We geven toe: we hadden het helemaal gemist.
Zojuist lazen we in de nieuwsbrief van Bureau Discriminatiezaken dat PVV-voorzitter Peter van Haasen zijn getwitterde uitspraak over Opa Houssein die ‘een ronselaar voor Syriëgangers’ zou zijn, heeft moeten verwijderen en rectificeren.
Op 2 juli van dit jaar twitterde de Zaanse PVV en slappe rectificatie die wegviel tussen de rest van hun tweets over kiezersbedrog van Timmermans en drankgebruik van wethouder Ram.
Rectificatie pic.twitter.com/WcT699INKf
— PVV Zaanstad (@PVVZaanstad) July 2, 2019
Van Haasen beschuldigde Houssein van het ronselen van Syrië-gangers. Houssein gaf aan dit verschrikkelijk en grensoverschrijdend te vinden:
‘De verliezen die ik heb geleden en het verdriet dat ik nog dagelijks ondervind als resultaat van de strijd die IS voerde in Syrië zijn ondragelijk. Nu beschuldigt de PVV mij publiekelijk van het werven van mensen die moord en vernietiging tot doelstelling hebben.’
Op de vraag van De Orkaan aan Van Haasen op welk bewijs hij zijn uitspraak baseerde antwoordde Van Haasen:
‘Zijn eigen zoon is omgekomen in Syrië, en zijn dochter zit daar in een kamp met twee daar geboren kinderen.’
Hij verwees daarbij naar de documentaire ‘De verloren kinderen van het Kalifaat’ die Sinan Can met Houssein maakte.
Kijk hier naar het verhaal van Houssein (het ‘bewijs’ van Peter van Haasen):
Tekst Bureau Discriminatiezaken 1:1
PVV-Zaanstad moet rectificatie plaatsen
De PVV-Zaanstad berichtte op het eigen Twitter-account dat een Zaankanter ‘een ronselaar voor Syriëgangers’ zou zijn en zich schuldig zou maken aan ‘taqiyya’, het verspreiden van leugens.
In werkelijkheid keerde de persoon in kwestie zich juist publiekelijk tegen terroristische organisaties als islamitische Staat en miste de beschuldiging elke grond. Na overleg met het BD deed het slachtoffer van de aantijgingen aangifte tegen de PVV.
Hoewel de PVV-fractievoorzitter erkende dat een van zijn partijgenoten de tekst had geplaatst en dat de kwalificatie ‘ronselaar’ ‘iets te heftig was’, verwijderde de PVV de tekst niet en volgde er ook geen excuus.
Omdat het OM, ondanks de bekentenis, niet wilde overgaan tot vervolging, schreef het BD een bezwaarschrift voor de melder. Dat had resultaat. De fractievoorzitter werd voor een tweede keer op het politiebureau ontboden en kreeg te horen dat de PVV op Twitter een rectificatie moest plaatsen, het eerdere bericht moest verwijderen en de toegang tot het Twitter-account diende te beperken tot slechts twee personen. Aldus geschiedde, zij het dat het mea culpa enigszins badinerend is.
Zowel de melder als het BD is blij dat het Openbaar Ministerie erkent dat partijen niet straffeloos laster mogen verspreiden.