Afgelopen week werden er bij inwoners van de regio Zaanstreek Waterland bijna 11.000 vaccinaties gezet in één week. Dat is 27 procent meer dan in de week daarvoor.

Mensen die in 1955 of eerder zijn geboren kunnen nu al een afspraak maken, ook als ze geen brief van de GGD hebben gehad.

De GGD vaccineert in De Beuk in Purmerend momenteel 700 tot 1000 mensen per dag. In Topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan gaat het om 500 tot 750 mensen per dag. Deze aantallen worden verhoogd zodra er meer vaccin beschikbaar is. Inwoners van Zaanstreek Waterland worden ook in andere regio’s gevaccineerd.

We kijken wekelijks naar de cijfers in deze regio: Zaanstreek-Waterland. Voor de Zaanse gemeenten zijn geen aparte cijfers.


Priktip: wie aan de beurt is, kan al een afspraak maken voordat de uitnodiging binnen is:

Iedereen die in 1955 of eerder is geboren kan een afspraak maken. Je kan online een afspraak maken (ook als je nog geen uitnodiging per brief hebt). Voor zo’n afspraak heb je eigen je digiD nodig. Als achteraf blijkt dat je geen uitnodiging hebt gekregen of je nog niet aan de beurt was, wordt de afspraak geannuleerd.


“De GGD gaat ook mensen tussen de 18 en de 60 jaar met een medische indicatie vaccineren. De verwachting is dat de eerste mensen uit deze doelgroep in de eerste week van mei een uitnodigingsbrief van hun eigen huisarts ontvangen, waarna ze online of telefonisch een afspraak bij de GGD kunnen maken. De uitnodigingen worden verspreid verzonden. Deze mensen krijgen het BioNTech/Pfizer of het Moderna vaccin. Voor onze regio betekent dit dat de GGD 5600 personen per dag moeten gaan prikken. De GGD verwacht dat hiervoor voldoende capaciteit is, zowel wat betreft personeel als binnen de huidige vaccinatielocaties.

De GGD Zaanstreek-Waterland belt sinds maandag burgers die een afspraak hebben op de volgende dag om te vragen of zij een dag eerder willen langskomen. Deze mensen komen dan op standby-basis: Als blijkt dat er surplus is, dan worden ze daarmee een dag eerder dan hun oorspronkelijke afspraak gevaccineerd. Hierbij wordt de oudste persoon als eerste gevaccineerd. Als blijkt dat er onvoldoende surplus is voor iedereen die op de lijst staat, dan worden zij de volgende dag op hun reguliere afspraak gevaccineerd. Mocht de kleine kans zich toch voordoen dat er vaccin “over” is, dan prikken we dit weg bij medewerkers van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam en het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend.”

Om hoeveel mensen gaat het?

In Zaanstad, Wormerland en Oostzaan wonen 183.000 mensen, in Zaanstreek-Waterland totaal gaat het om 339.000. Daarvan wordt alleen de groep 18 jaar en ouder gevaccineerd, dat gaat om zo’n 79 procent van de bevolking. In Zaanstreek Waterland is dat 269.000 mensen.

Uit onderzoek van het RIVM van eind februari bleek dat zo’n 5 procent niet gevaccineerd wilde worden en dat 10 procent twijfelde. We schatten dat 10 procent niet geprikt wil worden, dat kan dus ook 15 of 5 procent zijn; 90 procent van 269.000 is 242.000 – dat is dus het aantal dat potentieel gevaccineerd gaat worden.

Hoeveel prikken zette de GGD?

Tot dusver werden er door GGD’s (niet alleen door die in Zaanstreek-Waterland) ruim 58.000 prikken bij mensen uit de regio gezet, in 43.000 gevallen ging het om de eerste prik, 15.000 mensen kregen de tweede al. Die 43.000 (eerste prik, stand t/m 21 april) is zo’n 18 procent van de mensen die geprikt kunnen en willen worden (vorige week ging het om 14 procent). Ongveer 6 procent kreeg al de tweede prik.

Gaat het prik-tempo omhoog?

Het priktempo stijgt, de laatste week met 27 procent.

Wie prikken er nog meer?

Behalve door de GGD worden er ook mensen gevaccineerd in ziekenhuizen en verzorgingsinrichtingen en door huisartsen. Die aantallen zijn niet regionaal beschikbaar. Het aantal vaccinaties door ziekenhuizen (landelijk) was minder dan 10 procent van het totaal, huisartsen waren goed voor ruim 10 procent van het totaal (landelijk) en in ‘langdurige zorginstellingen’ was 30 procent van het totaal geprikt. Dat komt dus bovenop de GGD-prikken.

Huisartsen nodigen nu ook hun patiënten uit voor vaccinaties.

Die 18 procent is dus de ondergrens, het werkelijke percentage is hoger.

Kan GGD niet meer prikken?

Dat zou je misschien kunnen zeggen. T/m 21 april werden er ruim 43.000 streekgenoten (Zaanstreek Waterland) door GGD’s voor de eerste keer gevaccineerd, dat gebeurde ook buiten de regio, o.a. in Alkmaar, Badhoevedorp, Beverwijk en Amsterdam.

Maar de GGD Zaanstreek-Waterland zette in diezelfde periode ruim 49.000 eerste prikken, wat betekent dat in Purmerend en Koog ook inwoners van andere regio’s worden gevaccineerd.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Mensen die in 1955 of eerder zijn geboren kunnen nu al een afspraak maken, ook als ze geen brief van de GGD hebben gehad.

Bij de Rijksoverheid is een dashboard waarbij je na het invullen van vragen (waar je woont, leeftijd, klachten, gezondheidssituatie, beroep) te zien krijgt wanneer je uitgenodigd wordt. Dan kan je bellen en een afspraak maken, daar kan dus weer een tijdje overheen gaan.

Bronnen: vaccinatiecijfers (GGD), bevolkingssamenstelling (CBS), vaccinatiebereidheid en inschatting van andere vaccinaties dan door de GGD (RIVM). Foto: priklocatie Koog aan de Zaan (GGD).