Met alleen de stemmen van Lokaal Zaans en Democratisch Zaanstad tegen ging de raad van Zaanstad akkoord met de nieuwe afvalstoffenverordening met daarin ook een bepaling over de JA/JA-stickers die ongewenst drukwerk moeten tegengaan.
Wie in de nieuwe situatie reclamedrukwerk in de bus wil, moet dat aangeven met een JA/JA-sticker. Wie geen sticker op de brievenbus heeft, krijgt geen reclamedrukwerk meer (maar wel het huis-aan-huisblad).
Voor de zomer wordt het huidige Ja/Nee-sticker-systeem door een Ja-sticker vervangen:
“Dat betekent dat inwoners standaard geen ongeadresseerd drukwerk ontvangen maar nog wel huis-aan-huisbladen. Zaankanters die geen afscheid willen nemen van de folders, moeten een ja/ja-sticker op hun brievenbus plakken.”
De invoering van de nieuwe sticker zou een besparing voor een gemiddeld huishouden van 30 kilo papier per jaar inhouden.
Adverteerders die na de invoering folders blijven bezorgen bij huishoudens zonder sticker riskeren een boete.
Eind 2017 werd de motie voor de stickers aangenomen, op 1 januari 2019 zou het worden ingevoerd. In mei van dat jaar bleek dat de invoering werd uitgesteld. In september van 2019 kwam er groen licht. Medio 2020 zou de sticker beschikbaar komen. Dat werd dus later. Begin deze maand stuurde B&W het voorstel naar de raad. Ook Wormerland wil deze sticker.
Maar die huis aan huis bladen zijn toch ook weinig anders dan ongeadresseerd reclame(d)rukwerk?
Moeten we dus alsnog allemaal een NEE/NEE sticker als we geen reclame in de brievenbus willen?
Wat schieten we er dan mee op en waarom is dit?
Als je graag op de hoogte wil blijven van wat er in de Zaanstreek speelt kan je toch veel beter de Oorkaan raadplegen?
En wat als je ook geen krant wil?
Een prima initiatief, en een wijs raadsbesluit.
(Wél hopen dat de huis-aan-huisbladen hierdoor nu niet 2x zo dik gaan worden!)
Och-Och, zo-zo, tjonge-tjonge, nee-nee, ja-ja [...] en dat gaat papier schelen?
Standaard geen reclame in je brievenbus, alleen als je daarom vraagt. Ik vind het een goed idee, maar betwijfel of het tot minder drukwerk leidt. Mijn dochter had jaren geleden een Rodi-wijk met huis-aan-huisbladen en reclame. Ze kreeg domweg 200 kranten en 200 stapels met reclame. Huizen met een ja-nee sticker zorgden dus niet voor minder drukwerk. De reclame belandde bij ons in de papierbak.
Hoe kom Ik aan een ja/ja sticker?