Goud ligt op straat: bewoners van de Prins Hendrikbuurt in Zaandam hebben berekend dat er voor ruim 30.000 euro aan hondenpoep in hun buurtje zwerft. ‘Tel uit je winst’, zou je kunnen denken, maar dat zit toch even anders.
Een shitcommissie berekende dat er 224 stuks drol in hun buurt ligt en elk achtergelaten exemplaar is goed voor een bekeuring van 160 euro. Als je die aantallen vermenigvuldigt krijg je zelfs 35.840 euro. Maar dat is niet makkelijk te incasseren, want dan moet er gesurveilleerd worden door handhaving. Maar dat gebeurt niet.
Strontziek zijn ze ervan en daarom zijn bewoners een petitie gestart. Daarin vragen ze aan de gemeente om te surveilleren ‘op crimineel gedrag’. Ook wordt er opgeroepen rondslingerende uitwerpselen massaal te melden bij de gemeente. Dat laatste lijkt nog niet echt op gang te komen: wij ontdekten slechts twee poep-gerelateerde meldingen uit de buurt en wel op 6 augustus en 9 juli. De petitie is inmiddels 71 keer ondertekend.
Het Instagram-account van het buurtje tussen de Zaan en de Zuiddijk is bijna volledig gevuld met berichten over de poepoverlast, met als enkele uitzondering een post over de buurtpicknick in het gras aan de kade.
DNA-onderzoek
In de petitie wordt ook verzocht om DNA-testen uit te voeren op achtergelaten poep, zodat de eigenaar kan worden achterhaald. Dit klinkt makkelijker dan dat het is. Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) geven aan dat het mogelijk is, maar moeilijk. Dit omdat hondenpoep wemelt van de bacteriën terwijl er maar weinig darmcellen inzitten. En juist dat is nodig om het DNA te achterhalen. Verder breekt het bruikbare DNA snel af, waardoor het monster razendsnel geoogst moet worden. Ook, en dat is geen kattenpis, moet er een databank worden aangelegd met wangslijm (van de honden, niet van de baas).
Door: Merel Kan, informatie de petitie, het Instagram-account Prinshendrikbuurtzaandam, Nederlands Forensisch Instituut , de poepcollage boven komt uit het onderzoeksrapport van de buurt.
Het onderzoek van mevrouw Wieling betreft een selection bias, ofwel een onderzoek met een vooringenomenheid. Uit eigen ervaring en onderzoek weet ik dat het merendeel van de poep in de buurt van de Prins Hendrikkade en in de tuinen van haar bewoners vooral afkomstig is van katten. Het merendeel van de poep is dus kattenpoep lieve mensen. Zou het kunnen dat mevrouw Wieling het verschil niet goed weet, want ik zie in het zogenaamde onderzoek en de foto’s toch ook kattendrollen. Wellicht moeten wij dan toch maar over gaan op DNA onderzoek?
Daarbij toch even de opmerking dat het merendeel van de kattenpoep niet wordt opgeruimd door de baasjes van deze katten. Deze wordt veelal opgegeten door de honden van hondenbezitters die wel netjes hun hondenpoep opruimen. Met alle gevolgen van dien, maar dat terzijde. Het lijkt erop dat al deze honden de buurt schoner houdt dan dat het deze bevuilt. En let wel, het betreft ten eerste een losloop gebied voor honden met daarnaast veel ruimte om te kunnen recreëren, ook zonder deze honden en kattenpoep. Heeft het drukmaken over een relatief klein probleem en daarvoor deze petitie in gang zetten ook niet iets elitairs? Er is ten minste groen en er is ruimte in deze buurt. Deze bewoners wonen hier in luxe, zeker in vergelijking met sommige andere buurten of mensen te Zaandam.
Mevrouw Wieling, u heeft al deze luxe voor de deur en toch maakt u zich druk over iets waarbij ik denk dat uw waarneming en dus onderzoek niet langer feitelijk is. Het onderzoek en deze actie polariseert enigszins en pakt niet het daadwerkelijke probleem aan en biedt eigenlijk ook geen oplossing tot uw probleem. Kan het zijn dat uw frustratie resulteert in een vooringenomenheid die via deze weg zijn uiting kent?
Ik herhaal nogmaals dat ik vooral hondenbezitters tegenkom die netjes de poep opruimen, een uitzondering daargelaten. Zelf heb ik nog nooit een ‘schuldige’ kunnen aanwijzen. Het is inderdaad vervelend dat die paar mensen hun hondenpoep niet opruimen. Eerlijk is eerlijk, toch is het vooral de hondenbezitter die zich verantwoordelijk lijkt te voelen voor het opruimen van de poep. Ik zie regelmatig katten – of onaangelijnd of in het bijzijn van het baasje – poepen in het gras op de kade of mijn tuin, maar dat terzijde.
De opsomming van ‘het probleem’ in de petitie staat vol met superlatieven en onwaarheden, wellicht kunt u dat even rectificeren?
- Er ligt dus niet overal hondenpoep. Er kan volop gerecreëerd worden.
- De steekproef deugt niet, deze is onvolledig. De kattenpoep is er niet in meegenomen.
- Na iedere wandeling je schoenen schoonmaken is onzin, ik heb nog nooit hondenpoep aan mijn schoen gehad, wel kattenpoep daarentegen.
- Er ligt op veel overige plekken ook poep dat u niet heeft gefotografeerd, vooral ook plekken waar katten graag poepen. Daarnaast heeft u ook kattendrollen gefotografeerd en niet uitsluitend hondenpoep.
Tot slot nog terugkomend op wat schadelijk is voor de leefomgeving. Als mevrouw Wieling zo begaan is met haar leefomgeving zou ik haar willen adviseren een ander onderwerp hoger op de agenda van de gemeente te laten zetten, namelijk het stoken van houtkachels. Het RIVM en de GGD waarschuwen hier al jaren voor. Houtkachels zijn de grootste veroorzaker van luchtverontreiniging in Nederland, velen malen meer dan de industrie en het autoverkeer. Zie de uitkomsten van hun onderzoeken:
https://www.rivm.nl/sites/default/files/2023-10/Factsheet Effect van houtstook op luchtkwaliteit en gezondheid (oktober 2023).pdf
https://ggdleefomgeving.nl/nieuws/houtstook-zorgt-voor-veel-overlast/
https://pointer.kro-ncrv.nl/ggd-houtrook-is-zeer-zorgelijk-voor-volksgezondheid
Laten we ons weer druk gaan maken over de echte problemen in deze wereld!
Geachte meneer de Boer,
ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om te reageren.
De poep is wel degelijk van honden en de hondenbezitters ruimen het helemaal niet op. Ik ben daar zelf veelvuldig getuige van geweest. Wellicht heeft u zelf honden?
Het straatbeeld van de Prins Hendrikkade is met de afgelopen jaren drastisch achteruit gegaan mede veroorzaakt door het aanblik van veel op elkaar geparkeerde auto's en rotzooi op straat (vooral om de hoek van het Kattegat). Dat nodigt hondenbezitters uit om hun honden daar te laten poepen. Ik ben zelf veelvuldig in hondenstront getrapt tot mijn grote ergenis. De buurt gaat hierdoor achteruit. Mvg, Henk Taai
Heel smerig die hondepoep.
Dit is al jaren een groot probleem aan de Prins Hendrikkade. Het zijn mensen met honden uit de Burgemeestersbuurt, Kattegat en bewoners van de Zuiddijk die geregelt hun honden daar laten poepen.
Er is inderdaad geen handhaving maar dat gaat er ook niet komen. Ik vind dat het aanblik van de Prins Hendrikkade beter moet en alles wat netter moet worden. Minder geparkeerde auto's, schonere omgeving met meer investeringen in een schone Prins Hendrikkade. Dat zal eerder werken tot minder hondenpoep.
Graag geef ik hier als initiatiefnemer een aantal aanvullingen op:
1. Het boetebedrag voor het niet opruimen van een hondendrol is 160 euro en voor het niet meehebben van een opruimmiddel is 110 euro. Waar het vrijwel niet mogelijk is om iemand op heterdaad te betrappen, is het heel makkelijk om op het opruimmiddel te controleren. Notoire verzakers hebben dit meestal niet bij zich. ‘Tel uit je winst’ is hier dus prima van toepassing.
2. Het aantal meldingen dat hier wordt gemeld sinds de 30 day challenge kan niet kloppen. Ik heb zelf alleen al sinds de start van de challenge 6 meldingen gedaan en ik weet van enkele buren dat zij ook melding hebben gemaakt. Ik zal deze cijfers ook opvragen en kom daarop terug.
3. Het Instagram prinshendrikbuurtzaandam is een platform waarop buurtbewoners initiatieven kunnen plaatsen die de leefbaarheid en sociale cohesie in de buurt bevorderen, waaronder Koningsdag, verschillende soorten picknicks en groenadoptie. De hondenpoepcampagne is gestart omdat de poep op straat en in het gras dit soort initiatieven belemmeren. Om iets te organiseren moet er vaak eerst een serieuze opschoonactie op touw worden gezet, waarbij betrokken buurtbewoners de poep van lakse hondenbezitters op moeten ruimen. We kunnen veel meer positieve impact maken wanneer dit obstakel is weggenomen.
4. Met de petitie verzoeken wij Gemeente om samen met ons te werken aan een actieplan om dit hondenpoepprobleem op te lossen en de leefbaarheid, gezondheid, sociale cohesie en de natuur in onze buurt te verbeteren. Het DNA-onderzoek is slechts één van de mogelijkheden die onderzocht kan worden. Wij noemen nog andere opties, zoals handhaving, verbodsborden en bewonersbrieven versturen. Gouden tips zijn welkom ;)
5. In reactie op M. vd Poel. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat hondenpoep juist schadelijk is voor het milieu (Universiteit Gent, ‘Uitwerpselen van honden schadelijk voor de biodiversiteit’). Daarnaast is hondenpoep al jarenlang landelijk grootste bron van overlast (CBS, Veiligheidsmonitor 2023) en vormt het een risico voor de gezondheid van mens en dier (Cinquepalmi, ‘Environmental Contamination by Dog’s Faeces’).
We moeten kijken naar het totaalplaatje. Handhaving is nu druk bezig om alle illegale campers weg te jagen (dus niet). En dan wordt deze shitklus vooruitgeschoven. Net als de rest van alle verantwoording van Zaanstad. Simpel, maar wel een feit.
Niet zeuren, het is goed voor de biodiversiteit. Hoe diverser een gebied, hoe meer verbindingen tussen organismen, hoe rijker en beter bestand het is tegen veranderingen zoals klimaatverandering, ziektes en plagen.
Biodiversiteit beïnvloedt ons elke dag: ons voedsel, onze mentale gezondheid, de klimaatverandering, kortom biodiversiteit beschermen betekent onszelf beschermen.
Een goed voorbeeld zijn de honderden schapen die jaarlijks onze mooie plantsoen in Zaanstad vol lopen te schijten.
er bestaat ook zoiets als overbemesting, en dan gaat alles kapot.
goed voor de vega producten