In 2020 zouden inwoners van Zaanstad wel eens geconfronteerd kunnen worden met een lagere (!) rioolheffing. In de afgelopen periode is teveel opgehaald.
In het najaar wordt tijdens de begrotingsbehandeling bekeken of dat overschot gebruikt kan worden om de heffing voor 2020 omlaag te brengen (of minder te verhogen).
Dat zegde wethouder Kieger toe aan de raad van Zaanstad: de rioolheffing moet het liefst zo laag mogelijk zijn en eigenlijk altijd lager zijn dan de vorige keer…
Het overschot was € 2,56 miljoen. In 2018 werd € 21,5 miljoen opgehaald met de rioolheffing.
Ale vrijwel fracties waren het er over eens dat die gehate 1e plek bij de woonlasten in de grote steden Zaanstad geen goed deed. De rioolheffing, zo hield wethouder Krieger (VVD) voor was een ‘omslagheffing’, en moet dus overeenkomen met de daadwerkelijk gemaakte kosten. Maar hij ging kijken wat er met het overschot mogelijk was.
Het initiatief om de reserves voor verlaging van de rioolheffing te gebruiken kwam van Ton Brekelmans van de POV die hierover ook een amendement indiende. Na steun van Ruud Pauw (ROSA) en de toezegging van Krieger trok hij het amendement in.
Foto: rioolwerkzaamheden in de Rosmolenbuurt (De Orkaan).
De hele rioolheffing is landelijk al langer een hekel punt. In Zaanstad betaal je tot 300m3 een vast bedrag. Ik verbruik op jaarbasis 30m3 water en dat gaat niet allemaal door 't riool. Betaal dus eigenlijk zwart wit gezien 10x teveel. Verschillen in NL zijn groot. Flink wat gemeenten (zoals bijv Uithoorn) heffen sinds 2 jaar tot 500m3 helemaal niets als je geen eigenaar van het pand bent. Geld moet uiteraard ergens vandaan komen en Zaanstad is groot, maar heeft ook veel problemen met riolering. Waarom blijft er dan geld over?
Maak een aangepaste heffing voor eenpersoonshuishoudens.
Dat heb ik vaak betoogd,Karin. Ook in bezwaarschriften.
Dat onderscheid maken meer gemeenten. Lijkt me ook heel redelijk.
De vervuiler betaalt naar volume.Redelijkerwijze mogen we er van uit gaan dat een meerpersoonshuishouden ook meer aanbiedt dan een eenpersoonshuishouden.
Dat begrip bestaat niet bij deze gemeente.Het maken van onderscheid zou administratief moeilijk zijn (hoezo moeilijk?) en ach of je nu een beetje of veel afval produceert c.q. veel of weinig loost dat zou niet bepalend zijn.
Die vuilniswagen moest toch rijden zo luidde de response ooit van gemeentezijde.
Na het zuur komt het zoet zei eens een politicus.
Maar ja,ze beloven wel vaker wat.