Een bijzondere zaak, zo kan je het wel noemen. Begin 2022 reed de zoon van een Wormernees* een rollerbank tegemoet op de bromfiets van zijn vader. Wat bleek? De bromfiets liep te snel, een WOK-melding (‘wacht op keuren‘) was het gevolg. De eigenaar was het niet eens met de gang van zaken. Na nul op rekest bij de RDW stapte hij naar de rechter en kreeg gelijk. Maar dit keer was de RDW het niet eens met de uitspraak. Zo komt het dat morgen, ruim twee jaar na het moment des onheils, de Raad van State zich over deze ‘kleine’ zaak moet buigen.

De bromfiets kreeg de WOK-melding omdat de bromfiets volgens de verbalisant 58 km/u liep. Na de correctie van 6 km/u kwam dit neer op 52 km/u. De toegestane constructiesnelheid van een bromfiets (met een geel kenteken dus) is 45 km/u. Voor een WOK-melding wordt boven die 45 km/u een extra marge van 5 km/u gerekend, waardoor de snelheid van een bromfiets dus zonder correctie 50 km/u mag zijn. 

Volgens de zoon van de eigenaar van de bromfiets en zijn vriendin zou de agent tegen de rollerbank hebben geschopt waardoor de rollerbanktest negatief zou zijn beïnvloed. Beide partijen waren het erover eens dat er inderdaad geschopt is, volgens de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) was dit mogelijk om de rollerbank in te stellen. De Rechtbank kon niet achterhalen wat er precies was gebeurd.

Zwartgelakt

Daarnaast diende de eigenaar van de brommer een document in van het CVOM (Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie). Hierin stond dat de informatie die de agent had verschaft aan het CVOM onvolledig was en daardoor de verkeersboete (en dus niet de WOK) werd vernietigd. Hiermee had de inwoner van Wormer volgens de Rechtbank de bevindingen voldoende betwist.

De RDW kreeg de mogelijkheid om deze betwistingen te weerleggen maar bleef simpelweg bij de verklaring van de politieagent. Daarnaast zijn de stukken die de RDW had ingediend deels zwart gemaakt en onvolledig. Het indienen van deels zwartgemaakte stukken is tegen de wet en zorgde ervoor dat de betrouwbaarheid niet kon worden vastgesteld.

Het besluit van de RDW werd door de Rechtbank vernietigd en de WOK opgeheven. Ook moest de RDW het griffierecht en de proceskosten betalen aan de Wormernees. Een vergoeding voor de keuring, reiskosten, de kosten voor het opnemen van een vrije dag en de extra reiskosten gemaakt door het rijverbod werden afgewezen. Dit omdat de Wormernees volgens de Rechtbank dit niet voldoende had onderbouwd.

Wachten op keuring

De RDW was het niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep bij de Raad van State. En zo kan het dat morgen de hoogste bestuursrechter van ons land zich moet buigen over deze relatief kleine zaak. 

Een WOK-melding kan worden opgelegd om allerlei verschillende redenen. Een kapotte kilometerteller kan al leiden tot een WOK. In het geval van de snelheid geldt hiervoor een marge van 5 km/u plus 6 km/u aan correctie. Zo kan het dus dat de wettelijke constructiesnelheid 45 km/u is, maar de rechtbank 50 km/u hanteert en hier de marge van 5 km/u al heeft bijgeteld.

Het herkeuren bij de RDW kost € 64,- plus € 9,98 voor de tenaamstelling. Dit is exclusief de kosten om het voertuig terug te brengen in de juiste staat en een eventuele boete. 

* De Orkaan heeft contact gehad met de betrokkene. De persoon in kwestie wilde geen medewerking verlenen aan dit artikel.

Door: Rick Nieborg. Info: Uitspraak op rechtspraak.nl en zittingsagenda van de Raad van State. Foto: Michel Schermer (rollerbank).