Voor het Stadhuis van Zaanstad wordt met enige regelmaat gedemonstreerd. Ook in de raadszaal gebeurt dat soms tijdens een vergadering, maar dat mag dus niet. Geen spandoeken, leuzen, borden of andere zaken die als demonstratie kunnen worden uitgelegd. De gemeenteraad demonstreerde zelf op 24 oktober wel even in de raadszaal, maar toen was de raadsvergadering al afgelopen, dus alles gebeurde keurig binnen de regels.
De fractievoorzitters van (bijna) alle partijen hielden bordjes omhoog met daarop de tekst SAMEN IN VERZET. (PVV en DZ deden niet mee met de actie – dus meer soort van BIJNA Samen in verzet-).
Aanleiding voor de actie zijn de grote bezuinigen op het gemeentefonds. Voor Zaanstad betekent dat een tekort op de begroting, dat oploopt tot € 18,5 miljoen in 2028. ‘Omdat dat voor de inwoners van Zaanstad grote gevolgen zal hebben, maken 13 van de 15 fracties gezamenlijk een statement. Samen in verzet!’ schrijven Partij voor de Dieren, POV, PvdA, VVD, ROSA, GroenLinks, CDA, D66, Denk, SP, ChristenUnie, Lokaal Zaans en Groep Lassooy (die laatste steunt de actie wel maar staat niet op de foto omdat de hele groep – bestaande uit Karin Lassooy – afwezig was).
‘Vanaf 2026 dreigen er voor de Nederlandse gemeenten grootschalige tekorten door bezuinigingen van het kabinet, overigens bedacht door het laatste kabinet Rutte. Daarom kwamen ze samen in actie met een duidelijke oproep: kabinet, duw ons niet het ravijn in!’
Extreem pijnlijk
Bij de algemene beschouwingen werd duidelijk dat vanaf 2026 in Zaanstad ‘extreem pijnlijke maatregelen nodig zijn als het kabinetsbeleid niet wijzigt. Zo werden onder meer het sluiten van voorzieningen als zwembaden, het uitkleden van de zorg en minder onderhoud aan de openbare ruimte genoemd, terwijl de lokale lasten sterk zouden gaan stijgen. Dit willen (vrijwel) alle partijen voorkomen.’
In het persbericht zegt Jaap Keijser (POV): ‘Zonder een eerlijke financiering kunnen we als gemeente onze basisvoorzieningen niet langer garanderen. Het Rijk moet verantwoordelijkheid nemen want Zaanstad verdient beter.’ Melchior Mattens (Partij voor de Dieren) vult aan: ‘Het is nodig dat Den Haag van alle kanten hoort dat deze keuze grote negatieve gevolgen heeft voor inwoners. Ze slaan het cement uit de samenleving, want de klappen zullen waarschijnlijk vallen bij zaken als zorg, buurthuizen en preventie. Daarom moeten niet alleen de raad en het college, maar ook de media hier bovenop zitten.’
De foto werd gemaakt door Stella Pieterson van de PvdD zagen wij op de livestream van de raad. Er zijn zelfs twee versies: eentje met en eentje zonder Marianne de Boer (die even niet op zat te letten bij het maken van de eerste foto).
Door Piet Bakker op basis van persbericht Zaanstad en livestream Raadsvergadering. Foto boven: Stella Pieterson.
De Zaanse raad moet eens gaan nadenken over wat wezenlijk is voor de bewoners. Geen dure fantasieën van wethoudertjes die leuke plannetjes ter meerdere glorie van hun zelf willen. Er wordt zoveel over de balk gegooid en maar luxe doen. Wegsturen die hele raad met hun poeha
Pure afbraakpolitiek vanuit Den Haag. Als de plannen daadwerkelijk, volgens plan worden in- en uitgevoerd, dan wordt het merkbaar 'huilen met de pet op' in Zaanstad.
Wat was nu precies de bedoeling van deze (bijna) voltallige raadsactie? Wat zijn de verwachte effecten? Op wie was het gericht?
Het komt op mij over als een loos gebaar om goede sier te maken richting de Zaanse burgerij.
De gemeente moet het met minder geld gaan doen, dus ik zou zeggen: maak plannen om daarmee om te gaan. Zaanstad verhoogt ook zelf de lasten voor de burgers en daar moeten die burgers ook mee zien te dealen.
Ga gewoon aan je werk binnen deze democratie. De raadsleden zullen gestemd hebben, neem ik aan, en dan moet je het doen met wat je dan krijgt. Dat is al heel lang zo.
Als niet-stemmer heb ik dan weer wél alle recht om te klagen, omdat ik me -door niet te stemmen wegens weerzin- niet op voorhand bij het resultaat heb neergelegd :P
Zaanstad kan een voorbeeld nemen aan de gemeente Amstelveen/Aalsmeer .
Schonen straten , handhaving die je ziet fietsen in de straat , elektrische betaalbare dienstvoertuigen ( niet die duren suv’s van 45k+) , we zitten in de top van gemeente belastingen maar waar het geld naar toe gaat ? Zaanstad stel je prio’s
Nog minder onderhoud.... de stoepen zijn struikelblokken, de fietspaden hobbelpaden die met pek geflikt worden. Ondertussen enorme bouwprojecten met superdure woningen.. maar zonder parkeerplaats, want dat heeft de moderne mens zogenaamd niet nodig.
Zaanstad is niet armlastig, laat elke tourist €1,- betalen en het tekort is weg.
het is nu al donker in Westekoog ( geen straat ver
lichting).