Wormerland, Oostzaan en Landsmeer (WOL) hebben laten onderzoeken of een fusie van de groen-landelijke gemeenten een goed idee is. Niet dus. Zo’n gemeente is volgens het onderzoek nog steeds te klein en te zwak en zal binnen afzienbare tijd weer moeten fuseren met een andere grote gemeente.
Er zijn eigenlijk maar twee opties: groot-groenlandelijk door de WOL-samenwerking uit te breiden met Waterland en/of Edam/Volendam (WOL+ of WOL++ dus).
De andere optie is een fusie van Wormerland, Oostzaan en Landsmeer afzonderlijk met een ‘grote stad’, waarmee de verbindingen bestaan. Namen worden niet genoemd maar duidelijk is dat het over Zaanstad (Wormerland, Oostzaan), Amsterdam (Oostzaan, Landsmeer) of Purmerend (Oostzaan, Landsmeer) gaat. Voor Wormerland is er dus maar één optie.
De voorlopige bevindingen van het rapport van bureau &VandeLaar is gister – 13 januari – gepresenteerd. Op 12 februari wordt het eindrapport opgeleverd. Op 29 maart wordt in drie gemeenteraden een besluit genomen over de adviezen uit het rapport van &VDL. VVD-raadsleden Bart Baten (Oostzaan) en Martijn Doorenbos (Wormerland) en Axel Damme (Lokaal Landsmeer) maakten via een persbericht de voorlopige resultaten al openbaar namens de gemeenteraden.
Zorgelijke financiën
De raadsleden vatten het rapport als volgt samen:
- De financiën en de ambtelijke uitvoeringskracht zijn niet in balans met de opgaven waar deze gemeenten voor staan;
- De gemeenten hebben een zwakke positie in de regio Zaanstreek-Waterland en in de Metropoolregio Amsterdam;
- De positie op de arbeidsmarkt is zeer lastig. Dat leidt tot veel inhuur, functies die maar door één medewerker worden ingevuld, veel in- en uitstroom in de organisaties, een hoge werkdruk en een hoog ziekteverzuim;
- De financiële situatie is in alle drie de gemeenten zorgelijk.
De conclusie: Zelfstandig voortbestaan van de drie gemeenten wordt door &VDL als onwenselijk en onhaalbaar betiteld.
‘Er is geen sprake van een duurzame toekomst voor één WOL-gemeente, van circa 37.000 inwoners in deze regio. De financiële situaties en de kwetsbare organisaties van de drie gemeenten vragen om een ander schaalniveau.’
De optie om als drie zelfstandige gemeenten met één gezamenlijke ambtelijke uitvoeringsorganisatie door te gaan, wordt afgeserveerd: ‘de gemeenten kunnen niet zelfstandig verder, een dergelijke samenwerking is te complex’.
Groen-blauw
Dus is de optie of ‘groot groen-landelijk’ (met Waterland) of ‘groot groen-blauw’ (inclusief Edam-Volendam). Dat leidt tot een ‘robuuste krachtige gemeente met een stevige begrotingsomvang’.
Ook als Wormerland, Oostzaan en Landsmeer ieder hun eigen pad van schaalvergroting volgen, is dat volgens &VDL ‘een realistisch en krachtig scenario’:
‘Sluit aan als gemeente bij de stad waarmee de meeste sociaal-maatschappelijke, culturele en economische verbindingen bestaan.’
Door Piet Bakker op basis van persbericht van de gemeenteraden van Wormerland, Oostzaan en Landsmeer. Illustratie: De Orkaan.
Groen-blauw?
Moet er niet aan denken dat ik in de nabije toekomst mijn paspoort moer verlengen in Volendam! Of dat ik, als ik op leeftijd ben, met een gammel lokaal busje naar het stadhuis van Purmerend moet reizen voor een nieuwe ID-kaart. Ben geen Wormernees, maar heb wel geleerd dat Wormer historisch en geografisch onderdeel is van de Zaanstreek. Dus fusie met Zaanstad is de meest voor de hand liggende optie.
Ik wens de gemeenteraad van Wormerland heel veel wijsheid toe met het nemen van een evenwichtig en gedegen besluit over de toekomst van Wormerland.
Hier een Wormernees speaking. Graag bij Zaanstad. Logisch ivm geografische ligging en ook omdat onze kinderen naar voortgezet onderwijs in Zaandam gaan, er al bestuurlijke samenwerking is, we naar het Zaantheater gaan, we winkelen in Wormerveer. Plus we liggen aan de Zaan. In Landsmeer (waar ik werk) hebben ze geen idee waar Wormer ligt. In Edam/Volendam nog minder.
Wormer heeft gemeenschappelijke geschiedenis met de Zaanstreek, dus ook een toekomst, vind ik.
Neck
Wat willen de bewoners zelf? Die hebben geen stem, want de raad beslist alles, zie eerdere projecten in Wormer - daar kunnen bewoner zich suf lullen, maar de diverse lagen in het bestuur glijden overal tussendoor, tot ze hun eigen zin hebben gekregen.
Gelukkig is de raad gekozen door de bewoners, dus de bewoners hebben via die weg wel degelijk een stem. Je kunt ook gewoon in gesprek met raadsleden, door een mail te sturen of in te spreken bij een raadsvergadering bijvoorbeeld.
Dat merken we dan wel bij de volgende Gemeenteraadsverkiezingen. Er zal vast een partij opstaan die pleit voor zelfstandigheid.
Alleen zal men tegen dezelfde problemen aanlopen als de huidige gemeenteraden van Wormerland,Oostzaan en Landsmeer. Ze kunnen niet aan de eisen die men aan de Gemeente stelt voldoen. Nu kun je proberen om alles wat niet tot de basis (BRP) uit te besteden aan een andere partij maar zowel Amsterdam als Zaandam zitten zelf al aardig vol dus dat wordt het hem niet. En als ze wel de eisen kunnen halen zal er meer geld opgehaald moeten worden door de gemeente bij haar burgers en aangezien daar wel een max aan zit dreigt op termijn een bankroet
Hoe verhoudt zich dit tot de wens de politiek dichter bij de burgers te brengen? Dat zullen toch niet alleen maar mooie praatjes zijn?
Terechte vraag. Neem de decentralisaties zoals die met Jeugdzorg. Naar de gemeenten, dichter bij de mensen. En dan doek je lokaal bestuur op voor een regionaal bestuur. Lees de landelijke verkiezingsprogramma's. Waar niet zo lang geleden deze progromma's nog repten van schaalvergroting/efficiency is de omslag in de verkiezingspgroamma's van de recente kamerverkiezingen al gemaakt: nabij bestuur, korte lijntjes, menselijke maat. Gaat, nu de klepel weer de andere kant op slaat, eerst nog de sloopkogel jagen door het lokaal bestuur in Landsmeer/Oostzaan/Wormerland. Om over tien jaar te melden: hadden we dat nou maar nooit gedaan.
Dit bericht klopt niet. Het waren in ieder geval niet de raadsleden die het rapport zo samenvatten.
De aanwezige raadsleden gisteren, konden enkel vragen stellen.
Dit was de analyse van het adviesbureau en deze uitkomst was natuurlijk wel te verwachten aangezien een eerder advies van het bureau TwynstraGudde tot soortgelijke conclusies kwam.
En is dit het nu? Wat mij betreft niet. Groter is niet altijd beter.
Over de balk
Weer 50 ruggen over de balk gegooid aan de vriendjes van de vriendjes (nepotisme in het kwadraat)....
Daar had je geen onderzoek voor hoeven doen. Zoals ook uit het stuk blijkt is het aantal inwoners veel te laag om daar serieus nog een hele bestuurslaag voor te hebben.
Amsterdam of Zaanstad is eigenlijk de beste optie. Voor Wormerland eigenlijk alleen Zaanstad. Vragen naar bekende weg is dit.
maar wat willen de inwoners zelf..........
#kortvanstofhetkanwel