Nu eens niet met een onderzoeksbureau, maar met een grote truck. Met dit Media Lab op wielen zoekt de politie de burgers op om aan de weet te komen hoe zij de social media en de andere communicatiemiddelen van de politie ervaren.
Deze week tourt het Mobile Media Lab door Zaanstad. Vanmiddag (7 maart) zijn ze op de Burcht in Zaandam, donderdag 8 maart in Rooswijk (Zaandijk).
Korpschef Erik Akerboom van de landelijke politie heeft onlangs voorspeld dat agenten in de niet eens zo verre toekomst fifty/fifty op straat en op de digitale snelweg werken. En dat burgers met WhatsApp aangifte kunnen doen.
“Wij volgen de burgers en maken in ons werk steeds meer gebruik van social media” zegt wijkagent Mustapha Chams die de tour met het Mobile Media Lab in Zaanstad organiseert. Het zijn middelen om de burgers te informeren over wat de politie doet, tips te geven, te waarschuwen of bewoners te betrekken bij onderzoek:
“Wij willen weten of we met deze vorm van communicatie op de goede weg zijn. Wat vinden de burgers ervan en wat zouden we kunnen verbeteren. We hebben in de auto de faciliteiten om mensen te helpen bij het installeren van een app en het gebruik ervan of een presentatie te geven.”
Zichtbaar
Op het Rosariumplein in Krommenie zijn ook de wijkagenten Ron Bergman en Ben Troostheide aanwezig, iemand van het project Ogen en Oren (bewoners die een wijk in de gaten houden) en van Jeugdzorg. Dat zijn de instanties waarmee wijkagenten korte verbindingslijnen onderhouden voor assistentie bij hun werk. Beide wijkagenten maken intensief gebruik van social media. Het is voor hun een nieuwe manier om zichtbaar te zijn in de wijk. Ron Bergman:
“Voor ons is de truck een laagdrempelige gelegenheid om in contact te komen met bewoners van Krommenie. In ieder geval laagdrempeliger dan een bureau. Ik heb net iemand gesproken die ons kende van Twitter en even kennis wilde maken.
Dat het aantal woninginbraken in Krommenie is afgenomen is mede te danken aan het werk van de wijkagenten en de manier waarop wij onze contacten onderhouden.”
Hangjongeren
Ook in Krommenie is handhaven een belangrijk onderdeel van het werk van de wijkagenten, maar de nadruk ligt hier meer op het oplossen van sociale problemen en op – ze gebruiken het woord heel voorzichtig – opvoeden. Dat wil bijvoorbeeld zeggen In gesprek gaan met hangjongeren om duidelijk proberen te maken wat hun gedrag betekent voor omwonenden. Waar nodig schakelen zij snel professionele hulpverleners in, “voor zover de privacy dat toelaat”.
De wijkagenten zoeken ook mensen op die in de fout zijn gegaan en als een risico worden gezien. Ron Bergman:
“Veel collega’s vinden dat moeilijk. Dat begrijp ik. Wij gaan af en toe bij hen langs om te vragen hoe het gaat. Het is meestal een verrassing dat we belangstelling tonen en niet aan de deur komen om een bekeuring te incasseren of iemand mee te nemen. Het is een heel vriendelijk contact waarvan we verwachten dat het preventief werkt.”
Tekst: Jaap de Jong / foto’s Ron Bergman
https://www.panorama.nl/misdaad/paul-depla-klaagt-over-tekort-capaciteit-politie
wel geld voor dure campagnes met een dure trailer