Parteon wil in de ‘Rode Buurt’ in Oud-Zaandijk 20 woningen slopen en daar 20 nieuwe sociale huurwoningen voor terugbouwen.
Omdat Marjorie Verhoek, programmamanager Erfgoed, en een groep betrokken Zaandijkers historische waarde van de bijna 100 jaar oude woningen vermoedden, kreeg onderzoeksbureau SteenhuisMeurs de opdracht om een cultuurhistorische quickscan uit te voeren.
De conclusie van die scan liegt er niet om:
‘Zaandijk verdient binnen de metropoolregio, net als de andere Zaandorpen en Zaanstad als geheel, een liefdevolle duiding van haar architectuur en stedenbouw uit verschillende perioden, een duiding die benut kan worden bij de versterking van het vestigingsklimaat en daarmee economische waarde heeft.’
En:
‘De Rode Buurt is een ensemble van hoge kwaliteit en vormt het begin van geleide ruimtelijke ontwikkeling in Zaandijk. Incidenteel ingrijpen kan de samenhang (verder) verstoren en de leesbaarheid van het Zaanlint tenietdoen.’
Daarbij… als het Parteon niet om de liefde voor de geschiedenis te doen is, maar om de harde knikkers, dan biedt het rapport nóg een lichtpuntje:
‘Dit soort wijken zijn, zeker met de druk op de woningmarkt in de Metropool Regio Amsterdam, zeer gewild. Corporaties in andere steden zagen dat al in: landelijk bestaan vele referenties om tuinwijken duurzamer, comfortabeler en vitaler te maken zonder in te leveren op de cultuurhistorische uitstraling – en deze juist weer te herstellen.’
We vroegen Parteon om een reactie, maar het rapport is nog niet in hun bezit:
‘Het bestemmingsplan van de gemeente is uitgangspunt voor Parteon voor de sloop- en nieuwbouwplannen in de “Rode buurt” in Oud-Zaandijk. Parteon is niet bekend met de inhoud van genoemd rapport. Wij zijn nieuwsgierig naar de inhoud en nemen contact op met de gemeente om dit rapport met ons te delen.’
Op de website van de Historische Vereniging Koog-Zaandijk lees je meer over het rode buurtje.
Beste Rein Bakker, in de Bloemenbuurt op de Koog worden al wel woningen verkocht, maar pas nadat er funderingsherstel is gepleegd en voorzien van kunststof kozijnen met dubbel glas en CV.en wandisolatie.
Irritant, en arrogant dat mensen prima woningen (prunislaan) willen slopen omdat ze het niet mooi vinden. Zo is het vorige stadhuis in Rooswijk ook gesloopt. Over ca 40 jaar Inverdan ook weer slopen? Over duurzaamheid gesproken!
Waar kunnen we dat volledige rapport vinden en lezen?
Weet niet of online. Ik mail het je.
Gooi eerst die verpauperde flatjes op de Prunuslaan tegen de vlakte! Dat ziet er in tegenstelling tot de rode buurt uit als een achterbuurt in een derde wereldland :(
De goede link naar het artikel is https://www.historischeverenigingkoogzaandijk.nl/hvkz/index.php/hvkz/artikel/de_rode_buurt
prima rapport,toont weer eens aan hoe belangrijk het is om de wijk te behouden!
Hoe zou zo’n rekenmodel er wat jou betreft op hoofdlijnen uit moeten zien Hans? Wat klopt er niet de huiidige modellen?
Daar moeten we maar eens goed naar kijken, maar ik kan me voorstellen dat een wijk met veel sociale cohesie minder aanspraak maakt op professionele zorg, dat de bijzondere sfeer (met de bijbehorende verhalen) een meerwaarde heeft voor bezoekers en toeristen (er worden nu al architectuurwandelingen georganiseerd) én, zoals SteenhuisMeurs stelt, dat dit soort woningen bijzonder geliefd is, zodat je ze (als ze vrijkomen) zou kunnen verkopen, om van de opbrengst nieuwe sociale woningbouw te realiseren. Dat zijn aspecten die nu nog niet worden meegenomen, maar die de balans zouden kunnen doen omslaan naar behoud in plaats van sloop. En dan mis ik vast nog wat aspecten, zoals duurzaamheid. Dit is een mooie casus wat mij betreft om anders te gaan rekenen. En dan is er dus opeens hoop voor al die andere mooie buurtjes.
Dat zou zeker een aanzet in een andere denkrichting kunnen zijn Hans. Er is zeker sprake van cultuurhistorisch waarde. Maar een groot probleem in de Zaanstreek zijn de vaak slechte funderingen van de vooroorlogse woningen. Dat maakt renovatie al snel bijzonder kostbaar (voor corporaties en voor particulieren) zonder dat hier een echte toename van het woongenot tegenover staat. Ik vermoed dat dit ook voor deze woningen in Zaandijk aan de orde is maar weet het niet in dit concrete geval.
Verkoop van woningen met slechte funderingen aan particulieren levert Op termijn grote financiele risico's voor deze (nieuwe) eigenaren op.
Funderingsherstel en verduurzaming gaan al vaak samen. Ik moet nog zien of dat altijd duurder is dan sloop en nieuwbouw, zeker als we andere waarden (zoals hierboven geschetst) gaan meetellen.
Prima rapport. Dit geeft meteen ook hoop voor andere bedreigde karakteristieke volkswoningbouw in Zaanstad. Het wordt tijd dat de corporaties hun rekenmethodes aanpassen en beter gaan kijken naar (hun eigen!) cultuurhistorie en sociale samenhang.