Provincie Noord-Holland verdeelt bijna € 4,5 miljoen voor de restauratie van 25 rijksmonumenten. De provincie wil hiermee het behoud van rijksmonumenten stimuleren. Oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan krijgt een subsidie van ruim € 400.000.
Afgelopen zomer diende vereniging De Zaansche Molen de subsidieaanvraag in en heeft nu groen licht gekregen. Met dit bedrag kunnen de restauratieplannen voor de oudste molen in de Zaanstreek komend jaar daadwerkelijk uitgevoerd worden.
‘We zijn enorm blij met de toekenning. Het is ruim tien procent van de volledige subsidie van de provincie en we hebben het ook echt nodig voor alles wat er aan de molen gerestaureerd moet worden.’
Met de subsidie willen ze onder andere de houtbekleding van de molen vernieuwen en het rietdak volledig vervangen. Daarnaast wordt de fundering van zowel de oostelijke schuur als een deel van de noordelijke schuur aangepakt. Een ander belangrijk doel is het verbeteren van de brandveiligheid van het monument.
De plannen zijn erop gericht om ergens midden 2025 met de werkzaamheden te beginnen. Ze hopen hier ongeveer acht maanden over te doen. Wel houden ze rekening met mogelijke vertragingen, zoals het weer of onverwachte technische uitdagingen. Met deze restauratie blijft een belangrijk stuk Zaans erfgoed behouden.
Oliemolen Het Pink is niet zomaar een molen. Het is de eerste molen die door vereniging De Zaansche Molen beheerd werd. Het Pink is al ruim 400 jaar oud en wordt gezien als een belangrijk stuk erfgoed van de Zaanstreek. De subsidie is daarom erg belangrijk en positief voor het behouden van dit Zaanse erfgoed.
Door Renée Koopman met informatie uit het persbericht van Provincie Noord-Holland en van de woordvoerder van De Zaansche Molen. Foto: Bert Versteeg.
Bekijk mijn 360 foto’s van Het Pink nog voor de grote renovatie:
https://kuula.co/post/n1/collection/7Jhh3
Ben zelf vrij laat lid geworden van Zaansche Molen, maar eigenlijk zou elke Zaankanter bij geboorte een gratis jaar ( gezins) lidmaatschap van de club moeten krijgen en hopen dat de ouders het voortzetten. Of als ze iets ouder zijn, jaar of 7, 8. Elk zaans kind hoort toch minstens een molen van binnen te hebben gezien. In werking. We zijn helaas niet erg zuinig en trots op onze streek. Er is hier veel moois maar vaak moet je er even goed naar zoeken. In het Pink is trouwens ook een Timmer club, waar kinderen en jongeren met hout en gereedschap leren omgaan, en spelenderwijs enthousiast worden gemaakt voor molens en houtbouw.
Iedere molenliefhebber zal blij zijn dat er zoveel geld beschikbaar komt om Het Pink te restaureren.
Of de molen inderdaad de oudste nog bestaande molen in de Zaanstreek is wordt in twijfel getrokken.
Molenkenner Ron Couwenhoven schreef in De Windbrief, het clubblad van Vereniging De Zaansche Molen, nummer 193 ( december 2020) dat toenmalige onderzoekers een windbrief uit 1620 aan Het Pink toekenden maar er zijn 3 criteria die dit weerspreken.
1. De windbrief was uitgereikt aan Jan Jansz. uit Oostzaan.
2. Het ging om een houtzaagmolen
3. Als standplaats werd een stuk land op de Coogh in de Banne van Oostzanen aangegeven.
De onderzoekers Gerrit Jan Honig en J.W. Groot gingen er vanuit dat de secretaris van de rekenkamer per ongeluk banne van Oostzanen in plaats van Westzanen heeft opgeschreven.
Ron heeft alle 554 aanwezige Zaanse windbrieven in het archief van de Grafelijkheidsrekenkamer bekeken en nergens zijn dit soort vergissingen gemaakt.
Als tweede vraagt Ron zich af waarom iemand uit Oostzaan een zaagmolen in Koog aan de Zaan laat bouwen terwijl Oostzaan een veel betere verbinding met Amsterdam heeft dan Koog aan de Zaan.
Verder is het zo dat Het Pink nooit een zaagmolen is geweest en het laatste punt is de locatie.
Een coogh of koog is een Zaanse verbastering voor kaag dat buitendijks land betekend.
Koog aan de Zaan is genoemd naar de buitendijkse landtong die ook weg Kogerhem wordt genoemd.
De oplossing van het vraagstuk is waarschijnlijk dat Jan Jansz. helemaal niet in Oostzaan maar in Oostzaandam woonde en een zaagmolen bezat die op de Hemmes heeft gestaan en later waarschijnlijk ook Het Pink heeft laten bouwen.
Er van uitgaande dat de windbrief uit 1620 niet voor Het Pink is dan komt de molen pas op 25 maart 1638 voor het eerst in de stukken voor toen Jan Jansz. een vierde part van een oliemolen werd verkocht.
Het raadsel van de windbrief zal worden opgelost als er een windbrief voor Het Pink wordt gevonden.
gefeliciteerd ZM met het 100jarig bestaan en de subsidie. en snel aan de slag voor de prijzen weer stijgen.