Tijdens de begrotingsvergadering hoeven de raad en college van Zaanstad vanavond een amendement minder te behandelen. POV-raadslid Ton Brekelmans heeft, gesteund door de PVV en LZ (Groep De Boer), een amendement ingediend om extra handhaving buiten Zaandam te realiseren. Op de valreep trok Brekelmans het amendement in. Daarmee ontloopt hij een discussie met het college (waar de POV zelf deel vanuit maakt).
In het amendement werd gevraagd om een extra budget van € 771.000 voor handhaving in alle zestien wijken van Zaanstad. De huidige capaciteit is nu vooral gericht op zes prioriteitswijken in Zaandam: Poelenburg, Peldersveld, Russische buurt, Zaandam Zuid, Rosmolenwijk en Kogerveldwijk. Dat vonden de indieners niet okay:
‘dat dit betekent dat er, met uitzondering van de spoedmeldingen en korte thematische / projectmatige inzet, geen structurele inzet is in de andere 10 wijken van Zaanstad.’
Subsidies*
De kosten voor de inzet wilden de indieners financieren door de subsidie-indexatie van 3,74 procent te schrappen. Deze indexering compenseert voor inflatie en stijgende kosten, zodat instellingen hun activiteiten kunnen voortzetten zonder verlies van koopkracht. Zonder deze indexatie worden subsidieontvangende instellingen hard getroffen.
De jaarlijkse indexering is een standaard begrotingsregel in Zaanstad. Hoewel deze correctie normaal gesproken elk jaar wordt doorgevoerd, vindt PVV-fractievoorzitter Natasja Cornelisse dit geen probleem:
‘Soms moet je ook met minder genoegen nemen.’
Geen meerderheid
Brekelmans, de opsteller van het amendement, heeft het uiteindelijk last minute toch niet ingediend, omdat het volgens hem ‘onwaarschijnlijk is dat het een meerderheid haalt, en dat is zonde van de tijd.’ Op de vraag of het opstellen van het amendement dan ook geen tijdsverspilling was, reageerde hij enigszins geïrriteerd:
‘Dat is mijn tijd en daar heeft de rest niks mee te maken.‘
Hij benadrukt dat zijn beslissing niets te maken heeft met het feit dat POV’er Harrie van der Laan wethouder is, noch met het afwijken van het coalitiebeleid, wat voor Van der Laan nadelig zou kunnen zijn. Hij verwijst herhaaldelijk naar het democratische principe van dualisme, waarbij de wetgevende en uitvoerende macht onafhankelijk van elkaar functioneren.
Marianne de Boer: ‘Niets zo veranderlijk als de politiek’.
Dan maar motie
Het niet indienen van moties of amendementen omdat die geen meerderheid zou halen, lijkt een vreemde overweging. Permanent worden deze ingediend zonder kans op een meerderheid. Partijen doen dat om te laten zien waar ze voor staan. Besluitvorming vindt pas plaats na de discussie over het amendement.
Er wordt wél een motie ingediend door LZ / Groep De Boer voor ‘Versterking van Veiligheid en Handhaving’, zonder geld weg te halen uit de cultuursector. Net als het amendement vraagt de motie om verdere versterking van de handhaving door extra capaciteit en een gebiedsgerichte aanpak.
Een motie is een verzoek aan het college en is niet bindend, terwijl een amendement een wijziging van een voorstel is en bindend bij goedkeuring. De PVV heeft deze motie mede-ingediend.
De POV gaat zelf ook nog een motie indienen, maar Brekelmans wil daarover nog geen details geven.
UPDATE: Brekelmans vraagt aan het college met een motie om vanaf 2026 om ook bezuinigingen op subsidies te overwegen.
* Rectificatie: Eerder schreven wij dat de financiering zou worden bekostigd door het schrappen van de indexering van cultuursubsidies. Daarbij werd gesuggereerd dat dit specifieke effect vooral de cultuursector zou raken, terwijl het in werkelijkheid gaat om alle subsidies die geïndexeerd worden, niet uitsluitend de cultuursector. Onze fout, en daarom ook onze excuses.
Door: Nick Boeske en Piet Bakker. Foto: De Orkaan.