Rina Schenk, vanaf oktober 2022 voorzitster van het 4 & 5 mei comité Zaanstad, zag vandaag het nieuws over het onderzoek van De Claims Conference waaruit blijkt dat 23 procent (!) van de Nederlandse ondervraagden (18-tot 40-jarigen) twijfels heeft over de Holocaust, 6 procent ontkent het zelfs.
Wat vindt zij van die cijfers?
Is dit getal representatief voor Zaanstad?
„Ik weet het natuurlijk niet zeker omdat er geen onderzoek is geweest in Zaanstad. Wat ik wel weet is dat er in Zaanstad 180 verschillende nationaliteiten zijn. Ik heb laatst gesproken met een Turks gezin en die hebben mij verteld dat de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust veel minder belangrijk is in hun cultuur omdat zij er eenmaal geen geschiedenis mee hebben, wat natuurlijk logisch is. Daarom denk ik dat dit percentage in Zaanstad ook best wel kan gelden.”
Waarom is het zo belangrijk dat jongeren goed geïnformeerd zijn over de Holocaust?
„Antisemitisme neemt toe en daarom is het essentieel dat kinderen van jongs af aan goed worden ingelicht over wat er wel allemaal niet is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Door deze kennis denk ik dat we antisemitisme kunnen terugdringen.”
Wat doet het 4 & 5 mei comité Zaanstad om zo veel mogelijk jongeren te bereiken?
„Wij bieden gastlessen aan op basis- en middelbare scholen, waar we altijd de video’s van Monumenten Spreken afspelen. De onderwerpen in deze video’s gaan allemaal over de Tweede Wereldoorlog maar zijn toch erg vergelijkbaar met de problemen die jongeren nu ook ervaren. Denk bijvoorbeeld aan pesten of buiten de groep vallen. Helaas zijn we nog niet erg actief op middelbare scholen omdat directeuren van deze scholen vaak verklaren dat de leerlingen toch al genoeg te doen hebben. Dat is jammer.”
Hoe en waarom bent u voorzitster van het 4 & 5 mei comité Zaanstad geworden?
„Ik werd gevraagd en ik heb niet lang hoeven nadenken. Ik was namelijk al actief bij Open Joodse Huizen en als lid van het 4 & 5 mei comité Westzaan, dus ik had er wel al mijn affiniteit mee. Daarnaast vind ik vrijheid ook ontzettend belangrijk. Het begon allemaal toen ik 15 was en ik niet met de pony van mijn buren mocht spelen omdat ik van een andere kerk was. Sindsdien ben ik een grote aanhanger van vrijheid en gelijke rechten.”
Bekijk hier de documentaires van Monumenten Spreken.
Door Remi Kerkhoven/ Foto: De Orkaan
Heb het vandaag ff gecheckt bij zoon van 13. Vraag 1 is: is er een holocaust geweest? Antwoord: wat is de holocaust? Vraag 2: zijn er joodse mensen vermoord in de oorlog. Antwoord Ja. Volgende vraag hoeveel? Antwoord 11 miljoen. Ik zeg het waren er 6. Hij dat is nog steeds erg veel..... Is hij daarmee een ontkenner of stel ik de verkeerde vragen? Meneertje is in 2 concentratiekampen geweest......Volgens mij dien je de juiste vragen te stellen. Neem aan dat maar weinigen weten hoeveel mensen er zijn gestorven in de tweede wereld oorlog, 70 miljoen. Of hoeveel chinezen er zijn afgemaakt door de Japanners. Antwoord: 32 miljoen.....
Beperkt een Holocaust-ontkenning onze vrijheid ...
In sommige landen is het strafbaar en in Nederland?
https://www.amnesty.nl/encyclopedie/holocaust-holocaustontkenning
Het feit dat geschiedenis op scholen geen echt vak meer is maakt wel dat de jongeren de historie van het eigen land niet meer meekrijgen. Geschiedenis als verplicht vak zou een hoop leemtes oplossen.
Geschiedenis en Maatschappijleer maken het functioneren in de huidige tijd makkelijker met een stuk achtergrond wat nu niet wordt meegegeven.