Jan de Bruin en de actiegroep Kultuurklutser gaan 5000 handtekeningen verzamelen om een officiële aanvraag voor een referendum over het Cultuurcluster in te dienen. Ze hebben daar de tijd voor tot 15 maart.
De Bruin zegt nog 2 à 3.000 handtekeningen nodig te hebben, maar heeft er er vertrouwen in dat het lukt: “Dat komt goed.”
Alle partijen stemden in met het ‘referendabel’ zijn van het plan om een referendum te houden over het extra krediet van 7 miljoen voor het Cultuurcluster – dus niet over het cluster zelf. In februari 2017 waren coalitie en GroenLinks daar nog tegen maar ze werden door de rechter teruggefloten.
Of er echt een referendum komt is niet zeker. Eerst moeten de handtekeningen door B&W gecontroleerd worden (zijn het echt 5000 stemgerechtigde inwoners van Zaanstad) en daarna moet de raad beslissen of ze een referendum door willen laten gaan.
De VVD deelde al mee dat tegen zo’n referendum gaan stemmen als De Bruin met z’n 5000 handtekeningen komt (“wij zijn tegen referenda”). Andere coalitiepartijen en GroenLinks hielden de kaarten voor de borst. Alleen D66 zei bij monde van Jan de Vries “de huidige fractie van D66 zal de uitslag van het referendum respecteren”.
Als de 5000 handtekeningen gecontroleerd zijn en de raad kan voor 21 maart (verkiezingen) een besluit nemen, duurt het nog even, gelijk met de verkiezingen stemmen lukt niet. Burgemeester Hamming: “21 maart gaat niet lukken, het duurt minstens 4 maanden voordat het geregeld is.”
Foto boven: Jan de Bruin en Peter Goldstein van Kultuurklutser op de publieke tribune.
Het was (vooralsnog) een heel klein vlaggetje dat daar (toevallig?) op de grond lag.
De echte vlag hijsen we pas als we Zaanstad, onze belastingbetalers en onze culturele instellingen de bouwkosten van (inmiddels minimaal) 50 miljoen en 50 jaar lang de exploitatiekosten van (ca.a) 2,5 miljoen (of zijn die inmiddels ook al gestegen?) gaan besparen...
Valt er wel iets te vieren?
Als iemand de vlag hijst is dat overwegend het symbool dat er iets te vieren valt of dat er iets gewonnen is. De vraag is of dat in dit geval klopt of is hier sprake van pyrrusoverwinning?
Ja, de gemeenteraad heeft besloten dat het kredietbesluit met betrekking tot het Cultuurhuis referendabel is. Er moeten nu 5000 handtekeningen worden opgehaald. Daarna bepaalt de raad of er wel of geen referendum komt.
Waar aan voorbij wordt gegaan is dat de doorlooptijd om de vereiste 5000 handtekeningen te verzamelen, deze te controleren, het besluit tot een referendum te houden te nemen, de vraagstelling te formuleren en uiteraard de campagne van voor en tegenstanders te voeren maanden in beslag zal nemen.
Tijdens de behandeling in de Raad is de vraag gesteld wat de tegenstanders doen als er onvoldoende handtekeningen worden verzameld. Leggen ze zich daar dan bij neer? Het antwoord van was dat de Raad dan zelf nog een referendum kan uitschrijven. Dat is wel vreemd als je van mening bent dat je naar de inwoners wilt luisteren.
Dat feit alleen al maakt dat de lopende aanbesteding (als besloten wordt tot een referendum)dan zal moeten worden stopgezet om schadeclaims van inschrijvers te voorkomen. Een nieuwe aanbestedingsprocedure kan dan pas na een jaar opnieuw worden gestart (volgens de deskundigen).
Elke maand uitstel betekent een prijsstijging van 250.000. De nu voorliggende plannen zullen dus vermoedelijk miljoenen duurder uitvallen.
Daarnaast lopen een aantal instellingen zoals de Bieb en Fluxus tegen problemen aan met lopende huurcontracten, onderhoudsproblemen en vervangingsinvesteringen omdat er al een paar jaar rekening mee wordt gehouden dat ze naar het Cultuurhuis zouden verhuizen.
Mocht de het hele Cultuurhuis uiteindelijk sneuvelen dan weten we zeker dat de 4 miljoen voorbereidingskosten weggegooid geld wordt. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat Zaanstad door o.a. NS-spoor wordt aangesproken omdat ze de in 2013 afgesloten mediation-overeenkomst niet nakomen.
Tot slot, het is niet gebleken dat de tegenstanders een redelijk en haalbaar alternatief hebben voor de troosteloze plek die nu naast het prachtige Inntel hotel en het Stadhuis ligt. Straks blijft dat een gapend gat. Misschien zijn sommigen er inmiddels aan gewend maar ik vind het Zaanstad onwaardig.
Ik zou dus nog wel even nadenken voordat ik de vlag zou hijsen.
Tjeerd Pietersma
PvdA Zaanstad
Zo flauw Tjeerd, om alle ‘schuld’ bij de Kultuurklutsers te leggen. Want waarom hebben jullie het advies van twee, nota bene door de raad zelf ingehuurde, hoogleraren hooghartig naast je neergelegd, omdat jullie het beter wisten?
De VVD had donderdag tenminste de ballen om toe te geven dat dat een grote fout was. Waarom de PvdA niet?
En als je zo bezorgd bent om al die extra miljoenen, waarom heb je er dan donderdag niet voor gekozen om direct een referendum uit te schrijven? Dat had je zo drie miljoen gescheeld - maar jullie kozen er niet voor.
Niemand hangt de vlag uit. De hele affaire is dieptriest, beschamend en van tenenkrommend niveau. Het zou de PvdA sieren om ook eens, één keertje maar, het boetekleed aan te trekken. Want het is de koppigheid, de betweterigheid en de arrogantie van de collegepartijen plus GroenLinks geweest die Zaanstad nu klauwen met geld gaat kosten.
En dan naar anderen wijzen... Eigenlijk ongehoord.
JN, en zo kunnen we uren en dagen blijven doorgaan.
Discussie goed kunnen volgen gisteravond via de livestream.
Tenenkrommend om te zien dat verschillende raadsleden nog steeds denken dat de bereidheid om te verhuizen naar het Cultuurcluster, bepaald wordt door directeuren/bestuurders van de culturele instellingen.
Het succes wordt bepaald door de mensen die cultuur maken tot wat het is, dat zijn de mensen die de instellingen bezoeken. Het grootste deel van deze mensen wil geen cultuurcluster. Dat besef lijkt nog steeds niet doorgedrongen. Angst voor gezichtsverlies omdat het besluit nl. in 2013 is gevallen, lijkt de boventoon te voeren.
Krampachtig wordt vastgehouden aan het beeld dat straks stromen toeristen en inwoners van Zaanstad het cultuurcluster gaan bezoeken. HIer wordt schijnbaar over gedroomd maar de werkelijkheid is ontnuchterend.
Hopelijk wordt men op tijd wakker en wordt er opnieuw gekeken naar de Cultuurplannen.
Bent u raadslid en voor het cultuurcluster, ga dan vanavond eens kijken in de Flux (er speelt een goeie band), proef de sfeer en informeer eens naar de meningen omtrent het Cultuurcluster. Bereid u voor op de teleurstellende waarheid.
Ik ben het afgelopen jaar een aantal keren in de Flux geweest (o.m. een fantasties concert van de Kift) ,heb genoten van de muziek, maar de akoestiek is dramatisch, de accommodatie is niet meer van deze tijd, rommelig en als het druk is geen goed zicht op het podium.Ik ben zo bang dat als het niets wordt met het Cultuurcluster de Flux die de huidige accommodatie moet gaan verlaten geen behoorlijke accommodatie krijgt.Zelfs Purmerend of all places heeft een behoorlijk poppodium.
Ik zie hier bovendien een parallel met het Zaantheater.Toen dat in de politieke steigers stond was er ook een heftige oppositie tegen en zie nu is het Zaantheater een van de beste theaters van ons land.
Je kunt voor of tegen zijn maar de argumentatie dat bezoekers van de culturele instellingen hier geen cultuurcluster willen is niet onderzocht en dus een fake-conclusie.
Zaanstad loopt met wat er nu aan cultuur te beleven valt mijlenver achter (op de 51e plaats, terwijl Zaanstad de 15e grote gemeente van ons land is).Daar moet wat aan worden gedaan, cultuurcluster of niet.
De stad Tilburg bij voorbeeld heeft een arthouse bioscoop Cinecitta (3 zalen)die ziet er zeer mooi uit, wij hebben de Fabriek met een goede programmering maar ook dit theater hoe knus en gezellig ook is niet meer van deze tijd.Als Jan de Bruin vindt dat we wat cultuur betreft op Tilburg moeten gaan lijken (Dagblad Zaanstreek) zal er nog veel meer geld moeten worden uitgegeven.Tilburg is wat dat betreft en met name op het gebied van musea en theater ons mijlenver vooruit.Ik stel daarom voor dat hij met onze burgemeester, die daar spraakmakend wethouder is geweest naar toe gaat en dan vaststelt, dat dit conservatisme en zelfs conservatisme zonder enige visie hoe het wel moet,Zaanstad op cultureel gebied niet vooruitbrengt.
Er moet inderdaad meer geld naar cultuur. Een cultuurgebouw van 43 miljoen is erg duur en het is steeds duurder geworden, het is logisch dat je voor een dergelijk drastische ingreep de bevolking raadpleegt. Toen ik hier in 2010 kwam wonen en oude Zaanse vrienden vertelde dat ik actief ben in de politiek, was het eerste dat ze zeiden: "Je gaat toch wel wat aan dat cultuurcluster doen he? Daar moet de bevolking zich over uitspreken!" Dat gaat nu gebeuren. Veel te laat omdat het college het steeds heeft tegengehouden en nog steeds hebben het college en de coalitiepartijen er niet voor gekozen het referendum zo snel mogelijk uit te schrijven door het als raadsbesluit voor te leggen, dan had het referendum op 21 maart gehouden kunnen worden. Nu wordt het nog meer vertraagd en wordt het nog duurder. Dat kost nu onnodig veel geld, geld dat beter besteed had moeten worden! Zonde en schandalig!
Helemaal eens!
Tot nu toe zijn er ca. 2000 handtekeningen op een bewonersaantal van ...........??? Tot nu toe lijkt het erop dat een groot deel van de bewoners van Zaanstad zich er totaal niet druk om maakt, dit waarschijnlijk mede door de kosten die deze referendum klucht tot nu toe al kost. Dus of het bepaald wordt door directeuren/bestuurders van de culturele instellingen waag ik te betwijfelen!
Waarom start je geen handtekeningenactie voor dit Kultuurpaleis en vergeet dan vooral niet de kosten te vermelden.
Denk dat de MAAR 2000 handtekeningen genoeg zeggen. Waarom dan kosten maken om een tegenaktie te starten. Lijkt mij toch duidelijk?
Ik denk dat het veel duidelijkheid zou verschaffen hoe graag de inwoners van Zaanstad zo'n kultuurpaleis feitelijk willen hebben. 25.000 Voorstemmers zou al veelbetekenend kunnen zijn. Het is natuurlijk niet zo dat wie zwijgt ook voor is.