De Noord-Hollandse gemeenten hebben toegezegd volgend jaar 14.292 opvangplekken te leveren. Hiermee voldoen de gemeenten niet aan de 16.290 gevraagde opvangplekken. Voor 10.672 plekken hebben de gemeenten de plannen voor opvanglocaties vastgesteld. Achttien gemeenten hebben daarnaast toegezegd nog eens 3.620 plekken te willen realiseren. Wanneer de asielpontons aan de Gerrit Bolkade in gebruik kunnen worden genomen heeft Zaanstad een opvangcapaciteit van zo’n 1.600 plaatsen.
Deze cijfers zijn afkomstig uit het verslag over de spreidingswet dat de Noord-Hollandse commissaris van de Koning Arthur van Dijk naar asielminister Marjolein Faber (PVV) verstuurde. Noord-Holland voldoet dus niet aan alle gevraagde opvangplekken. De provincie komt hiervoor een kleine 2.000 plaatsen tekort, wat neerkomt op zo’n twaalf procent. Desondanks is Van Dijk positief gestemd. In het persbericht schrijft hij:
‘We hebben met elkaar onze uiterste best gedaan om aan de opgave te voldoen. Dat is niet volledig gelukt, maar ik ben positief over het resultaat. Helemaal gezien de enorme opgave voor een dichtbevolkt gebied als Noord-Holland, en alle onduidelijkheid vanuit Den Haag geeft de eerste cyclus een bemoedigend resultaat. Het verslag geeft een beeld van de stand van zaken, welke verwachtingen we hebben en waar de knelpunten zitten. En ondertussen werken we gewoon door!’
Volgens Van Dijk bewandelt de provincie dan ook de juiste weg:
‘In het asieldebat gaat het vaak over prognoses en aantallen, maar laten we niet vergeten dat het hier gaat om mensen, op de vlucht voor oorlog en geweld, op zoek naar bescherming. Bied ze een perspectief. Een duurzaam en effectief asielbeleid gaat ook over zorg, onderwijs, werk en meedoen in en met de samenleving. Noord-Holland is op de goede weg, maar we zijn er nog niet.’
Spreidingswet
Van Dijk doet een beroep op minister Faber om de spreidingswet ‘in de volle breedte’ uit te blijven voeren totdat er in Nederland voldoende capaciteit voor asielopvang is gerealiseerd. De minister moet voor het einde van het jaar een verdeelbesluit, gebaseerd op het verslag van de commissaris van de Koning opstellen.
Bij provincies die niet tot een sluitende verdeling zijn gekomen, zoals Noord-Holland dus, geeft de minister in het verdeelbesluit aan wat het resterende deel van de opgave per gemeente wordt. Hiermee zijn de 44 Noord-Hollandse gemeenten verplicht om het aantal toegewezen plaatsen te realiseren. De opvangplekken moeten zes maanden na het verdeelbesluit beschikbaar zijn, en dit blijven tot minimaal 1 februari 2026.
Noord-Holland is één van de zeven provincies die het aantal gevraagde opvangplekken niet heeft behaald. Gezien over heel Nederland is er voor 83 procent voldaan aan de vraag. Hoewel de huidige regering de spreidingswet liever vandaag dan morgen de nek omdraait, zijn ze vanzelfsprekend verplicht de wet uit te voeren zolang deze geldt.
1.600 plekken
Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) telt Zaanstad een capaciteit van 600 asielzoekers, waarvan nu zo’n 550 plaatsen zijn bezet. Momenteel is het AZC aan de Rijshoutweg de enige locatie in de gemeente. Wanneer de asielpontons aan de Gerrit Bolkade, de zorgenkindjes van het COA en de gemeente, kunnen worden gebruikt kunnen er 1.000 meer asielzoekers worden opgevangen. In totaal heeft Zaanstad dan dus een capaciteit van zo’n 1.600 plekken.
Door: Rick Nieborg, info: persbericht Noord-Holland, noord-holland.nl, coa.nl en eerder nieuws op De Orkaan beeld: Orkaan-archief, foto boven: toekomstig AZC Gerrit Bolkade, foto onder: AZC aan de Rijshoutweg.