Ken je die van die journalist die een debat in de gemeenteraad ging verslaan? Die kwam dus mooi voor een dichte deur te staan.

Aan de inmiddels tien jaar durende soap over de verhuizing van hockeyclub De Kraaien naar Rooswijk (Zaandijk) is een nieuwe – en weinig verheffende – episode toegevoegd: een geheim interpellatie-debat.

Er wordt nog niet gebouwd op het nieuwe Kraaien-complex in Rooswijk, maar als het aan Zaanstad ligt gaat dat snel veranderen. De gemeente wil – ondanks dat er nog twee bezwaarprocedures lopen – toch de hockeyvelden aanleggen. Het risico dat de rechter daar een stokje voor steekt is klein volgens de gemeente.

Daar wilde Melchior Mattens van de Partij voor de Dieren (PvdD) – gesteund door SP, D66, DZ en CU – wel wat meer van weten. Maar ja, een deel van de informatie was onder geheimhouding verstrekt, dus daar kon niet in de openbaarheid over vergaderd worden.

Geheimhouding

De raad vertrok naar een zijkamer en vergaderde daar in beslotenheid verder.

Marianne de Boer (LZ) ging als laatste naar binnen (zie foto) en deelde bij terugkomst in de raad – want de conclusies werden dan weer wel openbaar besproken – meteen een forse klap uit aan het college:

‘een groot deel van wat we net besproken hebben had prima openbaar besproken kunnen worden. We worden beperkt door geheimhouding. Wij maken ons zorgen over de onderbouwing, het college belooft dat er geen risico’s zijn’.

Later zei De Boer tegenover De Orkaan dat ’80 procent van wat er gezegd is niet onder geheimhouding had gehoeven’.

Schandvlek

Melchior Mattens (PvdD) was het meest uitgesproken: ‘Er hangen grote risico’s aan deze werkwijze, er kleven grote bezwaren aan de manier waarop geheimhouding is opgelegd, alle argumenten hadden hier publiek moeten worden besproken, het is een grote schandvlek voor het functioneren van de raad en de lokale democratie’.

Mattens moest tot de orde geroepen worden door burgemeester Hamming omdat hij verwees naar zaken die in het geheime deel waren besproken en dat mocht dus niet. Het leverde een ongemakkelijk en voor het publiek ook deels onbegrijpelijke discussie op. (En omdat de discussie twee keer werd gevoerd, werden andere onderwerpen er deze vergadering in hoog tempo doorheen gejaagd.)

Mattens diende een motie in waarbij het college gevraagd werd ‘binnen twee maanden te komen met de volledige risicoanalyse van alle activiteiten die het college doet of laat met betrekking tot het dossier de Kraaien’.

Afwachten

Wethouder Slegers was ‘een beetje verrast’ en ‘kon er geen antwoord op geven’, hij moet het eerst met de ambtelijk organisatie en het college bespreken. Hij pleitte voor afwachten en meenemen: ‘We moeten gewoon het proces afwachten. We nemen het in een risicoparagraaf mee. Dat moet voldoende zijn’.

Coalitiepartijen CDA, GroenLinks, POV, PvdA, ROSA en VVD, gesteund door Groep Lassooy en PVV stemden tegen de motie die daarmee verworpen werd. ChristenUnie, D66, Democratisch Zaanstad, Groep De Boer / LZ, Partij voor de Dieren en SP stemden voor de motie. DENK stemde voor en tegen.

Mattens gaf een laatste waarschuwing mee:

‘college gaat door met bouwen, burgers hebben het nakijken. Die moeten twee jaar wachten op de Raad van State. Als het moet worden afgebroken zijn we 3 of 4 miljoen armer. En wie is er dan verantwoordelijk? Dan zit er een nieuw college.’

Door Piet Bakker. Op basis van debat op donderdag 27 maart. Foto boven: De Orkaan.