Parkeren op trottoirs, zoeken naar parkeerplekken en de kans op een boete. Dat is de balans die wijkbewoner Rob Lust opmaakt nadat het parkeerterrein aan de Galjoenstraat in Peldersveld (Zaandam) is afgesloten.
Zaanstad besloot tot onmiddellijke afsluiting na grote overlast (intimidatie, urineren, drank- en drugsgebruik). De bezwaartermijn loopt echter nog tot half juni.
Door de afsluiting zijn 64 parkeerplekken tussen 19.00 en 6.00 uur niet meer toegankelijk. Lust diende een bezwaarschrift in. Volgens hem zijn in de omliggende straten niet genoeg vervangende parkeerplaatsen waardoor nu op de trottoirs geparkeerd wordt.
Dat leidt niet alleen tot overlast maar ook tot gevaarlijke situaties. De brandweeraansluiting bij Galjoenstraat 81 is volgens hem vaak niet toegankelijk.
“Mensen die laat uit hun werk komen worden getrakteerd op een zoekpartij naar een parkeerplaats. Voor diegenen die om 6.00 uur moeten beginnen is het ook een probleem, zij kunnen zich laten insluiten door de paaltjes. Het afsluiten van het parkeerterrein heeft ook als gevolg dat de vrijheid om familie en kennissen uit te nodigen beknot wordt.”
Ook de PvdA stelde vragen over de plotse afsluiting, de overlast wordt alleen maar verplaatst volgens de partij.
Staatscourant
Over de communicatie met de wijk is Lust slecht te spreken. Het besluit is niet volledig vermeld in het huis-aan-huisblad, maar alleen in de Staatscourant, “deze krant wordt niet huis aan huis verspreid” merkt de bezwaarmaker snedig op.
In september 2015 is er overleg met bewoners en de Vrije School geweest maar toen zijn geen beslissingen genomen. Daarna hoorde Lust niks meer: “ik ben helaas als omwonende in dit besluit niet betrokken”.
De dagelijkse afsluiting wordt gedaan door een medewerker van het bedrijf Security die ook de nummers van de ingesloten auto’s noteert. Lust vroeg waarom hij dat deed: “dat wist hij niet, het moest van zijn baas.”
De bewoner van de Galjoenstraat vraagt zich ook af wat het allemaal kost, die dagelijkse afsluiting en openstelling door Security…
Ik ben al vanaf de start van mijn wethouderschap in gesprek met de buurt over ervaren overlast door “oudere” jongeren, die het parkeerterrein als hangplek en overlast veroorzaken. Er zijn in die periode verschillende maatregelen besproken en uitgevoerd met omwonenden, de Vrije School, politie en gemeente. Het terrein is anders ingericht, er zijn camera’s opgesteld en steeds was het resultaat onvoldoende. Tot wanhoop van de mensen met wie ik in gesprek was.
Het afsluiten van het terrein is vooraf onderzocht, er is vooraf gekekeken naar de beschikbaarheid van parkeerplaatsen en dat bleek te kunnen. Tenslotte ben ik zelf nog aanwezig geweest bij een eerste evaluatie waar ik van de buurtbewoners zelf gehoord heb dat ze tevreden zijn en opgelucht dat de overlast eindelijk afneemt.
Kortom: de suggestie dat de gemeente uit het niets ineens draconische maatregelen neemt, bestrijd ik ten zeerste.
Uiterst zwak van Zaanstad, afsluiten in plaats van handhaven. Weg van de minste weerstand en de omwonenden zijn weer de dupe. Democratie en communicatie ook hier weer ver te zoeken.