Na een oproep van de Partij voor de Dieren gaat gedeputeerde Cees Loggen (VVD) laten onderzoeken of het gebruik van lood bij sportvissen verboden kan worden voor wateren waar de provincie visrechten verhuurt.
In de Zaanstreek gaat dat om minstens twee stukken water: de Tochtsloot (Tapsloot) tussen de Nauernasche Vaart, de Markervaart en de Zaan bij Westknollendam; en het water bij de Wilhelminasluis.
Volgens de Partij voor de Dieren komt door het hengelen jaarlijks meer giftig lood in het water (“vrachtwagens vol”) dan Tata Steel in diezelfde periode uitstoot.
Statenlid Ines Kostić van de Partij voor de Dieren zegt in een persbericht:
“Dit probleem is zeker sinds de jaren 80 bekend. De hengelsector heeft decennia gehad om het tij te keren, maar ze halen de afgesproken doelen niet. Het is nu tijd om een streep te trekken.
De provincie kan allerlei voorwaarden opnemen bij het verhuren van haar eigen visrechten. En dat doet ze ook. Alleen zit een verbod op lood daar nog niet in.”
Gedeputeerde Loggen, ‘een vriend van Sportvisserij‘ aldus de PvdD, werd door een meerderheid van Statenleden “over de streep getrokken om te kijken naar de mogelijkheden voor een verbod.”
In het Regionaal Waterprogramma 2022-2027 zouden maatregelen moeten staan waarmee de provincie zich maximaal gaat inzetten om in 2027 te voldoen aan de Europese verplichtingen voor bescherming van ons water. Volgens de PvdD voldoet “geen van de wateren in Noord-Holland aan die Europese verplichtingen.”
Bij de sportvisserij zelf wordt overigens ook gepleit voor het terugdringen van lood. Doel van de sector is om het loodgebruik in de sportvisserij in 2027 volledig uit te bannen:
“Lood wordt door sportvissers veelal gebruikt als werpgewicht en komt – door verlies – soms in het water terecht. Lood is een ongewenste stof, giftig voor mens en dier.”
In Zaanstad heeft een Partij voor de Dieren een agenda-initiatief ingediend om sportvissen tegen te gaan, bijvoorbeeld door geen visgronden aan Hengelsportvereniging Zaanstreek te verpachten of geen evenementenvergunning voor viswedstrijden af te geven. (zie ook deze opiniebijdrage)
.
Ik ben al 25 jaar bezig met het giftige vislood en was 1 van de eerste die een perfect werkend werpgewicht heeft bedacht van ijzer met een zigzag strip. Dit in samenwerking met de Tu Delft en Het bedrijf Flow Motion uit Delft en heb daarop een Europees octrooi op gekregen. Er zijn in de laatste jaren diverse alternatieven door mij bedacht maar door gebrek aan financien en medewerking van diverse instanties heeft geen enkel alternatief de markt gehaald. Ik heb het beste alternatief van de laatste tijd daarom bewaard tot er een loodverbod zou komen maar na 3 bestralingen en het missen van een stuk long besloot ik om het nogmaals te proberen.Inmiddels ben ik 82 jaar dus moet wel een beetje opschieten.Dit laatste alternatief is 1OO% milieu vriendelijk en lost compleet op in zoet of zout water na 1 jaar bij verlies. Het is toepasbaar voor alle bestaande werpgewichten en ook leverbaar als een Home Made kit wat inhoud dat er ook een oplossing is voor het zelf gieten van loodgewichten. Ook heb ik dit laten beschermen dmv een Europees Design Patent.Nu men Wereldwijd bezig is met zorgen over onze planeet en plastic soup en milieu heb ik met wat meer vertrouwen subsidie aangevraagd. Ik ga dat nu niet uitleggen maar je geloofd het niet , nul komma nul terwijl ik een totale oplossing heb voor alle problemen in de hengelsport. Graag zou ik daar dieper op in willen gaan als dat op prijs wordt gesteld
Nog even en je mag je hond ook niet meer uitlaten of zelfs een hond in bezit hebben!
Uitwerpselen van honden zijn schadelijk voor de biodiversiteit
Honden laten via hun poep en urine veel nutriënten achter in natuurgebieden. Dat kan een negatieve impact hebben op de lokale biodiversiteit, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Gent. De Belgische wetenschappers hebben over hun onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Ecological Solutions and Evidence van de British Ecological Society.
De onderzoekers stelden vast dat honden via hun uitwerpselen elk jaar gemiddeld 11 kilo stikstof en 5 kilo fosfor per hectare achterlaten in 4 Gentse natuurgebieden. Dat is een aanzienlijke bemesting die tot hiertoe genegeerd werd, maar die schadelijk kan zijn voor de biodiversiteit en de werking van het ecosysteem. De geschatte hoeveelheid stikstof die zo toegevoegd wordt aan de natuur valt vooral op in vergelijking met de hoeveelheid stikstof die in heel Europa terechtkomt vanuit de atmosfeer. Dat is in Vlaanderen gemiddeld 22 kilo per hectare per jaar.
Om te berekenen hoeveel nutriënten honden in de natuur achterlieten, telden de onderzoekers het aantal honden in 4 natuurgebieden in en rond Gent: de Vinderhoutse Bossen, de Gentbrugse Meersen en 2 deelgebieden in het Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. Ze modelleerden verschillende scenario’s, bijvoorbeeld of de honden al dan niet aangelijnd waren en of hun baasjes de uitwerpselen opraapten.
Volgens de wet moeten honden in de onderzochte natuurgebieden aan de leiband. In dit scenario neemt de bemesting dan wel af in het grootste deel van het onderzochte gebied, maar vlak langs de wandelpaden was dit niet het geval. Op jaarbasis lieten honden er zo 175 kilo stikstof en 73 kilo fosfor per hectare achter. In het scenario waar honden aan de leiband liepen en de baasjes hun uitwerpselen opraapten, daalde het niveau van stikstof met 56% en dat van fosfor met 97%.
De onderzoekers roepen natuurbeheerders op om bezoekers met honden te wijzen op de schade die hondenpoep en -urine toebrengt aan de natuur door hen te vragen om hun hondenpoep op te ruimen. Ze roepen ook op om de aanlijnplicht strenger te handhaven en meer hondenlosloopzones te creëren zodat de druk op waardevolle natuurgebieden daalt.
Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Nutrient fertilization by dogs in peri-urban ecosystems' in Ecological Solutions and Evidence.
bron: Universiteit Gent, 07/02/2022
Het zou prettig zijn als dit dispuut tussen voor- en tegenstanders van de hengel ‘sport’ met respect voor elkaar gevoerd zou kunnen worden.
Respect voor een mening (opinie en/of standpunt), persoonlijk dan wel middels een politieke partij uitgedragen. Zoals vastgelegd in grondwet artikel 7.
Beidde partijen zouden hun positie in het debat versterken met verwijzingen naar onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.
Dit mis ik in het artikel en de reacties.
Hoi Henk. Zeker, die discussie voeren we ook beschaafd.
Er is sprake van ontzettend grote vorm van ernstige vervuiling door de sector, die door andere partijen tot nu toe werd genegeerd (men verdiepte zich er simpelweg niet in). Lood is een zeer zorgwekkende stof, dat is niets om te lachen. Zelfs in de kleinste hoeveelheden kan het o.a. de hersenen van kinderen schaden.
De PvdD doet haar onderzoekswerk altijd zorgvuldig en leidt ook het Tata dossier in Noord-Holland.
De hengelsector belooft al sinds de jaren 80 verbetering. Nog steeds komen er tussen 35.000 kilo en 524.000 kilo lood in het milieu elk jaar door de sector. Tata stoot 1061 kg lood per jaar uit.
Voor beide geldt dat de hoeveelheden lood onacceptabel zijn. Niet voor niets zegt de wet dat we eigenlijk richting nul moeten. Sportvisserij NL heeft zelf gezegd dat ze willen dat de overheid ingrijpt, als zij hun doelen in de Green Deal niet halen. Nou, de doelen in de Green Deal worden niet gehaald: ipv 30% afgesproken daling van lood in 2021, is er stijging.
Je bent altijd welkom te mailen bij vragen. We kunnen dan ook wel bellen.
Groet!
https://noordholland.partijvoordedieren.nl/moties/motie-bescherming-gezondheid-water-en-natuur-tegen-vislood
Waarom moet een actiegroep, ik noem het niet eens een politieke partij, dus artikel 7 in de grondwet is niet van toepassing, met respect behandeld worden als ze de hobby van meer dan een miljoen sportvissers in Nederland willen afpakken?
Met leugens proberen ze hun standpunten wat kracht bij te zetten.
Ik hou niet van deze achterbakse praktijken en wil net als de meer dan 7000 Zaanse en die miljoen andere sportvissers in Nederland nog jarenlang mijn hengeltje blijven uitgooien. Al deze hengelsportliefhebbers weten dat dit allemaal een storm in een glas is en dat er nooit een verbod op het sportvissen komt.
Deze groepering, die notabene in Amsterdam het paard van Sinterklaas wil afpakken, is zo ongeloofwaardig dat kiezers dit ook gaan beseffen en ze bij de komende gemeenteraadsverkiezingen deze actiegroep links laten liggen en dan zijn ze voorlopig uitgespeeld.
Partij voor de dieren, heeft last van vissers-Latijn🙀
Het vissen vindt ik een schandalige vorm van dierenkwelling en ik hang de vlag uit wanner deze martelpraktijken verboden worden maar om nu met een zielig argument te komen als de loodvervuiling is te belachelijk voor woorden. En nog erger het wordt serieus genomen. De Partij voor de dieren maakt zich onsterfelijk belachelijk en ongeloofwaardig.
Hoi Fred. Het is inderdaad dierenkwelling. Maar ontzettend grote vorm van ernstige vervuiling. Lood is een zeer zorgwekkende stof, dat is niets om te lachen. Zelfs in de kleinste hoeveelheden kan het o.a. de hersenen van kinderen schaden.
De PvdD doet haar onderzoekswerk altijd zorgvuldig en leidt ook het Tata dossier in Noord-Holland. De hengelsector belooft al sinds de jaren 80 verbetering. Nog steeds komen er tussen 35.000 kilo en 524.000 kilo lood in het milieu elk jaar door de sector. Tata stoot 1061 kg lood per jaar uit.
Voor beide geldt dat de hoeveelheden lood onacceptabel zijn. Niet voor niets zegt de wet dat we eigenlijk richting nul moeten.
Je bent altijd welkom te mailen bij vragen. We kunnen dan ook wel bellen.
Groet!
https://noordholland.partijvoordedieren.nl/moties/motie-bescherming-gezondheid-water-en-natuur-tegen-vislood
Het wordt tijd dat deze partij het loodje legt...
De pvdd geeft weer eens blijk van ondeskundigheid en geeft maar weer eens aan een ongeloofwaardige groepering te zijn en proberen mensen hun liefhebberij af te pakken onder valse voorwendselen.
Vrachtwagens vol lood is zwaar overdreven en dat er meer lood in het water beland dan Tata steel uitstoot is helemaal pure onzin.
Ik weet niet hoeveel lood Tata Steel jaarlijks uitstoot maar het zullen duizenden tonnen zijn.
Als de gemiddelde sportvisser jaarlijks 250 gram lood koopt is dat al heel veel en dan praten we over 250 ton op jaarbasis en van dat lood verdwijnt lang niet alles in het water of in de grond.
De zwaarste werpgewichten worden door zeevissers gebruikt, dan praat je over gewichten van 150 tot 300 gram maar de sportvissers die in het zoete water vissen gebruiken gewichten van 1 tot 3 gram voor het vissen met de vaste stok tot maximaal 20 a 30 gram voor de werphengel.
Ook vergeet de pvdd dat er tegenwoordig heel veel loodvrije werpgewichten worden gebruikt, denk hierbij aan ijzer, beton of kiezelstenen.
Hoi. Het staat in de motie hoeveel Tata uitstoot en hoeveel de hengelsector. Die laatste stoot meer uit. De PvdD doet haar onderzoekswerk altijd zorgvuldig en leidt ook het Tata dossier in Noord-Holland.
De hengelsector belooft al sinds de jaren 80 verbetering. Nog steeds komen er tussen 35.000 kilo en 524.000 kilo lood in het milieu elk jaar door de sector. Tata stoot 1061 kg lood per jaar uit.
Groet!
https://noordholland.partijvoordedieren.nl/moties/motie-bescherming-gezondheid-water-en-natuur-tegen-vislood
Een vraag van mijn kant als leek; waarom moet het lood zijn? Waarom is lood beter dan bijvoorbeeld messing of de ijzer, beton en kiezelstenen die je zelf al noemt?
Lucas, in het verleden werd er uitsluitend lood gebruikt omdat het een zwaar en zacht metaal is.
Tegenwoordig zijn er al zoveel alternatieven voor met name werpgewichten zoals ijzer, beton en grind dat het gebruik van vislood al drastisch is verminderd.
Sportvisserij Nederland is al een paar jaar met een campagne bezig om deze alternatieve werpgewichten.
Voor het vissen met de vaste stok ligt het anders, daar wordt nog veel gebruik gemaakt van kleine loodjes op vaak dunne nylon lijnen. Juist vanwege de genoemde eigenschappen - zwaar en zacht - is er heel weinig lood nodig en doordat de zachtheid van het metaal is de kans op lijnbreuk ook veel minder.
Vaste stokvissers vissen met dobbertjes van 0,5 tot 1,5 gram en de loodjes zijn ongeveer even zwaar als de dobber maar ik weet dat er wordt gewerkt aan bepaalde loodvrije legeringen voor de dobbervisserij.
Op een website las ik dat door de sportvisserij jaarlijks ongeveer 30 ton lood wordt verspeelt.
Ik kan dus heel erg boos worden op de ongefundeerde uitspraken van de pvdd die beweert dat er door de sportvisserij meer lood in het water verdwijnt dan dat door Tata Steel wordt uitgestoten. Van die uitspraak klopt dus helemaal niets want Tata stoot duizenden tonnen uit.
Ook de bewering van de pvvd er sinds de jaren `80 niets gebeurd is dus een pure leugen want er wordt wel degelijk hard gewerkt door fabrikanten om met alternatieven te komen. Ook is de visserij sinds de jaren `80 enorm veranderd zoals het vissen op roofvis. Er zijn nieuwe technieken ontwikkeld zoals het gebruik van elastiek in de hengeltop bij het vissen met de vaste stok waardoor de kans op lijnbreuk bij het vangen van een grote vis drastisch is verminderd. Daarnaast is het feedervissen op witvis populair geworden, daarbij wordt gevist met een ijzeren voerkorfje waar lokvoer ingaat, dit voerkorfje dient tevens als werpgewicht waardoor er dus ook minder lood word gebruikt.
Maar je noemt dan toch een hoop goede alternatieven? Ik kan me er helemaal in vinden dat de redenatie dat de berekening van de PvdD nergens op slaat, en helemaal omdat je als visser als een soort milieu terrorist wordt weggezet als je met lood vist. Echter zie ik in je verhaal voldoende technische oplossingen waardoor vissen met lood helemaal niet nodig is.
Lucas, een totaalverbod op het gebruik van lood kan nog niet.
Wat ik al vertelde is dat voor werplood voldoende alternatieven zijn maar dat bij het gebruik van de vaste stok waar met lichte dobbers (0,4 tot 1 gram) wordt gevist nog steeds loodjes nodig zijn omdat die klein zijn en je op je lijn moet zetten en dan voorzichtig moet dichtknijpen. Er zijn ook schuifdobbers, die worden gebruikt op de penhengel en deze dobbers zijn zwaarder, tot een gram of 5 en ook deze dobbers moet je uitloden met loodjes. Bedankt dat de loodjes ongeveer 75% van het gewicht van de dobber moet zijn, dus bij een 1 grams dobber heb je 0,75 gram lood nodig.
De jaaruitstoot lood van Tata is maximaal 28.000 kg/jaar maar in de praktijk is de uitstoot aanzienlijk minder volgens Tata zelf: 1061 kg. Bron: https://omgeving.tatasteel.nl/assets/user/Factsheets/Factsheet_Lood.pdf