet veilig was en het wegdek langs de gevels wel. Vorig jaar ben ik naar Zaandam/Russische Buurt verhuisd en prompt liep de hond zomaar de straat op, omdat ze geen verschil ziet tussen voetpad, fietspad en rijweg: overal in het Centrum en de Russische Buurt liggen klinkers.
Toeristen schat ik niet anders in: Ze zijn niet vertrouwd met fietspaden, hebben oog voor de gevels en lopen dus kriskras over het fietspad. Waarom wordt er geen kleurverschil tussen de drie wegsoorten aangebracht? En als dit niet gaat, waarom worden fietspaden niet met geverfde fietsen op de klinkers gemarkeerd?
Mijn hond zal het niet helpen, maar fietsers en voetgangers wel.
Misschien heeft de hond een bril nodig na al die jaren?😂
Zal er dan toch iemand bij die ambtenaren zijn die kan nadenken?